Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Sprzężna zewnętrzna

Data utworzenia : 2014-12-14 01:41 | Ostatni komentarz 2016-09-19 13:36

i.walczak

12452 Odsłony
35 Komentarze

Czy miałyście przed porodem w trakcie badań mierzoną tkz. sprzężną zewnętrzną ?

2016-09-19 13:36

Jeśli lekarze podejrzewają niewspółmierność pomiędzy masą dziecka a budową miednicy zwracają uwagę na pomiar wymiarów miednicy kostnej. Sami lekarze tego nie wykonują, zawsze jest to położna.

2015-01-27 12:57

A jednak pomiar jest wykonywane :) Szkoda tylko, że nie w każdej placówce.

2015-01-17 00:10

Ja właśnie przy pierwszym porodzie, choć mówiono, że będę miała - nie miałam że względu na rozpoczętą akcję porodową i duże rozwarcie. Nie było na to czasu. Ale gdyby nie to myślę, że bym taki pomiar miała - bo podobno była w tym czasie i tym szpitalu taka procedura. Jakby się to skończyło i co by lekarz zdecydował że względu na moją wąska miednicę tego nie wiem. Dziecko było duże i same położne były w zdumione bo poród bardzo szybko przebiegł i bez jakichkolwiek kimplikacji.

2015-01-16 22:39

Przy pierwszym maju 2013 nie byłam mierzona, ale przy drugim w listopadzie 2014 byłam już mierzona.

2015-01-07 11:28

Kinga po twoim opisie jak wygląda cale to badanie jestem pewna ze nie miałam zrobionego takiego badania przed porodem mimo tego iz miałam ciężki i długi poród

2015-01-07 10:24

Ja miałam dwa tygodnie przed porodem i lekarz stwierdził, że jest wszystko ok i mogę rodzić siłami natury. Po przybyciu do szpitala również zbadano mi miednicę i nie stwierdzono przeciwwskazań do porodu siłami natury. Pierwszy lekarz wykonał badanie przyciskając mi jakby brzuch/miednicę rękami, a w szpitalu również rękami i takim "cyrklem". Badanie bezbolesne i wiem, że warto się dopytać lekarza o to badanie żeby stwierdził czy poród siłami natury jest możliwy czy nie :-)

2015-01-07 02:55

Pracuję na sali porodowej w powiatowym szpitalu. Rocznie mamy ok 1000 porodów i z pewnością 90 % kobiet rodzących ma wykonany pomiar miednicy. Piszę 90% bo te pozostałe kobiety to liczne wieloródki - które rodzą 3 lub 4 raz, kiedy kobieta przyjeżdża na salę porodową z całkowitym rozwarciem nie ma czasu zmierzyć miednicy. Poza tymi przypadkami cyrkiel położniczy jest używany codziennie. Kiedy poród przedłuża się, nie postępuje jak powinien, wówczas zawsze lekarz położnik pyta mnie o wymiary miednicy kostnej. Także być może to przestarzałe badanie, ale ma duże znaczenie w prognozowaniu porodu drogami natury. Miednicę mierzy się po położeniu kobiety na łóżku. Najpierw położna prosi o położenie się na wznak - szuka wystających kolców biodrowych i dotyka takim metalowym cyrklem zakończonym kuleczkami. potem dotyka talerzy biodrowych, panewek stawu biodrowego. Następnie prosi o położenie się na boku - i dotyka miednicomierzem spojenia łonowego oraz miejsca w zagłębieniu krzyżowym. Nie jest to bolesne, jednak przycisnąć trzeba, by pomiar był prawidłowy. Mam nadzieję że pomogłam :)

2015-01-06 13:55

ja nie miałam takiego badania i pierwsze o nim slysze szczerze powiedziawszt