Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2321 Wątki)

Przyszłe mamy dzieci z wadą serca , leczenie w ciąży , wewnątrzmaciczne zabiegi chirurgiczne płodu .

Data utworzenia : 2014-06-24 08:01 | Ostatni komentarz 2014-06-25 07:15

Magdalenamsl

4254 Odsłony
9 Komentarze

Witam , Mojej znajomej wyszło w ciąży że jej dziecko urodzi się z wadą serca ... Wada okazała się tak poważna ze operacja którą czasami wykonuje się u płodu w czasie ciąży nie wchodziła w grę ... Moja znajoma mieszka za granicą i tam dają wybór albo urodzić i zobaczyć co będzie dalej ( albo dziecko przeżyje albo nie ) , albo po urodzeniu oddać dziecko do specjalnego ośrodka albo aborcja . Czy któraś z was ma może dziecko z wadą serca bądź może będzie mamą dziecka z chorym serduszkiem? Czy wiecie jak wygląda opieka i dalsze leczenie takiego dziecka w Polsce ? A może są z nami mamy które przeszły wewnątrzmaciczną korektę wad płodu ? Czy ta korekta naprawdę pomaga?? Jakie jest ryzyko powikłań ?

2014-06-24 13:28

Moja ciocia przechodziła taki zabieg przy serduszku swojego maluszka, lecz ja naprawdę nie pamiętam jaką maluszek wadę miał. Zabieg był wykonany po 20. tygodniu, bo w tych okolicach została wada wykryta. Maluszek urodził się już zdrowy, lecz do 3 roku życia był pod opieką poradni kardiologicznej. Ryzyko powikłań pewnie jest i duże ale czy nie warto zaryzykować, aby urodzić zdrowe dziecko, które przeżyje?