Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2328 Wątki)

Herbatka z pokrzywy a niedokrwistość

Data utworzenia : 2016-08-15 15:32 | Ostatni komentarz 2023-08-24 18:36

Beata-GM

10261 Odsłony
14 Komentarze

Witajcie :) Chciałabym poruszyć nieco kontrowersyjny problem - stosowania herbatki z pokrzywy jako sposobu na naturalne radzenie sobie z niedokrwistością (anemią). Zdania lekarzy ginekologów, położnych oraz dietetyków są podzielone. Część źródeł podaje, że zwiększa przyswajanie żelaza, zaś niektóre, że w żaden sposób nie zostało to udowodnione. Dietetycy przekonują, że ze względu na bogactwo mikro- i makroelementów jest polecanym napojem dla ciężarnych, ginekolodzy wydają się być bardziej sceptyczni, choć np. niemieccy lekarze proponują ją, by wspomagać leczenie niedokrwistości. Brak przeprowadzonych badań w kierunku wpływu na płód napawa lękiem każdą przyszłą mamę. Czy spotkałyście się z jakąś konkretną opinią w tym temacie? Piłyście/ pijecie herbatkę z pokrzywy w ciąży? Słyszałyście może o łagodzeniu anemii? Podzielcie się swoimi doświadczeniami!

2023-08-24 18:36

Aniss często sprawdzasz poziom żelaza u córki?  Lekarz kieruje czy robisz badanie na własną rękę? 

2023-08-24 11:17

pokrzywa napewno jest super na wlosy, ale bardzo duzo siusiasz po niej

2023-08-24 10:52

O pokrzywach tez slyszalam ze poprawiaja niedokrwistosc pewnienwszytsko zalezy od tego jaki jest poziom w organizmie bo jak jest duzo ponizej normy to faktycznie pokrzywa moze nie wystarczyc w wyrownaniu poziomu;/ 

U nas corka czesto ma niedobory tego pierwiastka i niestety co jakis czas musiny uUpelniac dodatkowo lekami;/

2023-08-24 08:23

Zgadzam się, takie herbatki, soczki itp. mogą wspomagać ale przy większych niedoborach nie obejdzie się bez odpowiednich preparatów. 

2023-08-24 08:18

Taka herbatka z pokrzywy cudów nie zdziała w leczeniu niedokrwistości :) Ale ogólnie jest zdrowa i zawiera wiele cennych witamin i minerałów :) Może pomòc przy anemii ,ale sama w sobie jej nie wyleczy :) I jak ze wszystkim (tym bardziej w ciąży) nie można przesadzać :) Regularne picie takiej herbatki w ciąży lepiej skonsultować z lekarzem :) 

2016-10-07 16:12

Myśle ze taka herbatka nie zaszkodzi, ale nie pomoże w zwalczeniu anemii. Moze podnieść poziom żelaza ale czy skutecznie wyleczy z dużego niedoboru ... myśle ze jeżeli nie ma żadnych przeciwskazan i zaburzeń samopoczucia dobrze jest zażywać suplementy dla kobiet w ciazy i karmiących piersia zawierajace żelazo. Ja w ciazy miałam dość duży niedobór i musiałam brać specjalne tabletki dostępne tylko na receptę z duża zawartością żelaza

2016-09-01 14:13

Piłam i sobie chwalę! Po tabletkach z żelazem wymiotowałam. Po pokrzywie poziom żelaza się podniósł!

2016-08-23 15:46

Ja zawsze miałam kłopoty z niedoborem żelaza, a w ciąży anemia się jeszcze bardziej pogłębiła. Lekarz zapisał mi min. feroplex i tardyferon. Niestety leki nie pomagały - mimo zwiększania dawek. W necie zaczęłam szukać informacji na temat naturalnych źródeł żelaza i natknęłam się min. na temat wpływu herbatki i soku z pokrzywy. Zaczęłam stosować w pierwszej kolejności herbatę - nie było zmian. Następnie kupiłam w aptece sok i wypijałam kieliszek przed jedzeniem. Po miesiącu zrobiłam badania i radość, ponieważ poziom hemoglobiny się poprawił. Postanowiłam sprawdzić czy to wpływ soku z pokrzywy i na pewien czas odstawiłam specyfik. Po wykonaniu następnych badań okazało się, że wyniki nie są najlepsze. Teraz jestem w 40 tygodniu ciąży i cały czas stosuję sok z pokrzywy - wyniki są w normie. Na własnym przykładzie polecam spożywanie soku, a co do informacji na temat wątpliwego wpływu na dziecko to radzę się zastanowić co jest dla maleństwa lepsze pokrzywa czy anemia matki.