Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2325 Wątki)

Teoria Ramziego jako sposób określania płci dziecka

Data utworzenia : 2016-05-24 12:56 | Ostatni komentarz 2016-06-06 17:57

pani_mamusia

25724 Odsłony
21 Komentarze

Teoria Ramziego polega na analizie usg w 6 tygodniu ciąży - sprawdza się wtedy położenie łożyska / kosmków względem macicy. Skuteczność tej metody to podobno 97,2% dla płci męskiej i 97,5% dla płci żeńskiej. Jeżeli położenie jest po prawej stronie względem macicy to będzie chłopak, jeśli po lewej to dziewczynka. Jednak trzeba zwrócić uwagę na to, że obraz na usg bardzo często jest odwrócony. I mimo, że na zdjęciu embrion jest po prawej stronie, w rzeczywistości znajduje się po lewej. Najlepiej na takim badaniu zapytać się lekarza, czy obraz na usg jest rzeczywisty, czy odwrócony, bądź wprost zapytać o obszar kształtującego się łożyska. Można jednak samemu spróbować ustalić położenie na zdjęciu, należy poszukać jaśniejszego obszaru w pobliżu pęcherzyka. Ja akurat miałam robione usg w 6 tyg ciąży i zgodnie z tą metodą płeć się sprawdziła :) Więcej informacji: http://www.thegenderexperts.com/ramzi-theory.html Słyszałyście wcześniej o tej teorii?

2016-06-06 17:57

agn_kaw właśnie podobno dlatego, że łożysko wędruje chodzi o sprawdzenie w 6 tc :) sama jestem ciekawa jak z przyszłością tego typu badań. To ciekawe, że badają tego typu zależność, o której sama bym nie pomyślała, że nawet mogłaby występować :)

2016-06-06 16:16

Zobaczymy, czy za 20 lat ta teoria będzie miała coś wspólnego z prawdą i czy nie wymyślą kolejnych kilku teorii odnośnie rozpoznawania płci dziecka. A może wymyślą już taki sprzęt, że już właśnie we wczesnych tygodniach ciąży będzie można rozpoznać płeć dziecka. Ale o tym możemy tylko gdybać :)

2016-06-03 07:57

Ja miałam w opisie badań prenatalnych, że łożysko jet na przedniej ścianie, a na późniejszych badaniach, że na przedniej.

2016-06-02 22:30

Jak dla mnie to również mocno naciągane te badania.. Niekiedy łożysko wędruje w czasie ciąży, dlatego pewność że akurat w 6tc będzie tam gdzie być powinno (pomijając juz wszelkie inne aspekty) no to chyba mocno naciągane te newsy ;)

2016-06-01 22:40

No w moim wypadku teoria nie do sprawdzenia bo w 6 tygodniu miałam pusty pęcherzyk...

2016-06-01 15:04

Zgadzam się i również można uważać to jako kolejny przesąd bo jeśli chodzi o sprawdzalność to dużo za mała próba była brana pod uwagę. :) Takich badań i ogólnie zabobonów odnośnie płci jest wiele i jakby brać każdy pod uwagę to w jednym wyjdzie, że nosimy pod sercem syna a w drugim córkę. Dla mnie tak jak dla Kasi poznanie płci nie ma aż takiego znaczenia. Wiadomo, że każdy jest ciekawy ale nie koniecznie musiałabym ją znać. To nie jest najważniejsze w całej ciąży i macierzyństwie. Najważniejsze jest zdrowie a cała reszta już nie ma większego znaczenia.

2016-06-01 11:33

Ja również o tej metodzie nie słyszałam ale dla mnie poznanie płci dziecka nie odgrywa kluczowej roli. Myślę tak jak poprzedniczki że przebadana została zbyt mała liczba kobiet by jednogłośnie stwierdzić że jest to pewne. Uważam że lepiej traktować to jako zabawę niż jako badanie.

2016-05-31 16:24

Nie słyszałam nigdy o tej metodzie :) myślę, że kobieta często czuje, co urodzi. Nie ma to jak intuicja ;)