Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2324 Wątki)

Witamina A - groźna dla płodu

Data utworzenia : 2016-02-08 16:43 | Ostatni komentarz 2016-02-12 15:57

Kasia84

3432 Odsłony
18 Komentarze

Drogie mamy czy któraś z Was zażywała witaminę A w suplemencie podczas ciąży? Podczas starania się o dziecko trafiłam do endokrynologa, który zalecił mi suplementację witaminą A w dużej ilości (12 000 jednostek dziennie). Lekarz wiedział że staramy się o dziecko, ale cały czas przez ponad rok przepisywał tą witaminę a ja ją zażywałam zgodnie z zaleceniami. Kiedy okazało się że jestem w ciąży czekałam dość długo na wizytę (terminy i zapisy mniej więcej na pół roku do przodu). w 10 tc. przeczytałam w książce że kobieta w ciąży powinna unikać pokarmów z witaminą A (np wątróbki), przerażona sprawdziłam ponownie ulotkę z witaminy i w tabelce pogrubiona informację - nie stosować u kobiet w ciąży. Doczytałam ze witamina ta może powodować wady rozwojowe płodu. Załamałam się i przepłakałam kilka di do wizyty u ginekologa, ten uspokoił mnie i powiedział ze skoro do tej pory płód się rozwija to powinno być wszystko dobrze (dawkę którą zażywałam nazwał toksyczną!!!), ale badan na to nie da się wykonać i musimy czekać do rozwiązania :( więc czekam i staram się już o tym nie myśleć, mam nadzieję że nie zaszkodziłam maluszkowi. Wspominam o tym na forum gdyż może ktoś tak jak ja jest nieświadomy i ufa , że lekarz wie co dobre a co nie. Ja niestety musiałam dojść do tego sama, mam nadzieję że w porę.

2016-02-08 22:05

Myślę,że za mało się o tym mówi, choć mi lekarz, mój ginekolog powiedziała,żebym uważała na tą witaminę,żebym jej unikała,zebym nie jadła za dużo wątróbki itp, więc ja akurat o tym wiedziałam, ale jak mówiłam o tym moim koleżankom które były, są w ciąży to nie wiedziały, więc powinno się o tym więcej mówić i w ogóle lekarze powinni o tym mówić

2016-02-08 21:07

Kasiu dobrze że o tym piszesz ja nie wiedziałam że wit A nie powinno się zażywać ale też jej nie brałam , a wątróbki nie jadam więc nie miałam z tym problemów, wiem co możesz przeżywać ponieważ ja w ciąży ze względu na zagrożoną ciążę musiałam łykać ogromne ilości nospy forte i też naczytałam się w internecie o tzw, dzieciach nospowych . Miałam mnóstwo rozterek czy brać te leki czy nie ale niestety chcąc donosić dziecko musiałam brać te leki, Pamiętaj że dla dziecka ważne jest Twoje samopoczucie a każdy stres bardzo na niego źle wpływa dlatego postaraj nie denerwować. Ja mam nadzieję że będzie dobrze i że maluszek poradzi sobie i życzę Ci z całego serca szczęśliwego rozwiązania i zdrowego bobaska :)