Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Podejrzenie IUGR

Data utworzenia : 2016-09-26 22:50 | Ostatni komentarz 2016-09-29 22:44

Joonana.Kwit

4357 Odsłony
16 Komentarze

Witam, otóż mam poważny problem jestem obecnie w 35 tygodbiu ciąży, od samego początku nasza mała jest o tydzień mniejsza w tamtym tygodniu będąc na wizycie kontrolnej okazało się że NASZA ala ma o 2 tygodnie mniejszy brzuszek o obwód główki do tego waga wynosiła 1793 g dostałam skierowanie do szpitala i na drugi dzień wstawiałam się na zastrzyki na rozwój plucek gdyż jest prawdopodobnieństwo wcześniejszej rozwiązania ciąży. Nie wiem jak mam sobie z tym wszystkim poradzić boje się że mimo niskiej wagi i wcześniego rozwiązania ciąży moja mała może mieć poważne problemy zdrowotne bądź co najgorsze nie przeżyć .

2016-09-27 14:03

Dokładnie tak jak piszą dziewczyny, nie stresuj się, jesteś po opieką lekarzy i to najważniejsze. Oni będą wiedzieć co robić. A usg nie jest dokładne, może się mylić nawet o pół kg, a czasem nawet więcej. Teraz najważeniejsze, żebyś była spokojna i myślała pozytywnie.

2016-09-27 11:54

Mi robili usg 5tyg przed porodem i wyszło na nim że synek waży niecałe 2kg. Ponieważ byłam przygotowywana do planowej cesarki lekarz mówił że nie zrobimy jej w terminie. Strach był zwłaszcza że ja wiedziałam dokładnie kiedy zaszłam w ciążę więc nie było mowy że ciąża jest mniejsza. Położna wtedy powiedziała żeby się nie stresować bo raz ze dziecko teraz intensywnie rośnie dwa że usg nie waży a daje jedynie szacunkowy obraz wagi z długości kości. 2tyg później na usg synek ważył już 2600 a ostatecznie przy porodzie w 39tyg 2920.jest zdrowy i nic mu nie dolega. Podobna sytuację miała teraz koleżanka której w 35tyg wyszło 2kga dwa tyg później już ponad 3. Urodziła 6dni po terminie córeczkę uwaga 3860!!!!! Tak więc nie stresuj się niepotrzebnie

2016-09-27 10:34

Moja Córcia tez była mniejsza zawsze mieściła się w dolnej granicy, urodziła się w 38tyg 4 dni z wagą 2700 była najmniejsza na oddziale pomijając wcześniaki, jest zdrowa i nic jej nie dolega, poza alergia na coś co zjadłam., chyba płatki czekoladowe zupełnie zapomniałam o kakao. Wiec, nie martw się, wnuczka mojej znajomej urodziła się 2400 i juz ma 5 latek i jest zdrowa również była donoszona, a taka Malutka.

2016-09-27 09:11

Wiem jak ciężko opanować strach. Doskonale Cie rozumiem. Rok temu byłam w podobnej sytuacji gdy okazało się że główka rozwija się o 2 tygodnie za późno a brzuszek o 3 tygodnie. Córka miała urodzić się z wagą nie więcej niż 2kg. Była diagnozowana na 4 aparatach usg i każdy wychodził podobnie. Córka urodziła się z wagą 3680g z problemami okoloporodowymi ale daliśmy radę to wszystko wyleczyć. Ta cała otoczka, te badania, zastrzyki na rozwój płuc, strach przed wczesnym porodem to wszystko nakręca. Nawet jeśli dziecko urodzi się teraz to z taką wagą ma szansę na rozwój taki sam bądź podobny do rówieśników. Nie bój się na zapas, czasem tak jak w naszym przypadku to nie jest groźne ale lekarze mówią o wszystkich konsekwencjach mino że połowa może was w ogóle nie dotyczyć. Głowa do góry. Wszystko będzie dobrze, podstawa to pozytywne myślenie.

2016-09-27 08:57

Kochana nie zamartwiaj się na zapas..to, ze są różnice w obrazie usg nie oznacza że z dzieckiem dzieje się coś złego, może być po prostu mniejsze ale z pewnością nadgoni kiedy już przyjdzie na świat. Lekarze podejmują takie decyzję z obawy o zdrowie dziecka ale nie oznacza to diagnozy. Na pewno będzie dobrze zbieraj teraz pokłady siły i energii na pojawienie się dziecka i nie stresuj bo to jeszcze gorzej wpływa nie tylko na Twoje samopoczucie ale również dziecka. Powodzenia !

2016-09-27 08:38

Przede wszystkim nie możesz się denerwować i zmartwiac tym, dla dobra Twojego dzidziusia musisz zachować spokój, pamiętaj, że dziecko czuje wszystkie Twoje emocje. To jest tylko podejrzenie, więc nie ma się czym martwić. Mi kiedyś moja ginekolog mówiła, że pomiary z wizyty na wizytę (przeważnie chodziłam do niej co trzy tygodnie) mogą być niemalże takie same i będzie wszystko ok, bo to są dane tylko szacunkowe i ciężko jest dokładnie zmierzyć dziecko. Poza tym mam koleżankę, która urodziła synka w 36 tygodniu ciąży i ważył 1800g, też było na początku trochę strachu, tym bardziej jak zaczął się niespodziewanie przedwczesny poród, ale wszystko z małym było ok. Co więcej teraz ma prawie trzy latka, dalej od początku rozwija się prawidłowo i teraz w przedszkolu jest jednym z większych dzieci;) Także musisz być dobrej myśli, będzie wszystko dobrze, musi;)

2016-09-27 05:51

Spokojnie, nie panikuj na zapas! Jestes juz w koncowce ciazy, wiec gdyby nawet mala urodzila sie wczesniej to lekarze juz beda wiedziec jak sie nia zaopiekowac i wszystko bedzie dobrze. I teraz tez wiedza co robia wiec postaraj sie uwierzyc ze wszystko bedzie dobrze. Trzymam mocno kciuki!

2016-09-27 00:25

Spokojnie.To tylko podejrzenie zahamowania wzrostu płodu.I nie znaczy to,że tak jest na pewno,to tylko przypuszczenia. To ,że będziesz się denerwować i martwić tylko pogarsza sytuację.Musisz być dobrej myśli. Pomiary są tylko orientacyjne. Mój lekarz pokazał mi,że można dwa razy zmierzyć dziecko a każdy pomiar będzie inny. Sama dowiedziałam się o pewnych torbielach w główce u mojej córeczki.Również spanikowałam.Potem inny lekarz i pani doktor z tego forum mnie uspokoiła .Nie warto jest się stresować,bo wszystko będzie dobrze.A zamartwianie spowodować może przedwczesne rozwiązanie. To bardzo dobrze ,że dostałaś zastrzyk na płucka.Teraz odpoczywaj,nie przemęczaj się,leż i czekaj spokojnie na poród.