Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Podejrzenie IUGR

Data utworzenia : 2016-09-26 22:50 | Ostatni komentarz 2016-09-29 22:44

Joonana.Kwit

4358 Odsłony
16 Komentarze

Witam, otóż mam poważny problem jestem obecnie w 35 tygodbiu ciąży, od samego początku nasza mała jest o tydzień mniejsza w tamtym tygodniu będąc na wizycie kontrolnej okazało się że NASZA ala ma o 2 tygodnie mniejszy brzuszek o obwód główki do tego waga wynosiła 1793 g dostałam skierowanie do szpitala i na drugi dzień wstawiałam się na zastrzyki na rozwój plucek gdyż jest prawdopodobnieństwo wcześniejszej rozwiązania ciąży. Nie wiem jak mam sobie z tym wszystkim poradzić boje się że mimo niskiej wagi i wcześniego rozwiązania ciąży moja mała może mieć poważne problemy zdrowotne bądź co najgorsze nie przeżyć .

2016-09-29 22:44

Nie martw się na zapas. Waga dziecka podczas usg to tylko waga przybliżona. Szpitale są teraz bardzo dobrze przygotowane na przyjście na świat dzieci przedwcześnie urodzonych, z niską masą urodzeniową , z wadami rozwoju. Więc nawet jeśli coś będzie nie tak to lekarze się wami zaopiekują . Także życzę zdrowia i spokoju.

2016-09-29 07:54

U mnie też zawsze na usg wychodziło, że mała jest tydzień mniejsza. Całą ciążę miałam książkową, zero komplikacji aż do porodu. Kruszynka urodziła się z wagą 2850 g, ale potem bardzo szybko nadgoniła. Wiele maluszków rodzi się wcześniej lub z małą wagą, a mimo to nie ma powodów do obaw, choć wiem, że łatwo się tylko tak mówi. Medycyna poszła tak naprzód, że pozostaje Ci tylko nie stresować się, bo stres to ogromny wróg. Trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze :)

2016-09-28 22:44

U mnie od samego początku mała była o tydzień mniejsza więc mamy przyjęte z doktor termin z usg. Oboje z mężem mieliśmy przy urodzeniu 2500 z groszami jak to mówię. Ja jestem sama osoba niska i szczupła przed ciążą ważyłam 43 kg mąż natomiast wysoki lecz chudy. Powoli pogodziłam się z tą myślą że moja mała będzie drobną kobietka chociaż nie koniecznie musi tak być. Najgorsze były pierwsze dwa- trzy dni od podejrzenia lekarza teraz wiem że nie ma co się denerwować gdyż szkodze małej a i tak ostatnimi mi czasy dokucza

2016-09-28 21:25

Nawet jeśli dzieciątko jesto mniejsze to nie masz się co denerwować. Ja akurat spodziewałam się dużego dziecka ale jak dopytywalam lekarki prowadzącej o długość i wagę czy jest przeciętna czy mała czy duża to mówiła żeby na to nie patrzeć bo każde dziecko jest inne i nie ma co porównywać. A Ty i Twój mąż jakiego jesteście wzrostu?postury? Moich znajomych córka urodziła się o czasie miała 47 cm(oni dość wysocy) ale rozwija się super, więc nawet jeśli Twoja pociecha jest mniejsza to może taka jej uroda.poza tym wyliczenia daty porodu z daty miesiączki też wydaje mi się że może się mylić, zwłaszcza jeśli mamy nieregularne miesiączki.

2016-09-28 20:40

Kochana przede wszystkim musisz zachowac spokój bo nerwy nie sa dobre ani dla Ciebie a juz tym bardziej dla Twojego maluszka. Jak juz pisaly dziewczyny to tylko podejrzenie nie diagnoza, stosuj sie do polecen lekarza, wszystko bedzie dobrze;)

2016-09-28 00:13

Ja również uważam, że nie powinnaś się stresować. USG jest Tylko maszyną- okresleniem wagi na podstawie pomiarów obwodów główki, brzuszka oraz długości kości udowej. Wystarczy że lekarz troszeczkę niedokładnie zaznaczy któryś z obwodów i już szacunkowa waga może się różnić sporo od rzeczywistej. Lekarz też jest tylko człowiekiem i ręką może mu się omsknąć. Dziewczyny już tutaj podały wiele przykładów jak może się pomylić USG. Poza tym to, że dziecko jet teraz mniejsze nie oznacza że już zawsze tak będzie. Może się okazać że bardzo szybko dogoni rówieśników i będzie zdrowym dzieckiem. Jedno jest pewne dobrze, że dostałas zastrzyk na rozwój płuc bo w razie w nie musisz się jeszcze o to martwic. A po drugie pamiętaj że dziecko odczuwa te same emocje co mama więc nie stresuj się i nie dokładaj sobie zmartwień. Myśl pozytywnie a wierzę, że wszystko będzie dobrze. :)

2016-09-27 19:43

Dzięki dziewczyny za trochę otuchy naprawdę napisanie na forum działa kojąco. Ciężko było mi to wszystko samej przetrawić mąż wiem że się martwi tylko na własny sposób i ucieka może bardziej w pracę. Staram się pozytywnie myśleć i najbardziej cieszyć się z tego że moja malutka królewna daje mocne koniaki :) moje nerwy są może spowodowane że pierwsza ciążę straciłam w 9 tygodniu szczęśliwie idąc na wizytę wyszłam z gabinetu płacząc gdyż serduszko przestało nagle bić, teraz słowa doktor mojej że jest podejrzenie IUGR u to tak jak słowa sprzed roku że serduszko nagle przestało bić. Zaraz z nowym rokiem po ślubie okazało się że jestem w ciąży strach i panika teraz wierze że moje maleństwo już niedługo będzie z nami mimo wszystko. Jeszcze raz dziękuję ;)

2016-09-27 14:37

Spokojnie to tylko podejrzenia Twojego lekarza a nie diagnoza. Pomiary sa tylko podawane orientacyjnie i mogą sie różnic +|- . Mój lekarz tydzien przez porodem mówił ze dzidziuś wazy ok 3200-3300 , urodziłam synka z waga 4200. Wiec jak widzisz ... Nie ma co sie denerwować, bo faktycznie moze to byc czynnik powodujący wcześniejsze rozwiazanie. Dużo odpoczywaj, dobrze sie odżywiaj, dbaj o siebie i spokojnie czekaj na poród chociaż wiem ze nie będzie to dla Ciebie łatwe. Pozdrawiam