Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Sterydy na rozwinięcie płuc u dziecka

Data utworzenia : 2014-08-19 07:58 | Ostatni komentarz 2023-06-14 04:49

marcelkag

153305 Odsłony
69 Komentarze

Czy zostały którejś z Was podane sterydy na rozwinięcie płuc u dziecka? Jeżeli tak to w którym tygodniu i po jakim czasie urodziłyście? Ja spotkałam się ostatnio z podawaniem tak trochę na zapas, a wcale nie było dużego zagrożenia przedwczesnym porodem. Niektórzy lekarze po prostu chyba chuchają na zimne. Rozmawiałam na ten temat z położną na zajęciach w szkole rodzenia i położna powiedziała, że sterydy podają jak już jest rozwarcie, przedwczesna czynność skurczowa macicy lub jeżeli zaczyna się poród przedwczesny. Wcześniej nie ma sensu, bo ostatnie badania wykazują że sterydy działają tylko tydzień, a kolejne podanie sterydów mamie daje skutki uboczne u dziecka. Wiem, że jest założony wątek o Celestonie, ale nie ma tam za dużo informacji.

2014-08-19 18:50

W 38 tygodniu? To chyba kogoś poniosło(pielęgniarkę albo lekarza). Steryd podaję sie do 34t.c.

2014-08-19 17:10

Jeżeli miałoby to uratować życie mojemu dziecku to jestem jak najbardziej za podaniem sterydu. Sama brałam sterydy razem z kilkoma antybiotykami na zapalenie ucha z pęknietą błona bębnenkowa, która nie chciała się zaleczyc. Kuracje mialam przed ciążą i juz jak w niej byłam - oczywiście byłam tego nieświadoma. Nie mogłam zajść w ciążę przez rok i podczas tej paskudnej choroby zaskoczyłam. Miałam potem ogromne wyrzuty sumienia ale ginekolog stwierdził, że to może dzięki kuracji zaszłam w ciążę i mam się nie przejmować, bo dziecku krzywdy bym tym nie zrobiła.

2014-08-19 11:23

Jeśli chodzi o celeston, to tutaj jest o tym leku wątek - http://lovi.pl/pl/forum/1/1518/0

2014-08-19 10:56

Sterydy? Hm ja nie wiem co to było ale jak pojechałam na planowana cc w 38 tyg poniewaz synek był ułożony miednicowo, to Alan dzien wcześniej zastrzyk w tyłek i zapytałam na co to, to pielęgniarka powiedziała,żeby się plucka dzidziusia bardziej rozwinęły i dostałam też rano parę godzin przed cc.

2014-08-19 10:09

Moja znajoma gdy trafiła do szpitala z bólami brzucha (nie było rozwarcia) chyba w 30 tygodniu ciąży dostała zastrzyk ze sterydami na rozwinięcie płuc. Z tego co mi mówiła to każda dziewczyna, która trafiała do tego szpitala miała podawany zastrzyk ze sterydami na rozwinięcie płuc u dziecka (oczywiście jeśli był już odpowiedni tydzień). Nigdy do końca nie wiadomo kiedy dziecko będzie chciało przyjść na świat zwłaszcza gdy występują jakieś bóle/rozwarcie. Zawsze to jest swego rodzaju zabezpieczenie- szybszy rozwój płuc daje większe szanse na przeżycie przy ewentualnym przedwczesnym porodzie.