Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2331 Wątki)

"słodkie mamy"

Data utworzenia : 2016-11-03 09:08 | Ostatni komentarz 2016-11-05 23:06

Rysia1

2055 Odsłony
7 Komentarze

hej dziewczyny czy są wśród mamy borykające się z cukrzycą ciążową? jak sobie radzicie z dietą? macie jakieś pomysły na dobre smaczne i wartościowe posiłki nisko glikemiczne ?

2016-11-05 23:06

O gotowanych warzywach to mogę pomarzyć jedynie dwie trzy różyczki brokułu aldente

2016-11-05 16:45

Dziewczyny podałam link, nie róbmy bałaganu.

2016-11-05 14:40

Przede wszystkim ważne jest żeby jeść dużo warzyw najlepiej surowych rozgotowane warzywa natomiast mogą go podnosić... myślę że dobrym rozwiązaniem byłyby sałatki moja ulubiona to brokuł ugotowany tak żeby był jeszcze sprężysty pomidorki koktajlowe pokrojone na pół ser feta i do tego kurczak smażony na odrobinie oleju i to wszystko wymieszane z majonezem+ jogurtem naturalnym pół na pół. Zaleca się również aby nie jeść mocno przyaplonego mięsa. Cukrzyca to nie wyrok mnóstwo przepisów znajdziesz w internecie jednak pamiętaj że owoce i warzywa im mniej są przetworzone tym są zdrowsze. Uważać jednak należy na owoce bo zawierają cukier i mogą podwyższać cukier.. najważniejsze to to aby jeść regularnie mniej więcej o tych samych porach aby utrzymywać stały poziom cukru. Należy również pić dużo wody. W cukrzycy nie wszystko jest zakazane sporo osób myśli i traktuje ją jako wyrok a tak na prawdę najważniejsze jest rozsądne odżywianie się. Znalazłam jeszcze przepis na pyszną tartę :) Składniki na formę 26cm: 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 200g masła 90g cukru (my dałyśmy 50g) 8g cukru waniliowego 6 jajek 1 łyżka mąki pszennej Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Dodać stopioną czekoladę i masło oraz przesianą mąkę. Wymieszać i przelać do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 20-22 minuty. Wyjąć z piekarnika, nawet jeśli środek wydaje się nieupieczony. Pozostawić do ostygnięcia. Przy podziale tarty na 16 porcji, jedna ma tylko 0,9 wymiennika węglowodanowego - liczone nawet z tą bitą śmietaną (oprócz tego ok. 255 kcal)

2016-11-05 09:16

Rysia, na cale szczescie minimalnie prekroczylam wyniki z krzywej cukrowej i moze dlatego moja dieta jest dosc bogata :) Oczywiscie brakuje mi dobrego batonika czy czekolady z orzechami, ale trzeba to przetrwac :) Oczywiscie nie po wszystkim mialam dobre cukry, ale metodą prób i blędów wyeliminowalam to co mi go podnosilo. Co do mniejszych posilkow, to wspolczuje, bo ja jestem straszny zarlok i nie wyobrazam sobie glodowania caly dzien. Ja jak narazie jestem w 34 tyg i mam +7, wiec mysle ze ta dieta troche uratowala moj tyleczek he he :) Glowa do góry, to tylko kilka tygodni :) Dasz rade ;)

2016-11-04 21:28

Natka kochana ty jesz normalnie Ja w pierwszym tygodniu diety też tak jadłam ale cukier nie chciał ustąpić wiec kazano mi zmniejszyć porcje o połowę i większość z menu wykluczyć Poprawa nastąpiła cukier się unormował ale głód oszukuje ciepła wodą z cytryną i zjadam około 1800 kalorii trochę mało ☹ nie tyje nawet o gram na poczatku nawet schudlam 4 kg przez 6 tyg ale jest plus insuliny nie biorę

2016-11-04 19:34

Ja na sniadanko najczesciej jem kanapki (chlebek pelnoziarnisty, salata, wedlinka z kurczaka, pomidory, ogorki, rzodkiewki, papryka zolta lub zielona, kielki, herbatka zielona, ewentualnie jajecznica z pomiorkiem i wedlinka). Na 2 sniadanie jem zawsze owsianke z platków owsianych i zytnich na mleku z dodatkiem cynamonu i orzechów. Ewentualnie 3 sniadanie to kanapeczka i jakis owoc (najczesciej cytrus, kiwi, jablko). Na obiad zawsze kasze, makarony, ryze z grubego przemialu, kurczak robiony na milion sposobów w rekawie albo ryba i fuuuura surowek. Podwieczorek to zazwyczaj zupka a na kolacje uwielbiam serek wiejski z pomidorem, pomidorami suszonymi, kanapka z salata wedlina i jakies jerszcze warzywko i herbatka. Czasem zjem paróweczki (powyzej 90% miesa) z ketchupem i musztarda :) Po takiej kolacji cukier zawsze wzorowy :) Oczywiscie czasem skusze sie na kawalek czekolady powyzej 60% no i raz na jakis czas serniczek :) Monotonia jest przy takiej diecie bo po pewnym czasie nie chce sie juz wymyslac czegos nowego, ale wszystko jest do przetrwania :)

2016-11-03 09:42

Zapraszam tutaj. http://lovi.pl/pl/forum/1/157/1