Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2321 Wątki)

Zwapienie łożyska

Data utworzenia : 2014-09-16 11:44 | Ostatni komentarz 2014-10-03 14:34

Tosiuleczka

12067 Odsłony
14 Komentarze

Witajcie, Moja koleżanka właśnie urodziła i lekarze pytali czy paliła w czasie ciąży bo miała zwapnione łożysko.. jednak ona nigdy nie paliła nawet przed ciążą.. Przyczyny mogą być też inne : Powodem mogą być : - ciąża przenoszona; - palenie papierosów lub przebywanie w gronie palaczy; - przebyta lub współistniejąca choroba matki np. cukrzyca; Zwapnienie łożyska to powstanie złogów wapnia na jego powierzchni i jest objawem jego "starzenia się". Istnieje kilka przyczyn takiej sytuacji. Jedna z nich to ciąża przenoszona, gdzie dochodzi do naturalnych procesów niewydolności tego ważnego organu. Inna sytuacja to przebyte w ciąży infekcje matki, które mogą, ale nie zawsze muszą, dawać tego typu objawy lub choroby współistniejące z ciążą (nadciśnienie, cukrzyca). Niestety, dosyć częstym powodem przedwcześnie powstających złogów wapnia w łożysku jest palenie papierosów w okresie ciąży. Najważniejsze to wiedzieć o tym, że taki problem się pojawia i w zależności od wieku ciąży wdrożyć odpowiednie postępowanie. Jeśli jest to ciąża po terminie porodu i istnieje podejrzenie o przenoszeniu, to wykonuje się w warunkach szpitalnych tzw. test oksytocynowy mający na celu stwierdzenie stopnia wydolności łożyska, obserwując czynność serca płodu w zapisie KTG, po wywołaniu czynności skurczowej macicy poprzez podłączenie roztworu oksytocyny. Czasem, przy sprzyjających warunkach położniczych lub w sytuacji, która tego wymaga , indukuje się (wywołuje) poród, ale tylko wtedy, jeśli istnieją wskazania. Nie należy podejmować takich decyzji dla wygody pacjentki ani personelu. Jeśli ciąża jest przed terminem porodu i stwierdza się w badaniu USG złogi wapnia, to w zależności od stopnia zwapnienia łożyska i przepływów łożyskowych (ocenionych także w USG), a także wieku ciąży i dojrzałości dziecka, podejmuje się odpowiednie działanie - od częstszej oceny zapisu KTG lub badania kontrolnego USG w wyznaczonym terminie, poprzez wykonanie testu oksytocynowego, a w razie niepokojących objawów wynikających z opisanej diagnostyki, rozwiązania wcześniejszego ciąży. Nie każdy rodzaj zwapnienia łożyska świadczy o jego niewydolności, ale powinien być sygnałem do wzmożonej kontroli ciąży i wdrożenia odpowiednich procedur.

2014-10-03 14:34

Dokładnie Aniami :) oczywiście zgadzam się z Twoją wypowiedzią :))

2014-10-03 10:55

Tosiuleczka, w tym tygodnu lozysko juz po prostu ma prawo byc zwapnione, ze tak powiem dochodzi do konca terminu waznosci;) Gorzej gdy zaczyna zwapniac sie wczesniej, gdy dziecko nie jest jeszcze donoszone. Dobrze ze teraz mozna sprawdzac przeplywy i wszytsko, wtedy wiemy jaki jest rzeczywisty stan rzeczy:)

2014-10-03 00:42

Dziewczyny u mnie ostatnio lekarz też stwierdził zwapnienie, jednak nie palę, nie paliłam, nie mam żadnych chorób które mogłyby spowodować właśnie tę przypadłość. Pani dr która wykonywała mi usg sprawdziła przepływy w tętnicy pępowinowej i tętnicy środkowe mózgu. I okazało się, że łożysko mimo, że wygląda na stare, funkcjonuje dobrze. Tylko, że u mnie jest to już 40 tc ciąży. Niemniej jednak nadal uważam, że trzeba zwracać uwagę na wygląd a przede wszystkim na prawidłowe jego działanie czyli: Łożysko ma bardzo ważne zadania do wykonania. Zalicza się do nich: -wymiana gazów(tlen, dwutlenek węgla) i substancji odżywczych (glukoza, witaminy, elektrolity) między krwią matczyna a płodową, -wytwarzanie hormonów łożyskowych. Dodatkowo łożysko stanowi barierę immunologiczną między jajem płodowym a mamą. Dlatego wydolność łożyska ma bardzo istotne znaczenie.

2014-09-18 11:57

Pewnie skads tak, ale u nich zadnych zauwazzalnych problemow nie bylo zeby mozna bylo stwierdzic przyczyne zwapnienia. Wiec widocznie sa jeszcze jakies inne czynniki skoro w na oko normalnie przebiegajacej ciazy tez jest szansa szyszego starzenia sie lozyska.

2014-09-17 22:31

Aniu a może było coś,o czym nie wiedziały?? bo czasem w czasie ciąży jest tak,ze tyle rzeczy się zmienia,zę nie kazdy wie,ze na jakąś chorobę cierpi,bądź takie chwilowe ciążowe schorzenie?? no bo fakt,ze takie zwapnienie to chyba skądś się bierze? sama w sumie nie wiem,specjalistą nie jestem,ale też różnie to bywa..

2014-09-17 21:49

Z tego co wiem z doswiadczenia kolezanek to mialy one zwapnione lozysko, juz bardzo stare, a nie palily w ciazy ani nie mialy innych problemow typu nacisnienie czy sukrzyca, wiec mysle ze moze sie to zdarzyc tez w calkiem normalnie przebegajacej ciazy.

2014-09-17 16:20

zwapnienie łożyska ma wiele przyczyn o czym pisze już Tosiuleczka, jeśli ciąża przebiega prawidłowo to te USG nie jest potrzebne ale kiedy są komplikacje czyli nadciśnienie, zakażenia czy też kobieta pali papierosy (co jest karygodne) to jak najbardziej USG powinno być wykonane bardzo dokładnie i koniecznie aby było wykonane pomiar dojrzałości łożyska!

2014-09-17 11:16

Mi w sumie tez nikt nie mowil po porodzie jak moje lozysko wyglada ale w ciazy bylo ok, i mysle ze po porodzie tez bo z reguly to chyba mowia jesli jest bardzo zle, zeby wlasnie zwrocic na to uwage w kolejnej ciazy.