Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2325 Wątki)

Hormony i humory

Data utworzenia : 2016-05-07 09:15 | Ostatni komentarz 2016-06-10 11:20

basiadzw

3703 Odsłony
35 Komentarze

Mateczki poradźcie coś!!!!! ciąze z synkiem przechodziłam o wiele spokojniej niż teraz z córką. Miałam oczywiście nerwy na teściową, szwagierke, na starą jedzowatą babe od nas ze wsi. Nawet dzwoniłam po policje żeby mi wreszcie dała spokój. Ale teraz to co sie wyprawia to już jest przesada. Wszystko mnie denerwuje, mąż wiecznie o coś ma pretensje a mnie to do szału do prowadza już. Do tego dochodzi to żę synek ma etap walenia głowąw drzwi a wtedy krew mi sie gotuje bo słuchać tego nie moge. na pytanie co chce ze sklepu odpowiadam że nie wiem. Bo ja naprawde nie wiem co chce!!!!! Drażni mnie jak diabli to że ktoś mi powie że sobie z jednym nie radze a za chwile bedzie drugie. Mam po prostu isc do szpitala i wrócić do domu sama. takie oto czarne myśli. istnieje coś takiego jak depresja przedporodowa? albo ciążowa? termin na lipiec i zamiast spokoju mam w domu mlyn. bo ani nie moge za duzo robić, ani nie moge meżą sie doprosićo masaż bo twierdzi że nie umi. nie wspominająć o remoncie na górze w domu. tragedia....... czuje sie sama z tym problemem, nie mam wsparcia u nikogo.

2016-05-07 12:55

Powiem wam tak. Możliwości nie mam żeby synka zostawić z kims bo mieszkamy sami, moi rodzice jużdawno nie żyją a z teściami nie trzymamy kontaktu bo to są ludzie psychiczny. psa bym im nie powierzyła a co dopiero dziecko. z tym waleniem głową to nie jest tak łatwo... kazdy mi gada... poczekaj przejdzie m, nie zwracaj uwagi.... tylko jak to wytłumaczyćdziecku które ma niecałe 18 miesiecy.

2016-05-07 12:06

Ciąża to trudny okres ale tak jak pisze annawianna postaraj sie nie przejmowac czyimś gadaniem a poprostu rób swoje jedym uchem w wpuszczaj a drugim wypuszczaj :). Może porozmawiaj z mężem co cię denrwuje że masz ciężki okres, może pójdz na jakies zakupy i się odpręż.

2016-05-07 10:24

Basiadzw przyznam że z niepokojem czytam to co napisałaś. Ja pewnie jak każda kobieta w ciąży i nie tylko miewałam humory, byłam momentami trochę marudna ale potrafiłam też się wyciszyć, odpocząć itd. Może postaraj się więcej spacerować, odpoczywać na świeżym powietrzu i nie przejmować się czyimś gadaniem czy tym że masz problem z wyborem tego co kupić. Jeżeli chodzi o zachowanie synka to jeżeli jest możliwość aby ktoś pomógł - odciążył Cię w obowiązkach to skorzystaj z tego, lub wyraźnie powiedz synkowi że nie wolno mu tak postępować a kiedy wali głową o drzwi nie reaguj, przeczekaj , pokaż mu że takie zachowanie do niczego nie prowadzi. Mój synek nadal ma choć już mniej takie momenty że kiedy coś chce wymusić kładzie się na ziemię i krzyczy ale odkąd zaczęłam cierpliwie czekać aż taki napad mu przejdzie takie sytuacje zdarzają się sporadycznie. Mój synek już w końcu zaczyna rozumieć że kładzeniem się i krzykiem niczego nie osiągnie. Najgorzej jest kiedy podchodzimy do dziecka, próbujemy uspokoić - ono wtedy widzi że jego zachowanie powoduje jakąś reakcję rodzica i będzie to powtarzać. Martwią mnie natomiast Twoje czarne myśli i myślę sobie że warto by o tym wszystkim co czujesz , przeżywasz porozmawiać ze specjalistą np psychologiem. Ja bardzo pozytywnie odnoszę się do pacy psychologów ponieważ kiedyś takie rozmowy bardzo mi pomogły i sama namówiłam kilka osób które miały jakieś problemy na wizytę u psychologa - każda z tych osób była bardzo zadowolona z pracy terapeuty i inaczej zaczynała patrzeć lub przeżywać to co się wokół niej dzieje. Jeżeli w Twojej okolicy są Ośrodki Interwencji Kryzysowej - skorzystaj z bezpłatnej pomocy psychologa. Możesz również uzyskać pomoc specjalisty: http://www.kielce.uw.gov.pl/pl/urzad/polityka-spoleczna/przeciwdzialanie-przemo-1/osoby-dotkniete-przemoc/lokalne-ogolnopolskie-i/9105,Lokalne-ogolnopolskie-infolinie-pomocowe-telefony-zaufania-telefony-infromacyjne.html http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/niezbednik-pacjenta/polskie-towarzystwo-pomocy-telefonicznej-telefony-zaufania_34225.html http://www.telefonzaufania.org.pl/telefony_zaufania_wykaz.html Myślę też że możesz szukać wsparcia na forum Lovi - może odznacz swój wątek jako pytanie do specjalisty ale naprawdę warto porozmawiać z kimś doświadczonym aby pomóc sobie uporządkować swoje myśli :) Ja mam nadzieję że już niedługo wszystko w Twoim życiu zacznie się super układać - synek zrozumie że nie powinien się tak zachowywać, relacje z mężem będą lepsze a Ty będziesz się cieszyć macierzyństwem :)