Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2329 Wątki)

Szybkie bicie serca w ciąży

Data utworzenia : 2016-08-06 13:44 | Ostatni komentarz 2016-08-09 17:51

pandziata

1104 Odsłony
3 Komentarze

Witam :) W marcu tego roku miałam zabieg z powodu częstoskurczu nadkomorowego. W wielkim uproszczeniu jest to nieregularny rytm serca u mnie sięgający około 180-200 uderzeń na minutę. Aktualnie jestem w 12 tygodniu ciąży i od miesiąca zmagam się z nawrotem częstoskurczy. Na siedząco moje serce uderza około 120-130 razy na minutę, ale gdy tylko wstanę to tętno wzrasta do 160-170. Z tego, co mówią lekarze jest to bardzo niebezpieczne dla mnie i dla dziecka, niestety nie chcą mi podać żadnych leków. Kazali tylko leżeć. Czy któraś z Was tak ma/miała? Bo u mnie z dnia na dzień jest coraz gorzej, a przede mną jeszcze pół roku. Pozdrawiam ;)

2016-08-09 17:51

Niestety ja również nic nie pomogę w tym zakresie. Rozumiem, że lekarze nie chcą włączyć leków bo mogą zaszkodzić ciąży a pierwszy trymestr to czas kształtowania organogenezy. Życzę dużo spokoju i ustabilizowania sytuacji.

2016-08-06 14:21

Jestem pod opieką Śląskiego Centrum Chorób Serca, więc lepszych specjalistów mieć nie mogę. Leżałam u nich na oddziale dwukrotnie, ale powiedzieli, że do 12 tc nie zaryzykują leków. Niestety teraz dalej nie chcą nic włączyć... już nie wiem co robić, a kołatania dokuczają także przy nawet najmniejszym stresie. Nawet jak z zaskoczenia uderzy piorun niedaleko mnie

2016-08-06 13:56

Bardzo Ci współczuję nie miałam takiego przypadku, ale znam tę dolegliwość doskonale gdyż mój mąż na nią cierpi. Musisz znaleźć dobrego lekarza prowadzącego, który zna się na rzeczy, bo dodatkowy stres na pewno nie pomoże. Ważne jest odpowiednie oddychanie, które uspokoi akcję serca, ale myślę, że nie będzie to łatwy dla Ciebie okres, rzeczywiście trzeba będzie się bardzo oszczędzać, żeby nie zaszkodzić sobie i dziecku. Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby wszystko się udało.