Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Drętwiejący brzuchol .

Data utworzenia : 2015-04-03 21:36 | Ostatni komentarz 2015-04-18 23:07

przyszła mama ;)

7970 Odsłony
16 Komentarze

czasem jak sobie już leżę , odczuwam drentwienie brzuszka , oczywiście tylko w niektórych miejscach , jak pogłaskam wgl tego nie czuje . Czy to jest normalne , czy może za dużo ruchu ? No nie wiem ... Miałyście tak też ? Mogę być spokojnaa?

2015-04-05 19:58

Zaleca się kobietom w ciąży stosować dietę bogatą w magnez lub jeśli poprzez dietę nie możemy dostarczyć odpowiedniej dawki w tedy poleca się łykać magnez. Magnez zapobiega właśnie skurczom macicy jak i mięśniowym, niedobór może czasami doprowadzić do przedwczesnego porodu. Jeśli nie jesteś przekonana do łykania tabletek zawsze możesz zainwestować w sposoby naturalne. Jeść orzechy, pestki dyni, słonecznik, migdały, suszone owoce, szpinak, sałata itp. W twoim przypadku jeżeli masz problem z wypróżnianiem magnez również wspomaga trawienie, niweluje zaparcia bo ma lekkie działanie przeczyszczające :)

2015-04-05 19:42

Ok dziękuję za radę ;) napewno kupię ;P biorę nospę , trzy dziennie , witaminki , ale magnezu jak dotąd nie ; ) Zobaczymy jak to będzie

2015-04-05 15:40

Jeśli lekarz powiedział ze jest wszystko dobrze - to tak jest przecież wie co mówi. Także nie masz powodów do zmartwień. Jedynie na te twardnienie to proponuje kupić magnezin i łykać 3 tabletki dziennie tak jak jest opisane na opakowaniu. Jest to dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na magnez. Profilaktycznie i prewencyjnie lykaj. - jeśli tego nie robisz bo nie wiem;) twardnienie powinno w tedy ustąpić.

2015-04-05 09:37

Odpowiadam na pytania . Brzuszek czasem trwadnieje , najczęściej wieczoraj .A te drentwienia brzucha są u jednego boku , u boku lewego . Zdaża mi się czasem na tym boku położyć jednakże wolę na pleckach leżeć , jest mi wygodniej . Plamienie ? hmm . raczej jakiś czas temu miałam żyłki krwi , ale to ustąpiło . Jestem w 6 miesiącu ciąży , jakiś tydzien temu byłam prywatnie na USG i lekarz powiedział , że jest wszystko dobrze ...

2015-04-04 22:47

Twardnienia nie można bagatelizować. Są różne przyczyny jednak to nie jest dobry znak. Jeśli twardnieje w żadnym wypadku się nie dotykać po brzuchu bo to wzmaga skurcze. Też miałam takie twardnienia na początku lekkie ale raz jak stwardnial dostałam boli brzucha tak mocnych ze pojechałam na SOR. Położyli mnie na oddziale podłączyli KTG i okazało się ze mam skurcze porodowe to był 29tc. Dostałam kroplówkę z magnezem luteine i zastrzyki z nospy. Skurcze nie mijały wiec podano mi sterydy na płuca małego w razie jakby się urodził. Leżałam tak 4 dni aż skurcze minęły. Dostałam wypis do domu i muszę leżeć i faszerować się magnezem kofeina i w razie potrzeby nospa. Jak na razie nie jest zle i twardnienia nie czuje. Ale leżę ciągle w łóżku a wstaje tylko za potrzeba bo tak mi kazał lekarz. Także w razie jakiś bóli i twardnienia lepiej się skonsultować z lekarzem bo nigdy nic nie wiadomo. Wizyta u lekarza i badanie rozwieje wątpliwości. A Pani będzie spokojna. Nie przemęczać się, nie dźwigac nie szaleć ! Oszczędzać się przede wszystkim tu chodzi o zdrowie Pani no i życie maluszka.

2015-04-04 22:28

Ja biorę codziennie spore dawki magnezu , do tego no-spę lub Spasmoline gdy brzuszek twardnieje i jest napięty.

2015-04-04 07:43

Drętwienie brzucha może mieć różne przyczyny. Nie napisała pani w którym miesiącu ciąży jest pani, jaki charakter ma to drętwienie czy jest to twardnienie brzucha całego czy może ciągnący ból w podbrzuszu jak na miesiączkę? Ile razy w ciągu dnia to jest odczuwalne? Miałam twardnienie brzucha w ciąży i były to skurcze przedwczesne, macica się stawiała ale były na tyle łagodne i niegroźne, że po zastosowaniu luteiny, magnezu i no-spy skurcze ustały. Należy to niezwłocznie skontaktować z lekarzem, gdyż czasem nam się wydaje, że to nic takiego a może nie obejść się bez hospitalizacji. pozdrawiam

2015-04-04 00:46

Proszę opisać charakter tego drętwienia. Czy pojawia się tylko jak Pani leży, na którym boku Pani leży? Czy w jakiś konkretnych okolicznościach się pojawia? Czy jest to podobne do odczucia jak przy miesiączce czy raczej jak przy wzdęciach? Czy promieniuje do pleców? W jakich miejscach najczęściej Pani to czuje? W podbrzuszu, nadbrzuszu, po bokach, w okolicy pępka? Czy wcześniej"smyra" sie Pani po brzuchu? I najważniejsze pytanie w którym tygodniu ciąży Pani jest i czy plami Pani?