Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2324 Wątki)

Ciąża druga a ciąża pierwsza- różnice

Data utworzenia : 2016-02-05 12:27 | Ostatni komentarz 2016-02-24 23:03

Jkrmamma

3069 Odsłony
43 Komentarze

Witam, jestem mamą 4-letniej córeczki i za niedługo urodzę drugą córeczkę. W porównaniu do pierwszej ciąży, ta była zupełnie inna od samego początku. Myślałam więc, że pewnie dzidziuś okaże się być chłopcem. Teraz widzę, że płci dziecka nie da sie określić na podstawie tego jak się czujemy czy na co mamy ochotę. Przy pierwszej córce miałam smaki na słodycze, szczególnie czekoladę, potrafiłam zjadać tabliczkę dziennie. Teraz z kolei wolę słone potrawy, najchętniej żywiłabym się tylko frytkami. Pierwszą ciążę przeszłam w ogóle bez żadnych uciążliwych objawów, tj. wymiotów, kłopotów ze snem, bóli w różnych częściach ciała. Fizycznie nie czułam w ogóle, żeby mój stan się zmienił, świadczyło o tym jedynie powiększające się ciało i płacz z byle powodu

2016-02-24 23:03

Dziś przeżyłam chwile grozy, kiedy dopadła mnie kolka nerkowa i widziałam jak moja córka się zwyczajnie o mnie boi. Ja się bałam, ona się bała. Siedzialysmy wtulone w siebie.

2016-02-24 13:52

manndarynka mam nadzieję, że i u mnie tak będzie jak u Ciebie :) póki co na razie mam na głowie jutrzejszą wyprawę do szpitala i pozostanie w nim pewnie do poniedziałku..

2016-02-24 10:29

Dziewczyny ja też siębałam zazdrości, bo strszy synek jest bardzo za mną karmienie do dwóch lat i też był jak to piszecie, uwieszony mojej szyi:-), ale mi to nie przeszkadza, ja to uwielbiam :-) Zastanawiałam się jednak jak to bedzie jak urodzi się drugi który bedzie potrzebował jednak wiecej uwagi. Bardzo dużo tłumaczyłam młodszemu, ze będzie miał braciszka, mimo tego że widział wielki brzuch, widział,że się ruszał, czuł ruchy to mi mówi, że to on jest dzidzia....więc byłam w strachu jak to bedzie po porodzie. Jak mały się urodził to starszy zakochał się w nim:-) Starałam się nei zabierać mu go,zeby mógl go pogłaskać, dostnkąć, W wolnej chwili bawiłam się ze starszym, jak mówiłam coś do małego to też do starszego :-) Póki co jest ok, nie widze zazdrości :-) myślę,zę wiele zależy od nas :-) Co do drugiej ciąży Agunia - wiem, ze masz ciężkie chwile, przeżywam dużó rzeczy, matwisz się - pamiętaj, ze masz córeczkę, która ma 5 lat, ona już bardzo dużo rozumie, ale też potrzebuje dużo uwagi. Pamiętaj, ze dziecko bardzo przechwytuje emocje rodzica, mamy i jeśli TY jesteś smutna to ona też może byc smutna i tym bardziej może chcieć do Ciebie bardziej przytulać się niż zwykle bo jej smutno

2016-02-23 23:11

Aha to też już bliżej niż dalej do rozwiązania :)

2016-02-23 22:55

24 kwietnia. Córka w czerwcu skończy 5 lat.

2016-02-23 22:51

aguuunia85 a na kiedy masz termin? Wiele osób mi mówi, że teraz dopiero jak urodzę to zobaczę, bo starsza będzie zazdrosna o młodszą córcię.. ale, że po jakimś czasie się oswoi z myślą, że już nie jest sama i mama kocha je obydwie :)

2016-02-23 22:40

Jkrmamma ja przechodzę idealnie to samo. Odkąd wytłumaczyłam, że mama nie może brać na rączki bo ma dzidziusia w środku, któremu możemy w ten sposób zaszkodzić, zrobiła się z niej przylepa i dosłownie wiszenia na mnie. W tym roku skończy 5 lat i wiem, że przeżywa nadchodzące zmiany i tak to objawia.

2016-02-23 11:24

Ja nie miałam problemu z wytłumaczeniem córci, że jej nie podniosę bo już duża z niej dziewczynka :) miesiąc temu skończyła 4 lata :) ale strasznie się zrobiła teraz do mnie "przyklejona", nie chce spać sama i cały czas by się przytulała.. To pewnie przez nadchodzące zmiany, tłumaczę jej cały czas jak to będzie z małym dzidziusiem w domu.. Mam nadzieję, że jej przejdzie to zachowanie jak już będziemy w czwórkę :)