Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Liczenie ruchów płodu - ważne aby się tego nauczyć w ciąży. A Wy potraficie?

Data utworzenia : 2013-04-20 19:14 | Ostatni komentarz 2016-08-15 04:19

położna kinga

19804 Odsłony
319 Komentarze

Prawidłowa obserwacja ruchów płodu jest bardzo pomocna w ocenie dobrostanu płodu jak i w określeniu terminu porodu. Ruchy płodu to oznaka żywej ciąży i są pierwszym sygnałem dla mamy. Rozwijający się płód przekazuje tym samym informację o jego zdrowiu, dobrym samopoczuciu bądź nadchodzącym niebezpieczeństwie.

2013-04-23 11:12

mój maluszek nie ruszał się w dzień nic a nic. czasami raz w tygodniu ruszył się koło 17, akurat jak byłam na szkole rodzenia. może podróż autobusem tak go rozruszała :) a tak to tylko w nocy fikał i spać mi nie dawał.

2013-04-23 10:53

Według zaleceń lekarzy ważne by liczyć ruchy między 9 a 15. W tym czasie dzidziuś powinien ruszać się minimum 10 razy. Oczywiście obserwujemy ruchy w pozostałej części doby. Ponieważ każde dziecko jest indywidualne i część z nich może prezentować większą aktywność w nocy.

2013-04-23 09:09

mój synek w ciagu jednej aktywnosci miał ponad 10 ruchów pod rzad :) nie musiałam sie martwic :P tylko mały ruszał sie zawsze od 23 do 4 rano a potem nic. co pare dni tylko jakis lekki kop w godz od 9 do 21 wiec zapisywanie było bardziej "teoretyczne" bo nieco przekłamane :) ale liczyły sie ruchy w ciagu doby wiec zapisywałam jakos takos na tej karcie :P a lekarz uznał, ze wazne jest 10 na dobe. wiec było ok :) a mały do dzis kopie jak szalony i smieje sie jak mu robimy rowerek czy nozyce :) kocha zabawy nózkami :D a w nocy tez mnie po brzuszku kopie bo spimy razem :)

2013-04-22 19:21

Moja druga córeczka była bardzo ruchliwym dzieciątkiem podobnie jak pierwsza.Tak,że nie liczyłam specjalnie ruchów. Zastanawiam się czy to miało wpływ na to,że szyjka była owinięta trzy razy pępowiną???? Słyszałam różne powody przez które dziecko może się owinąć ,ale ja wcześniejszą ciążę poroniłam i teraz na prawdę bardzo uważałam na siebie i nic z tych rzeczy o których słyszałam nie wykonywałam będąc w ciąży mimo tego malutka była bardzo owinięta.Dzięki Bogu nawet nie była przyduszona,ale jak to zobaczyłam to byłam przerażona z tego wszystkiego nawet nie wiedziałam czy urodziłam chłopczyka czy dziewczynkę patrzyłam tylko czy moje dzieciątko oddycha.

2013-04-21 20:33

ja pamietam ze jak zaczynałam liczyć od godziny 9 rano, to miałam kilka zapisów na 9:30 mała była bardzo ruchliwa, ale początkowo miałam problemy z liczeniem no i obawy jak przysneła na dłużej co często zdarzało się przy końcowych miesiącach ciąży, za to o 3 w nocy potrafiła kopać i się kręciła ;) po porodzie się okazało, ze nasze maleństwo to nocny ptaszek, i godziny w których obserwowałam że mała śpi w brzuszku, tak też było potem po porodzie. Podobnie z posiłkami intensywnie jadłam o 11 i o 3 w nocy ;) mała do tej pory potrafi o 3 jeść;)

2013-04-21 00:01

Fakt, trudno jest policzyć ruchy płodu na zawołanie, a wg karty Cardiff na Oddziale Patologii Ciąży należy liczyć wg instrukcji :)

2013-04-20 23:02

Miałam tak ruchliwe dziecko, że nie było potrzeby liczyć. Jedynie na dzień przed porodem, kiedy położono mnie na PC, byłam zmuszona uzupełniać kartkę z ruchami.