Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2325 Wątki)

Wakacje z dużym brzuszkiem

Data utworzenia : 2016-06-04 14:35 | Ostatni komentarz 2016-06-12 20:24

A.Chalat

1908 Odsłony
24 Komentarze

Kochane mam pytanie. Jestem mamą dwójki dzieci i obecnie w ciąży. Nadchodzi czas wakacji i wiadomo dzieci chcą nad morze, nad wodę, tak jak ich znajomi z przedszkola oczekują super wakacji, a ja jestem w 7 miesiącu ciąży. Pytanko do was w jak bardzo zaawansowanej ciąży odważyłyście się wybrać na wakacje i jak przeszłyście ten okres. Ciężko były. Strasznie mi szkoda tych moich dzieciaków, ale nie chce się porywać z motyką na słońce. Dodam, że ciąża przebiega bez problemów choć plecy dokuczają okrutnie :)

2016-06-05 21:58

My się wybieramy nad morze, gdy będę w 32 tygodniu ciąży (początek 8 miesiąca). Dobrze się czuję i mam nadzieję, że to się nie zmieni.

2016-06-05 08:30

A. Chalat- rozmowa z lekarzem prowadzącym ciążę jest w tym przypadku niezbędna. Ja miałam termin na połowę lipca (w zeszłym roku), ale lekarka zabroniła mi dłuższych wyjazdów już od czerwca. Powodem było to, że poprzednia córka była wcześniakiem, od początku ciąży brzuszek mi "się stawiał", zdarzały się też krwawienia. A poza tym do morza mam prawie 600 km. Jeżeli czujesz się dobrze, poprzednie ciąże przebiegły bez komplikacji, to myślę, że lekarz zezwoli na wyjazd. Pamiętaj też żeby podczas wyjazdu robić często przystanki (żeby nie siedzieć cały czas), najlepiej jechać w nocy kiedy nie ma upału i ruch jest mniejszy, poza tym dzieciaczki śpią przez większość drogi i łatwiej zniosą podróż. Weź ze sobą na (wszelki wypadek, tfu, tfu "odpukać) spakowaną torbę do szpitala. W moim przypadku lekarka miała rację, że odradzała wyjazdy, bo mała urodziła się ponad miesiąc przed czasem.

2016-06-04 20:05

A.Chalat jeśli tylko lekarz nie widzi problemu, a Ty poza plecami czujesz się na tyle dobrze, że zniesiesz podróż bez większych problemów to jedźcie :) Wiesz, myślę że dzieciaki będą Wam bardzo wdzięczne za to, że póki co to one są najważniejsze i to dla nich jedziecie na takie super wakacje :) Za chwilę urodzi się maluszek i chcąc nie chcąc będzie jeszcze jedna istotka, której będiecie musieli poświęcić swój czas a zwłaszcza Ty. My z mężem bardzo chcieliśmy właśnie pod koniec 7 miesiąca pojechać w ostatnią podróż brzuszkową, jednak pojawiły się komplikacje i musieliśmy zrezygnować. Było mi bardzo przykro, ale są rzeczy ważne i ważniejsze. Ale jeśli u Was wszystko jest ok to jedźcie i odpoczywajcie :) Wybierzcie hotel czy pensjonat z placem zabaw albo jakimiś atrakcjami dla maluchów, żeby w razie czego mąż mógł zabrać ich a Tobie dali odpocząć i nie musiał głowić się nad tym, co by tu robić może jakiś basen ? Im więcej atrakcji tym potencjalnie więcej czasu dla siebie samej w razie jakbyś gorzej się poczuła (czego oczywiście nie zyczę, ale w takie upały z brzuszkiem wiadomo.. bywa różnie;)) Jakieś domki blisko plaży to też super rozwiązanie, bo plaża to największa piaskownica na świecie ;) więc na pewno ni będą się nudzić :)

2016-06-04 19:58

Musisz z nim pogadać o wyjeździe, postawić warunki że to dla dobra waszego maleństwa. Niech on zabiera na aktywne spędzanie czasu i niech z nim dzieciaki szaleją a z tobą będą bawiły się nieco spokojnie czyli kolorowaly i rysowaly plaże, robiły koraliki itp To mają być wakacje dla was wszystkich i w zaawansowanej ciąży nie możesz się już tak nadwyrężać

2016-06-04 19:17

Ja myślałam o wyjeździe nad morze. Myślałam o maju, chodziło mi o to żeby nie było upalu, mąż stwierdził że możemy gdzieś jechać we wrześniu (a na październik mam termin). Nie widzi mi się podróż nad może, samochodem w tak zaawansowanej ciąży. A jestem z malopolski... Ale jak myślałam o maju to nawet zapytałam mamę czy by nie pojechała, bo by pomogła przy synku gdy ją będę opadać z sił.

2016-06-04 15:34

Musisz z mężem przedyskutować cała sprawę wyjazdu. Mąż powinien Ci dużo pomagać żebyś Ty też mogła odpocząć. Skonsultuj także swój wyjazd z lekarzem prowadzącym Twoja ciążę :)

2016-06-04 15:14

Właśnie obawiam się o to zaangażowanie moje męża bo nie jest zbyt pomocny. Ale dziękuję za rade :)

2016-06-04 15:09

Wydaje mi się że wakacje nad morzem to również super odpoczynek dla ciebie, ale bez wątpienia potrzebujesz pomocy męża. Ja w tamtym roku byłam w 8 miesiącu w czerwcu i wybraliśmy się z synkiem i mężem na mazury. Było super ale jego pomoc była nie oceniona bo ja strasznie się meczylam i potrzebowałam chwili wytchnienia gdy mąż z synem szaleli nad jeziorem. Pamiętaj aby zabrać ze sobą całą dokumentację z okresu ciąży, kartę ciąży jak i wyniki podstawowych badań, nie eksponuj ciała na słońcu i smaruj się kremem z filtrem (najlepiej mineralnym) bo możesz narazić się na przebarwienia. Życzę miłego wypoczynku:-)