Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2325 Wątki)

Teoria Ramziego jako sposób określania płci dziecka

Data utworzenia : 2016-05-24 12:56 | Ostatni komentarz 2016-06-06 17:57

pani_mamusia

25723 Odsłony
21 Komentarze

Teoria Ramziego polega na analizie usg w 6 tygodniu ciąży - sprawdza się wtedy położenie łożyska / kosmków względem macicy. Skuteczność tej metody to podobno 97,2% dla płci męskiej i 97,5% dla płci żeńskiej. Jeżeli położenie jest po prawej stronie względem macicy to będzie chłopak, jeśli po lewej to dziewczynka. Jednak trzeba zwrócić uwagę na to, że obraz na usg bardzo często jest odwrócony. I mimo, że na zdjęciu embrion jest po prawej stronie, w rzeczywistości znajduje się po lewej. Najlepiej na takim badaniu zapytać się lekarza, czy obraz na usg jest rzeczywisty, czy odwrócony, bądź wprost zapytać o obszar kształtującego się łożyska. Można jednak samemu spróbować ustalić położenie na zdjęciu, należy poszukać jaśniejszego obszaru w pobliżu pęcherzyka. Ja akurat miałam robione usg w 6 tyg ciąży i zgodnie z tą metodą płeć się sprawdziła :) Więcej informacji: http://www.thegenderexperts.com/ramzi-theory.html Słyszałyście wcześniej o tej teorii?

2016-05-25 22:26

Nie, nigdy nie słyszałam o tej metodzie sprawdzania płci i szczerze powiem, że w to powątpiewam. Oczywiście przeczytam tę stronę. Jak dla mnie 5400 kobiet, na których zostało przeprowadzone badanie i nieco ponad 97% się sprawdziło, okej. Ale to jednak tylko 5400, a co z resztą :) naukowcy mogliby przebadać kolejne 5400 i tym razem wyniki mogłyby być całkowicie inne. Jakby to było 30 tyś kobiet, to już by to było bardziej wiarygodne :)

2016-05-25 12:44

Nigdy o tym nie slyszalam poza tym trzeva trafic na 6 tydzien :)

2016-05-25 11:11

Bardziej stawiałabym na zbieg okoliczności. :)

2016-05-24 20:24

No właśnie jest to dziwne, ale dla zainteresowanych, całe sprawozdanie z badania można znaleźć pod linkiem: http://www.obgyn.net/articles/relationship-between-placental-location-and-fetal-gender-ramzi%E2%80%99s-method Badanie zostało przeprowadzone na grupie prawie 5400 kobiet na przełomie 10 lat. Ciekawe, że tak naprawdę w polskim internecie nie ma zbytnio słowa o tych badaniach, ja sama dowiedziałam się z innego forum i trochę poczytałam nt tej metody. Akurat miałam robione usg w 6 tygodniu ciąży (zupełnie przez przypadek, bo teoretycznie miał być to 7tc ale okazało się, że jest ona tydzień młodsza) i zaciekawiłam się, czy u mnie też się potwierdzi. I faktycznie potwierdziło się. Pytanie, czy to jakaś zależność czy tylko zbieg okoliczności :)

2016-05-24 18:37

Nigdy nie słyszałam o tej metodzie i jakoś nie jestem do końca przekonana w jej rzeczywiste potwierdzenie. Jakoś nie mogę uwierzyć, że po ułożeniu łożyska można określić płeć dziecka. Sprawdzalność jest faktycznie duża, ale .... jakoś mnie to nie przekonuje.