Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Plan Porodu - jaki jest Wasz??

Data utworzenia : 2015-04-09 19:37 | Ostatni komentarz 2015-04-10 15:36

nienormatywna

2290 Odsłony
5 Komentarze

Dziewczyny dostałam ze szpitala tzw. plan porodu i nie mogę wyjść momentami ze zdziwienia :D A Wy macie już swój??? Jest to ankieta, która rozwala mnie na łopatki - są tam mozliwości do wyboru typu: .Łagodzenie bólu porodowego: D chciałabym w I okresie porodu móc korzystać z wanny/ prysznica* D chciałabym mieć możliwość swobodnego poruszania się w czasie porodu D chciałabym móc korzystać z niefarmakologicznych metod łagodzenia bólu, takich jak masaż przez osobę towarzyszącą/ korzystanie z worka sako/ piłki/ materaca/ drabinek/ aparatu TENS/ aromatoterapii* - WOREK SAKO??? JAK DRABINKI MOGĄ ŁAGODZIĆ BÓL?? D proszę nie proponować mi farmakologicznych środków p/bólowych zanim sama o to nie poproszę - SERIO?????????????????? D wyrażam zgodę na podanie leków rozkurczowych / leków narkotycznych - zmieniających świadomość* D nie wyrażam zgody na podanie leków rozkurczowych/ leków narkotycznych - zmieniających świadomość* D proszę o znieczulenie zewnątrzoponowe D nie chcę znieczulenia zewnątrzoponowego D proszę pozwolić mi na swobodne wydawanie dźwięków - !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D Mój plan porodu można zobaczyć na stronie: http://www.szpitalparkitka.com.pl/media/static/ginekologia/plan-porodu.pdf A wy coś takiego posiadacie?

2015-04-10 15:36

Zapraszamy do już istniejącego wątku pod tematycznym artykułem - http://lovi.pl/pl/ciaza-i-porod/223 Polecamy też jego lekturę :) ten wątek zamykamy

2015-04-10 15:34

Wczoraj była u mnie położna i właśnie pytałam się o plan porodu. Uznała, że to jedna wielka bzdura i zbędny papierek, bo każdy lekarz i położna wiedzą najlepiej co mają robić i kiedy. Ja myślałam o tym czy go robić czy nie, ale nadal nie widzę takiej potrzeby. Tak czy siak podczas porodu bee informowana i bez mojej zgody na różne rzeczy się nie obędzie. Czy jeśli nie będę mieć planu i nie zaznaczę że chciałabym wspomagać się wanna, prysznicem, piłką itp. to mi tego nie zaproponują żeby mi ulżyć? skoro po to to właśnie jest ? No nie wiem zdania są podzielone. Ja bynajmniej nie będę owego planu robić, bo jak mówię nie mam takiej potrzeby i jej w sumie nie widzę. Ale to kwestia indywidualna. Każda zrobi jak chce :)

2015-04-10 13:24

Ja też nie miałam i nie mam planu porodu. Podczas dwóch poprzednich porodów nikt mnie nie pytał o plan, nie wypełniałam ankiet, nie miałam możliwości wyboru pozycji do rodzenia. Robiłam to, co kazały położne i co podpowiadał mi organizm. Każdy poród jest inny i nie widzę sensu "planowania". U mnie bóle porodowe były zupełnie inne w dwóch porodach, inny sposób oddychania mi pomagał, inna pozycja przynosiła ulgę. Robiąc plan nie da się przewidzieć wszystkich sytuacji, i jak pisze pypliś, można się rozczarować, jak poród nie będzie przebiegał planowo. Tak więc ja nie robię planu, a nie słyszałam żeby szpital u mnie tego wymagał. Idę na "żywioł".

2015-04-10 10:35

Ja przy żadnej ciąży nie robiłam bo i tak nigdy nie wiadomo czego będziesz chciała jak już cię bule wezmą. A im więcej się planuje tym bardziej można się zdziwić później i czasem nie miło rozczarować. Ale to tylko moje zdanie. A w niektórych szpitalach tego wymagają.

2015-04-10 08:19

ja jeszcze nie mam musze podejrzec Twój