Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Karetką do porodu.

Data utworzenia : 2015-01-26 21:58 | Ostatni komentarz 2015-02-13 08:05

Anulan87

12306 Odsłony
16 Komentarze

Jestem właśnie w 9 miesiącu ciąży i tak się zaczęłam zastanawiać jak to jest z wzywaniem karetki w chwili gdy zaczyna się poród. Czy zawiezie nas ona do szpitala, który wybrałyśmy sobie na powitanie maleństwa? Czy któraś z mam jechała karetką?

2015-01-30 12:42

"Karetka to nie taksówka" no owszem, że karetka to nie taksówka i bez powodu nie powinno się jej wzywać ale też nie zawsze jest taka możliwość by jechać samochodem a nie wyobrażam sobie np. jechać pociągiem.. Ja mieszkałam na wsi i my samochodu nie mieliśmy, gdy rodziłam po raz pierwszy. W dniu porodu sąsiadów nie było, znajomi juz w pracy a ten, który był "w pogotowiu" miał zepsuty samochod.. Taksówek nie ma w tej miejscowości, autobus czy pociąg jeżdżą raz na kilka godzin.. Godzinę szukaliśmy transportu i juz w sumie myśleliśmy o karetce ale na szczęście znalazła się osoba ze sprawnym samochodem..

2015-01-29 22:59

Karetkę traktuje bardzo poważnie, ma nieść pomoc i ratować życie, a nie służyć za taksówkę. Gdyby pojawiły się niepokojące objawy, jak krwotok, czy zawroty głowy. Natomiast skoro wiemy na kiedy mamy termin możemy sobie zaplanować transport. Chyba że poród zastanie nas poza domem, albo za wcześnie i naprawdę nie mamy wyjścia. Jeżeli ktoś podchodzi do tego, że mu się należy, to niech się dwa razy zastanowi, bo może być ktoś komu karetka może uratować życie. A my w tym czasie będziemy się wozić do szpitala.

2015-01-29 15:38

Dla mnie karetka była ostatecznością - na całe szczęście (mimo, iż pierwsze odeszły mi wody) znalazł się w porę kierowca z sprawnym samochodem. Karetka zawiezie Cię, jeżeli ciąża jest donoszona i nie zagrożona w żaden sposób, do najbliższego szpitala według okręgu. Jeżeli są jakieś problemy z ciąża niedonoszoną (przed 37 tyg.) albo trzeba rozwiązać ciąże ze względu na wypadek drogowy to wiezie się do szpitala, który jest przygotowany na przyjście na świat wcześniaka itp.

2015-01-28 17:38

Przede wszystkim karteka to nie taksówka i nalezy pamietac ze w przypadku pojedynczych skurczow czy rozpoczynajacych sie nie ma koniecznosci dzwonienia po zespol ratownictwa ,medycznego , wskazaniem do wezwania zespolu jest odplyniecie wod plodowych, krwawienie. Jesli dojdzie juz do wezwania zespolu powinien on zawiesc do najblizszego szpitala polozniczo- gin ale z praktyki wiem ze zawoza zazwyczaj do szpitala w ktorym sie chce rodzic.

2015-01-27 18:01

Z tego co mi wiadomo to karetka niestety zawozi do najblizszego szpitala, jesli chce sie rodzic gdzie indziej to niestety trzeba zpewnic sobie swoj transport

2015-01-26 22:19

To jasne, że karetka to ostateczność, ale chciałam wiedzieć. Mieszkam w Krakowie i mój "wybrany" szpital nie jest szpitalem najbliżej położonym mojemu miejscu zamieszkania.

2015-01-26 22:11

Karetka zawiezie Cię do szpitala z danego okręgu. Zazwyczaj zawiezie potrzebującego do szpitala w danym powiecie. Czyli niekoniecznie do tego szpitala, który wybrałaś jako miejsce narodzin swego dziecka. Lepiej poprosić kogoś bliskiego o transport a karetkę zostawić sobie jako transport w razie pilnej potrzeby - np wystąpi krwawienie z dróg rodnych, poczujesz bardzo silny ból okolic brzucha. Poród to kilku- kilkunastogodzinny proces, dlatego nawet rzadko kto korzysta z karetki pogotowia.

2015-01-26 22:09

Nie piszesz w jakiej odległości od miejsca zamieszkania jest szpital w którym chcesz rodzić. Jeżeli zaczniesz rodzić w domu i akcja porodowa będzie już rozwinięta to jeżeli ten wymarzony szpital jest bardzo daleko , to nie sądzę aby Cię tam zawieźli tylko pewnie trafisz do najbliższego szpitala położniczego. Natomiast jeżeli w mieście czy miejscowości w której mieszkasz jest ten szpital to na pewno tam trafisz.