Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2328 Wątki)

Herbatka z pokrzywy a niedokrwistość

Data utworzenia : 2016-08-15 15:32 | Ostatni komentarz 2023-08-24 18:36

Beata-GM

10260 Odsłony
14 Komentarze

Witajcie :) Chciałabym poruszyć nieco kontrowersyjny problem - stosowania herbatki z pokrzywy jako sposobu na naturalne radzenie sobie z niedokrwistością (anemią). Zdania lekarzy ginekologów, położnych oraz dietetyków są podzielone. Część źródeł podaje, że zwiększa przyswajanie żelaza, zaś niektóre, że w żaden sposób nie zostało to udowodnione. Dietetycy przekonują, że ze względu na bogactwo mikro- i makroelementów jest polecanym napojem dla ciężarnych, ginekolodzy wydają się być bardziej sceptyczni, choć np. niemieccy lekarze proponują ją, by wspomagać leczenie niedokrwistości. Brak przeprowadzonych badań w kierunku wpływu na płód napawa lękiem każdą przyszłą mamę. Czy spotkałyście się z jakąś konkretną opinią w tym temacie? Piłyście/ pijecie herbatkę z pokrzywy w ciąży? Słyszałyście może o łagodzeniu anemii? Podzielcie się swoimi doświadczeniami!

2016-08-22 20:15

Moj lelarz powiedział mi o takim sposobie, mowil ze nie jest to niebezpieczne dla maluszka a nam pomoze. Po porodzie mialam straszna anemie i czulam sie naprawdę zle, ale zelazo w poloczeniu z sokiem z pokrzywy naprawde pomaga. I jak to powiedziala M.Olczak sok, cherbatka w moim przypadku wiele nie zdzialala. A taki sok robiony najlepiej samemu(bo mamy 100% pewnośc co do jego zawartosci) z pokrzywy to dobra sprawa.

2016-08-18 22:38

Mój ginekolog generalnie nie jest zwolennikiem ziołolecznictwa, ale spektakularna poprawa u kilku pacjentek go przekonała do tego typu ingerencji. Od innego usłyszałam, że nie poleca, bo do końca nie wiadomo jako jest wpływ na płód..

2016-08-18 15:00

Sok z pokrzywy bardzo pomaga na anemię i słyszałam, że wiele osób tak ją wyleczyło. Sok to coś innego niż herbata. Można kupić w sklepie/aptece lub zrobić samemu. Trzeba nazrywać młodej pokrzywy, ale takiej, która rośnie z dala od dróg i zanieczyszczeń, umyć i wrzucić liście do sokowirówki. Taki sok można zamrozić, żeby się nie popsuł, a kostki można wrzucać do zwykłej herbaty.

2016-08-18 14:53

Mój lekarz mówił, że jedna z pacjentek właśnie dzięki między innymi pokrzywie podniosła swój poziom żelaza we krwi. Ja mam zalecone właśnie pokrzywa i buraki. Czy są efekty, zobaczymy po kolejnym badaniu krwi. Niestety preparatów z żelazem nie mogłam, bo miałam nieprzyjemne efekty uboczne. I chociaż odstawiłam je sama, wcześniej tylko pytając rodzinnego, bo doktor prowadzący ciążę był w tym czasie na urlopie, to zrobiłam dobrze. Uważam, że póki można, to jednak domowe lepsze.

2016-08-18 14:43

Również uważam, że przy anemii samo picie pokrzywy cudów nie zdziała, ale oczywiście warto taką herbatkę pić, bo podobno zawiera sporo żelaza, ale jeden na trzech lekarzy np. uważa, że pokrzywa nie ma takiego działania i bezsensu ją pić. Natomiast picie herbaty z pokrzywy mojej szwagierce bardzo pomogło na obrzęki nóg, ponieważ pokrzywa działa moczopędnie. Także co lekarz to inna opinia.

2016-08-17 14:44

Witam ! Uważam, że herbata z pokrzywy nie pomoże w zupełności w łagodzeniu anemii. Myślę, ze skutecznym sposobem jest dieta bogata w żelazo oraz preparaty zalecane przez ginekologów dostępne w aptekach. Herbata z pokrzywy może mieć wpływ na lepsze przyswajanie żelaza w organizmie. Ja całą ciąże borykam się z niskim wskaźnikiem hemoglobiny, muszę zażywać wysoką, dzienną dawkę. Żelaza. W końcu chodzi o zdrowie i prawidłowy rozwój naszego dziecka, więc chyba warto zaufać lekarzowi prowadzącemu, a nie domowym sposobom. POZDRAWIAM !