Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Ciąża w irlandii

Data utworzenia : 2015-02-09 13:28 | Ostatni komentarz 2015-02-09 14:06

K.Topòr

2518 Odsłony
1 Komentarze

Witam! Mam pytanie do kobiet mieszkających w Irlandii. , może mogłybyście opowiedzieć o przebiegu ciązy , jak wygladają wizyty u lekarza i w szpitalu, jestem przed pierwszym usg i nie wiem czego mogę się spodziewać ; Pozdrawiam:)

2015-02-09 14:06

Hej! Pierwsza wizyta jest u Twojego GP - robi test ciążowy, mierzy ciśnienie, waży i robi ogólny wywiad - zakłada kartę ciąży i kieruje do szpitala - to w tym szpitalu będziesz miała każda kolejna wizytę i w nim będziesz rodzic. U GP ustalana jest wizyta w szpitalu na której zakładana jest Twoja karta, masz zrobione badania krwi i moczu, przeprowadzony zostaje wywiad z położna oraz lekarzem i zostaje ustalona wstępnie droga porodu - cc czy sn. Na pierwszej wizycie również jest USG. Potem wizyty są na przemian (jeżeli ciąża jest prawidłowa) GP - szpital. I w obu miejscach jest sprawdzana próbka moczu, mierzone ciśnienie, waga, krótki wywiad, sprawdzana wysokość dna macicy i mierzony puls dziecka. Dodatkowo w szpitalu na koniec ciąży można się spodziewać kolejnego i ostatniego USG; ) Ja jestem na końcu ciąży (jutro zaczynam 38tc), wiec jak coś pytaj o wszystko; )