Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Referencyjnosć szpitali

Data utworzenia : 2015-01-28 17:48 | Ostatni komentarz 2015-01-29 18:16

polozna1987

2363 Odsłony
8 Komentarze

Drogie mamy czy podczas wyboru placówki w której rodziłyście kierowałyście się jego referencyjnością ? I stopnień referencyjności to szpital gdzie rodzą kobiety w ciąży bez większej patologii i rodzące w terminie. Zazwyczaj są to szpitale miejskie i rejonowe. Szpitale o II stopniu referencyjności to placówki gdzie rodzą kobiety będące w ciąży zagrożonej. W takich jednostkach musi znajdować się pododdział intensywnej opieki wcześniaków. Szpitale o III stopniu referencyjności przeznaczone są dla kobiet o wysokim zagrożeniu ciąży, jej patologicznym przebiegu, gdzie jest bardzo wysokie ryzyko urodzenie wcześniaka przed 31 tygodniem ciąży, czy dziecka z wielowodziem.

2015-01-29 18:16

Kierowałam się referencyjnością, póki ciąża była zagrożona porodem przedwczesnym - gdy ciąże donosiłam wybrałam już szpital najbliższy mojemu miejscu zamieszkania: )

2015-01-29 17:56

Ja wybrałam szpital najbliższy mojego miejsca zamieszkania, ale tez kieruje się opiniami może nie tyle o całym szpitalu bo dobrych slow o nim nie slyszalam ale powiem fachowo oddzial "Ginekologiczno-Położniczo-Noworodkowy" zachwala tak wiele osob ze chyba nie musze szukac daleko bo i tak wydaje mi się ze bym nie znalazła nawet 20 km od siebie bo nie slyszalam dobrych opinii o tych szpitalach. Oddział ten spełnia także wysokie standardy leczenia w dziedzinie Patologii Ciąży, Ginekologii Operacyjnej i Zachowawczej i pokrywa wymogi o I stopniu referencji co w moim przypadku i tak nie ma znaczenia ponieważ jak na razie wszystko jest książkowo :)

2015-01-29 17:36

Ja również kierowałam się szpitalem w którym dyżury ma mój lekarz prowadzący. Był to szpital wojewódzki.

2015-01-29 12:05

W pierwszej ciąży kierowałam się ginekologiem, który pracowała w tym szpitalu gdzie rodziłam. W drugiej ciąży zmieniłam lekarza prowadzącego, ale był z tego samego szpitala, ale bardziej w drugim przypadku kierowałam się położną, która była przy mnie przy pierwszym porodzie i chciałam ją mieć również przy drugim.

2015-01-29 11:16

W związku z tym, że cała moja ciąża przebiegała wzorcowo, wybrałam szpital miejski w mieście, w którym mieszkam (zresztą jedyny tutaj). Opinie były różne, ale ja jestem bardzo zadowolona z opieki. Na szczęście ani dziecku, ani mi, nie potrzebna była specjalistyczna opieka.

2015-01-28 20:39

Ja wybrałam szpital w którym pracuje lekarka która prowadziła ciążę ale nie ukrywam że byłam namawiana na poród w innym szpitalu oddalonym od miejsca zamieszkania o ok 25 km ( rewelacyjne warunki, miły personel, komfort rodzenia itd) ale tam nie ma oddziału intensywnej opieki noworodka więc bałam się że gdyby coś poszło nie tak to.... nie darowałabym sobie że moje dziecko zaraz po porodzie karetką trzeba będzie transportować do innego szpitala.

2015-01-28 18:24

Nie miałam wyboru gdyż w moim mieście jest tylko jeden szpital, a do innego raczej bym nie zdążyła dojechać :) Na szczęście mój szpital ma wysokie referencje

2015-01-28 18:22

Kierowałam się opiniami o szpitalu, a i tak rodziłam w innym niz mi się zamarzył.Ogólnie nie musiałam rozwazać wyboru szpitala pod tym względem. Pewnie gdyby mojej ciazy towarzyszyły takie przeslanki jak wymieniłaś to byłby to priorytet przy wyborze