Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2331 Wątki)

Kiszone a kwaszone ogórki

Data utworzenia : 2016-08-24 12:31 | Ostatni komentarz 2016-10-07 16:09

Marlinka-1986

1346 Odsłony
11 Komentarze

Drogie przyszłe Mamy! Czy wiecie, że jest ogromna różnica w nazwie podanej przez producenta? Ja się dowiedziałam o tym niedawno a tak bardzo lubię je podjadać w ciąży. Otóż kwaszone ogórki to takie, które były kwaszone za pomocą kwasu octowego, czyli na drodze chemicznej przez co ma mało składników odżywczych, niszczy czerwone krwinki, zakłóca procesy trawienne i zawiera konserwanty. Najlepiej więc wybierać kiszone, bo są naturalnie kiszone. Jeśli nie możecie same ukisić lepiej udać się do dobrego warzywniaka. To samo tyczy się kapusty kiszonej. Wiedziałyście o tym ?

2016-10-07 16:09

Mój lekarz prowadzący zalecił jedzenie kiszonych ogórków, ponieważ maja pałeczki kwasu mlekowego. W ciazy miałam wielka ochotę na ogórki i jadłam je bardzo często. Nie kupowałam nigdy w żadnym sklepie, ponieważ kładę każdego sezonu sama w słoiki

2016-09-01 16:49

Ja słyszałam, że nazewnictwo zależy od regionu... ale jeśli o produkty sklepowe chodzi, to wszystko jest możliwe, więc zwrócę na to uwagę. Dzięki! :)

2016-08-29 21:38

Zgadzam się z gudrun. Mam taką starą książkę kucharską i tutaj jest to używane zamiennie. Moja mama i babcia zawsze robiły tradycyjnie kiszone. Kwaszenie w nazwie chyba najczęściej dotyczy własnie kapusty, kiedy to aby było szybciej daje się dużo octu. Natomiast w domu dla siebie, jak ktoś robi to raczej tego się unika :) Ani ogórków ani kapusty nigdy nie kupowałam, bo moja mama i teściowa robią rewelacyjne :)

2016-08-29 13:07

Ogórki kiszone to nie tylko bomba witaminowa ale też naturalny probiotyk - pałeczki kwasu mlekowego. Warto też dodać że wszelkie kiszonki mają podobne właściwości :)

2016-08-29 08:19

Ja tylko robilam ogorki malosolne w tym roku zeby na bierzaco zjadac:)

2016-08-29 07:51

O różnicy wiedziałam. Jednak ja jestem zwolenniczką ogórków kiszonych. Najlepiej jeśli są zrobione osobiście. Ja w tym roku niestety nie zakisiłam ani jednego słoika ale teściowa mnie wręczyła więc mąż będzie miał co jeść do obiadu.

2016-08-27 12:17

Witam ! O różnicy między kwaszonymi a kiszonymi ogórkami wiedziałam, ponieważ sama każdego roku kładę ogórki w słoiki. W ciąży kusze się tylko i wyłącznie na ogórki kiszone. Kwaszone ogórki mają w swojej zalewie dużo octu, więc nie jest to wskazane w okresie ciąży, a powiem szczerze, ze nawet nie mam na nie teraz ochoty, chociaż przed ciążą bardzo je lubiłam. Pozdrawiam

2016-08-24 19:37

Najlepsze to swoje kiszone ogorki. Zero chemii ..... Chodz wiadomo nie kazy ma możliwość i czas zrobienia. Ja zawsze staram się zrobić kilka słoikow.