Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Problemy kardiologiczne w ciązy !

Data utworzenia : 2016-10-04 13:26 | Ostatni komentarz 2016-10-06 23:13

anels

1469 Odsłony
7 Komentarze

Hej , czy jest tu mama która miała jakieś problemy kardiologiczne w ciąży? jeśli tak jakie? i jak odbywał się poród? Jutro mam umówioną wizytę u kardiologa i strasznie się denerwuje... nie wiem czy moja wada kwalifikuje się do CC.. :( Od kilku lat mimo młodego wieku cierpię na nadciśnienie, brałam na to leki ale chyba tak nie umiejętnie dobrane że nawet 20 metrów nie potrafiłam przejść bo robiło się słabo... przez co nabawiłam się nerwicy lękowej... Odstawiłam je , jest lepiej ale niestety serce wali jak szalone nawet przy najprostszych czynnościach. Do tego mam małą wadę serca wypadanie zastawki trójdzielnej. Będę wdzięczna za jakieś opinie, historię... Osobiście chciałabym rodzić naturalnie, ale obawiam się że moje serducho nie wydoli po prostu...jak to było u was?

2016-10-06 23:13

Anes lekarz na pewno wie co robi. Przecież musimy mu zaufać bo same nigdy nie wiemy co jest dla nas lepsze czy też dobre. Strach w tym wypadku jest jak najbardziej normalnym odczuciem w końcu martwimy się o nasze dziecko. Często naczytamy się sporo w internecie i mamy przez to jeszcze większy mętlik w głowie i jeszcze bardziej się boimy. Zaufaj lekarzowi a w razie czego tzn w razie potrzeby na pewno będziesz miała wykonane cc.

2016-10-06 19:50

Teraz 28 tc :) Może źle się wyraziłam , w ciązy byłam u jednego kardiologa tego ostatnio który stwierdził że mogę siłami natury rodzić, wcześniej mówiono mi że gdy zajdę w ciąże i przy utrzymujących się objawach będę miała cc dlatego jestem skołowana. Ale oczywiście macie rację, wszystko wyjaśni się podczas porodu, tylko po prostu się boje jak większość :) Mam nadzieję że lekarz wie co robi :)

2016-10-05 22:27

Uważam, że powinnaś posłuchać się lekarza a dokładnie 3 lekarzy. Skoro cała trójka uważa, że możesz urodzić sn to pewnie tak jest. Zastanawiałabym się w momencie kiedy jeden lekarz powiedział, że możesz urodzić naturalnie a drugi, że kwalifikujesz się do cc. Tutaj każdy ma taką samą opinię więc wydaje mi się, że tak jest. A jeśli będzie coś się działo w czasie porodu to tak jak napisała Kasia bardzo szybko zostanie przeprowadzone cc. Nie martw się na zapas będziesz pod opieką lekarzy i położnych.

2016-10-05 14:01

Myśle ze powinnaś zaufać lekarzowi. Tym bardziej ze byłas juz nie u jednego, a trzech. W którym tygodniu jesteś ? Moze po prostu jest za wcześnie zeby podjąć decyzje o cięciu. Jeżeli podczas porodu siłami natury, położne zauważa problem zostanie natychmiast wykonana cesarka. Nie denerwuj sie

2016-10-05 13:37

A który to tydzień ciąży?

2016-10-05 13:25

Ja byłam u kardiologa ( kolejnego) , nawet nie pisnął o tym że powinnam mieć cc. Powiedział tylko " że kobiety od tylu lat rodzą naturalnie ..." Ja nie skłaniam się do cc ani go nie chce , ale po prostu się boje że nie dam rady urodzić sn. Po badaniu EKG wyszła tachykardia przez tą moją wadę, ciśnienie 140/90... a ten pow że wszystko w porządku ... to już 3 kardiolog do którego poszłam... wiem że nie jestem śmiertelnie chora , ani że moja wada jest bardzo niebezpieczna ... ale no kurde.... :(

2016-10-04 19:24

Obawiam się że twoja wada kwalifikuje się do cc. Co prawda lekarz kardiolog i ginekolog decydują o tym indywidualnie ale moja kuzynka ma podobne objawy do twoich i nie było mowy o porodzie naturalnym. Ja od 8 roku życia cierpię na padaczke i na początku ginekolog oraz neurolog rozważali cc ale jednak po badaniach zdecydowali na poród sn. Wszystko się udało choć była uszykowana sala operacjna gdyby coś.