Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2327 Wątki)

Naturalna cesarka

Data utworzenia : 2016-06-23 12:03 | Ostatni komentarz 2016-06-27 18:14

Kala27

1521 Odsłony
14 Komentarze

Witam, mam pytanie czy w Polsce jest coś takiego jak naturalne cesarskie cięcie? Czy może przy tym towarzyszyć partner?

2016-06-25 21:17

O super zdradzisz z jakiego miasta jesteś gdzie było coś takiego możliwe. Ja miałam cesarke planowa i swojego czasu bardzo chciałam żeby towarzyszył mi mąż bo bardzo się bałam ale niestety nim było takiej opcji

2016-06-25 21:13

Kala jasne że jest :) ale musisz zapytać u siebie w szpitalu. W państwowych jest różnie w niektórych mąż może być w innych nie :) U mnie w spzitalu nie było takiej możliwości i właściwie na 4 szpitale w jednym jest taka opcja, zeby mąż czy osoba towarzysząca były obecne na sali (1 osoba). Jeśli chodzi o naturalną cesarkę chyba w większości przypadków nie byłoby to możliwe ze względu na fakt, że najczęściej jest to zabieg ratujący Malucha tak więc robiony gdy dzieje się coś z dzieckiem, należy działąć szybko więc nie wyobrażam sobie powolnego zabiegu i oczekiwania na samoistne oczyszczanie się układu oddechowego gdy toczy się walka o życie i zdrowie maluszka ;) Choć w pewnych przypadkach mogłoby być to możliwe np podczas cesarki ze względu na ułożenie dziecka, lub ze wskazań dla Mamy. Choć tak całkowicie naturalna u nas wydaje mi się ciężka do zrealizowania :) Jednak nawet jeśli takowa nie jest możliwa, można choć częściowo ją "ocieplić" bo najgorsza jest ta robiona "na zimno" bez żadnej akcji rozpocznającej się, która wyrywa jakoby dziecko z jego świata bez wcześniejszych sygnałów że na świecie ma się zjawić. Ja się mocno obawiałam, że tak będzie u mnie bo ze względu na ułożenie synka wiedziałam że będzie cc. Miałam już nawet ustaloną datę kiedy bedą ją robić, jednak na szczęście synek postanowił sam zacząć akcje- pojawiły się skurcze i rozwarcie, co prawda zbyt wcześnie ale przynajmniej miał jakiś wstęp, co mnie osobiście ucieszyło. Szpital państwowy, wiec nie miałam szans na zażyczenie sobie naturalnej cesarki ;) ale i tak jestem szczęśliwa, że wyszło tak, jak wyszło a mały urodził się cały i zdrowy :)

2016-06-24 14:24

To czyli jest jakaś szansa żeby partner towarzyszył podczas cc.

2016-06-24 14:18

czytałam gdzieś artykuł o tym niedawno, w PL jeszcze niedostępna metoda porodu. Natomiast ja miałam cc i był przy mnie mąż, a rodziłam w najzwyklejszym, państwowym i bardzo obskurnym szpitalu :P

2016-06-23 12:22

Co do publicznych szpitali jestem przekonana, że tam się tego nie propaguje - z reguły chcą, aby kobiety rodziły naturalnie, a cesarki robią w wyjątkowych okolicznościach. Ewentualnie "cesarka na życzenie" - ale to już trzeba liczyć się z kosztami. Wracając do tematu naturalnego cesarskiego cięcia - ponoć koleżanka, mojej przyjaciółki (wiem, że to trochę zagmatwane) - miała taki poród zorganizowany w prywatnej klinice, ale czy był przy tym mąż to nie wiem (tzn. nie wiem, czy był i czy w ogóle sama tego chciała) - tak tylko pierwszy raz wtedy zetknęłam się z tym terminem :)

2016-06-23 12:13

Z tego co wiem, w Polsce w publicznych szpitalach jeszcze nie praktykuje się naturalnej cesarki, a szkoda, bo pomysł jest bardzo dobry. Na pewno jest to bardziej korzystne dla mamy i maleństwa niż standardowa cesarka. Być może prywatne szpitale czy kliniki w Polsce oferują takie usługi, ale nie spotkałam się dotychczas z takim przypadkiem. Dla zainteresowanych podsyłam link, pod którym są wypowiedzi na temat naturalnej cesarki: http://www.elementarzmamy.pl/naturalna-cesarka-pomysl-genialny-czy-szalony/