Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Niski poziom glukozy we krwi

Data utworzenia : 2014-12-03 10:36 | Ostatni komentarz 2015-02-28 00:11

justyna050

28086 Odsłony
11 Komentarze

Witam! Szukałam podobnego tematu ale nie mogłam znaleźć. Wczoraj miałam robione glukozę na czczo we krwi jaki wynik 63,6 jest niski ponad normę bo norma na wyniki pisze od [74-100]. Czy któraś miała niski poziom? Chcę trochę się dowiedzieć na ten temat gdyż wizytę mam dopiero za tydzień, czy jest niebezpieczne dla maleństwa?

2014-12-03 20:31

W przypadku cukrzycy ciążowej gdy kobieta nie stosuje się do zaleceń diabetologa, nie stosuje diety itd. istnieje ryzyko że dziecko będzie miało wysoką masę urodzeniową, może w przyszłości chorować na cukrzycę , a w okresie niemowlęcym może mieć problem z niedocukrzeniem. Dzieje się tak dlatego że organizm matki nie produkuje wystarczająco dużo insuliny aby zmniejszyć poziom cukru który maluszek dostaje. Cukier przedostaje się do maleństwa a insulina nie i organizm maluszka musi go produkować znacznie więcej. Po porodzie gdy maluch nie dostanie już tak dużo cukru a jego trzustka nadal będzie produkować dużo insuliny może dojść do niedocukrzenia które jest bardzo groźne dla maleństwa. Tak więc utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru w ciąży jest bardzo ważne. Jeżeli Pani ma niski poziom cukru to zapewne diabetolog zaleci zwiększenie kaloryczności posiłków. Spadek poziomu cukru może być też wynikiem wzmożonej aktywności fizycznej. Moim zdaniem jeden wynik jeszcze o niczym nie przesądza. Proszę w miarę możliwości powtórzyć badanie i pokazać lekarzowi na najbliższej wizycie.

2014-12-03 18:55

Nic nie zmieniałam w diecie przed badaniem

2014-12-03 17:33

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć ponieważ może to zrobić jedynie lekarz. Ja pewnie zrobiłabym jeszcze raz badanie i porównała wyniki. Znam osoby które przed badaniem cukru nie jedzą słodyczy i węglowodanów przez kilka dni fałszując tym samym wynik badania. Jeżeli nie zmieniała Pani nic w diecie to taki spadek może być spowodowany np stosowaniem niektórych leków lub wymiotami które w ciąży się zdarzają. Być może konieczna jest w tym przypadku zmiana diety (kaloryczności posiłków). Jeżeli ma Pani możliwość to proszę badać sobie poziom cukru glukometrem na czczo i kontrolnie 1 godz po posiłku i wtedy będzie wiadomo czy taki wynik się powtarza. Ja przy cukrzycy ciążowej codziennie rano badałam sobie mocz specjalnymi paskami Keto- Diastix, które pokazują min. czy w moczu występuje cukier i ciała ketonowe. Ciała ketonowe jeżeli są obecne w moczu świadczą o tym że nasz organizm głoduje a to w ciąży jest niedopuszczalne. Może lekarz zaleci Pani wizytę w poradni diabetologicznej a tam dostosują dietę do potrzeb pani i maluszka.