Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Skracająca się szyjka macicy.

Data utworzenia : 2015-05-12 13:37 | Ostatni komentarz 2015-09-07 14:55

kasiowata2

12269 Odsłony
11 Komentarze

Witam serdecznie. Chciałabym doradzić się w następującej sprawie - jestem w 21 tygodniu ciąży - w ubiegłym tygodniu na wizycie kontrolnej, lekarz prowadzący stwierdził, że skraca mi się szyjka macicy, rozwiera się i że w ogóle, jak mogłam się nie zgłosić wcześniej do niego. Fakt jest taki, że brzuch stawia mi się już praktycznie od początku ciąży - ale wtedy zapewniano mnie że jest to normalne - bo macica ćwiczy itp. Owszem - od jakiś dwóch tygodni te niby skurcze były inne niż do tej pory - trochę pobolewało - no ale żeby nie wyjść na panikarę i wiedząc o zbliżającej sie wizycie - postanowiła do niej poczekać. No a tam - jak już wiecie takie wiadomości - doktor przepisał mi magnez oraz luteinę dopochwowo no i kazał leżeć, a w razie jakichkolwiek problemów - natychmiast zgłosić się do szpitala. No i niestety już właśnie panikując skurcze te nie ustępowały i pojechałam na oddział ginekologiczny w moim mieście - no i lekarz który mnie zbadał - stwierdził, że on nie wie czemu tak an doktor powiedział, on nic nie widzi z szyjką jest wszystko w porzadku, a te skurcze to na pewno nie są skurcze macicy. (ja się pytam zatem czego?) no ale zostawił mnie w szpitalu...badało mnie pięciu innych lekarzy i oststni stwierdził że jednak jest coś z tą szyjką. więc jestem totalnie ogłupiona - do swojego lekarza mam iść dopiero za tydzień i nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Czy któraś z Pań miała może podobny problem?

2015-05-12 15:42

Twardnieje i jest bardzo napięty -sztywny. ? Nie wiem jak to wytłumaczyć inaczej hehe :)

2015-05-12 14:50

co to znaczy, że brzuch się stawia???

2015-05-12 13:55

Ja miałam taki przypadek w 29tc. Dostałam takich bóli, że pojechałam do szpitala i leżałam tam kilka dni. Dano mi magnez, luteinę i nospę. Miałam skurcze porodowe i strasznie mi się stawiał brzuch i okazało się że szyjka się bardzo skraca jednak dzięki lekom udało sie to powstrzymać. Oczywiście ciagle leżeć w domu i nic nie robić. Leki musiałam brać do 37tc. Bierzesz nospę? Bo pisałaś tylko o luteinie i magnezie, a nospa działa rozkurczowo i jest zalecana w takich sytuacjach. Uważam, że powinnaś się słuchac swojego lekarza prowadzącego i skoro zapisał Ci leki i kazał odpoczywać - powinnaś sie do tego zastosowac. Co do lekarzy w szpitalu jak zwykle każdy widzi co innego i każdy ma inna diagnozę- mysle że nie ma sie co tym sugerować i ufac tylko swojemu lekarzowi. Nie masz co tez panikować bo skoro bierzesz leki to jest ok, a skurcze i stawianie sie brzuszka nawet podczas brania leków sie zdarza także nie ma co od razu wpadać w panikę. Jesli się boisz i masz wątpliwości to wybierz się szybciej na wizyte do swojego lekarza zeby się uspokoic.