Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2325 Wątki)

Spasmolina

Data utworzenia : 2016-05-25 12:58 | Ostatni komentarz 2016-05-28 11:55

Weronika.Michna

7669 Odsłony
21 Komentarze

Witajcie, czy któraś z Was brała lub bierze spasmoline? Lekarz nie dawno przepisał mi ten lek ze względu na silne bóle krocza. W ulotce jest napisane "Nie zaleca się stosowania preparatu u kobiet w okresie ciąży ani u kobiet w okresie karmienia piersią. Stosowanie preparatu w okresie ciąży jest dopuszczone wyłącznie w sytuacji, gdy lekarz uzna to za absolutnie konieczne i gdy w ocenie lekarza oczekiwane korzyści wyraźnie przeważają nad możliwym ryzykiem.". Biore te leki, ponieważ bóle były na prawde bardzo silne,ale ciągle mam obawy,że nie powinnam ich brac.

2016-05-28 11:55

Juz nie boli takze lekow tez nie bede juz łykala :) Ale dziekuje wszystkim za wsparcie :)

2016-05-27 20:13

Weronika, zapomniałam wcześniej napisać, że lekarka poleciła mi też, żebym jadła galaretkę z mięsa (nie wiem czy tak to się fachowo nazywa, ja nie umiem tego ugotować, prosiłam mamę), bo zawiera dużo żelatyny, która wzmacnia chrżąstkę (ogólnie polecała dietę bogatą w żelatynę). Możesz też zapytać lekarza o pas ciążowy, który "podtrzymuje' brzuszek i wtedy nacisk na krocze jest mniejszy. Ale najlepiej wypytaj o to wszystko lekarza.

2016-05-27 13:44

Weroniko dziewczyny mają rację, nie masz co się krępować przed zadawaniem pytań lekarzowi. Lepiej dowiedzieć się wszystkiego niż później stresować się czy objawy które masz są normalne czy jednak nie :) Moja pani doktor pomimo tego że pytam mnie o samopoczucie, o to czy właśnie nie mam bóli żadnych to jeszcze dodatkowo pyta czy ja mam do niej jakieś pytania. Mówiła mi także że gdyby się coś działo to zawsze mogę do niej wejść jeśli nawet nie mam terminu. A gdyby jej nie było to mam jechać na pogotowie :) Kobieta w ciąży powinna czuć się pewnie i spokoje także pytaj o wszystko ! Na pewno nie jesteś jedyna która zadaj mnóstwo pytań :)

2016-05-27 13:07

O jest Pani pierwsza, gdzie problem jest ten sam. Czasami nawet nogi podniesc nie dałam rady. Moze i dobrze,ze dostalam te leki bo czuje sie juz na prawde calkiem niezle, a silny bol trwal wlasciwie 2dni, kolejne dni tylko rano i wieczorem ale juz delikatnie. Szukalam wszedzie informacji na ten temat to panie pisały,ze to normalne ale nigdzie nie moglam znalezc informacji na temat leku. W moim przypadku odpoczynek tez nie do konca jest mozliwy, poniewaz mam obrone za miesiac i dzien w dzien mam Uczelnie. Ale robie co moge zeby kazda wolna chwile spedzac na odpoczynku. Dziekuje slicznie.

2016-05-27 12:38

Ja nie brałam leku, ale miałam okropne bóle krocza w ostatniej ciąży. Ból był tak duży, że nie mogłam siedzieć, spać, a o chodzeniu w ogóle nie mogło być mowy. Były dni, że praktycznie pomagało tylko jak byłam w pozycji "na czworakach". Lekarka mówiła, że to normalne, że miednica się przygotowuje do porodu i następuje poluzowanie spojenia łonowego i kości krzyżowo- biodrowych. Poza tym dziecko było bardzo nisko ułożone i naciskało na spojenie łonowe, co też powodowało dodatkowy ból. Leków żadnych nie chciałam, lekarka kazała mi dużo odpoczywać, najlepiej kilka razy w ciągu dnia kłaść się z poduszką pod pupą. Ważne, żeby nie doszło do rozejścia spojenia łonowego. Myślę, że skoro lekarz przepisał Ci lek, to było to konieczne. Na wszelki wypadek porozmawiaj z Nim dokładnie na kolejnej wizycie. Masz prawo pytać o wszystko, masz prawo mieć wątpliwości, bo przecież chodzi o Twoje maleństwo.

2016-05-27 11:40

Dziękuję ślicznie wszystkim raz jeszcze :)

2016-05-27 10:03

Ja nie przejmowałabym się tym, że dopiero co zmieniłam lekarza. Dzwoniłabym w każdej chwili i z każdą wątpliwością przecież w tym wypadku chodzi o Twoje dziecko więc nie powinnaś mieć żadnych wątpliwości tylko w razie czego bierz telefon w rękę i dzwoń. Teraz skoro już Cię nie boli to może faktycznie lek pomógł jednak jak znowu zacznie dzwonić zadzwoń i powiedz jaki lek bierzesz, jak długo i że nie ma poprawy Lekarz odpowie Ci na każde pytanie.

2016-05-27 08:49

Lekarz widocznie uznał, że lepiej będzie go wziąć, aniżeli nie brać. Pytania na starcie? Twoje prawo i w ogóle się nie hamuj ani nie przejmuj. Od tego on tam jest, aby go pytać. Cieszę się, że jest już lepiej, dzidziuś ma spokojniejszą mamę to i jemu też jest lepiej :)