Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Badanie na krzywą cukrową

Data utworzenia : 2016-08-02 15:00 | Ostatni komentarz 2016-10-04 00:05

Meriema

2743 Odsłony
35 Komentarze

Dziewczyny niedługo będę miała badanie jw. Jak się do tego przygotować? Moja przychodnia nie gwarantuje mi, że załapię się na NFZ, ponieważ laboratorium jest czynne jedynie 1,5h. Jeśli będę pierwsza w kolejce, krew po wypiciu roztworu pobiorą mi po 1,5h. Słyszałam, że najlepiej jest sprawdzić cukier po 2h. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Czy można dodać sok z połówki cytryny do roztworu? Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

2016-10-04 00:05

Można dodać sok z cytryny. Nie wyobrażam sobie smaku tego roztworu bez cytryny. Dla mnie wypicie tak słodkiego płynu było niesamowicie trudne ale dałam radę. Niestety wyszła mi cukrzyca ciążowa.

2016-09-02 11:03

Zgadzam się z Grimper lepiej iść do innego labolatorium zapłacić parę złotych i mieć pewność że badanie zrobione jest prawidłowo . Czasem te pół godzinki może nie mieć wpływu na wynik a czasem może mieć . Także badanie krzywej cukrowej lepiej przeprowadzić tak jak należy , niż później zadręczać się myślami co by było gdybym ..... A stres w ciąży jest nie potrzebny :)

2016-09-02 10:59

własnie doczytałam, że autorka zadała pytanie miesiac temu, zapewne jest już po badaniu. no cóż, spojrzałam na datę ostatniego kom, zamiast na datę pytania. a swoją drogą- jak to udało się rozwiązać?

2016-09-02 10:56

mi Pani z laboratorium sama zaleciła dodanie cytrynki. ja miałam badanie na czczo, po godzinie i po 2, ale robiłam prywatnie, to nie był duży koszt, jakoś poniżej 20zł z tego co pamiętam. Może warto iść do takiego laboratorium, niż wynik miałby źle wyjść, zrobiony za wcześnie?

2016-09-02 10:40

Małgorzata oby też było w normie jak na czczo :)

2016-09-02 10:39

Jak dla mnie wypicie glukozy nie było najgorsze. Przez chwilę było mi niedobrze ale przeszło. Krew też miałam pobierana 3 razy. Naczczo, po godzinie i po dwóch. Nie możesz wychodzić z ośrodka bo może Ci się zrobić słabo. Wiem, że w niektórych aptekach można dostać glukoze o smaku cytryny. W laboratorium ci ja przygotują. Jesli nie jestes w stanie isc do innego laboratorium na badanie to myślę, że jak wynik badania będzie pobrany po 1.5 godz. a nie po 2 godz. to nie będzie duża różnica.

2016-09-02 09:47

Malgorzato wszystko napewno bedzie ok;)

2016-09-02 09:02

Moona dziękuję. :) w pierwszej ciąży też miałam powtarzane badanie, bo mi wyszło za wysoko. Za drugim razem było ok. Teraz w drugiej się pilnowalam i na czczo mam w normie, a jak dalej zobaczymy.