Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2321 Wątki)

Przyszłe mamy dzieci z wadą serca , leczenie w ciąży , wewnątrzmaciczne zabiegi chirurgiczne płodu .

Data utworzenia : 2014-06-24 08:01 | Ostatni komentarz 2014-06-25 07:15

Magdalenamsl

4255 Odsłony
9 Komentarze

Witam , Mojej znajomej wyszło w ciąży że jej dziecko urodzi się z wadą serca ... Wada okazała się tak poważna ze operacja którą czasami wykonuje się u płodu w czasie ciąży nie wchodziła w grę ... Moja znajoma mieszka za granicą i tam dają wybór albo urodzić i zobaczyć co będzie dalej ( albo dziecko przeżyje albo nie ) , albo po urodzeniu oddać dziecko do specjalnego ośrodka albo aborcja . Czy któraś z was ma może dziecko z wadą serca bądź może będzie mamą dziecka z chorym serduszkiem? Czy wiecie jak wygląda opieka i dalsze leczenie takiego dziecka w Polsce ? A może są z nami mamy które przeszły wewnątrzmaciczną korektę wad płodu ? Czy ta korekta naprawdę pomaga?? Jakie jest ryzyko powikłań ?

2014-06-25 07:15

Magdalenamsl na forum jest albo jedna mama albo dwie które pisały właśnie o takim przypadku żę u ich dzieci wykryto takie dziurki w serduszku ale po jakimś czasie zrosły się same tylko że musieli być pod ciągłą kontrolą specjalisty. Może akurat trafią na ten wpis i napiszą co u nich i jak to dalej wygląda i jak rozwijają się maluszki. Więc może poczekamy i napiszą nam mamy z własnego doświadczenia jak to u nich wyglądało , ale oczywiście wszystko zależy od wielkości i rozmiarów tej dziurki i od samej wady czy i jakie są rokowania na to że ta dziurka sama się zarośnie

2014-06-25 06:05

moja znajoma pytala specjalistow przed porodem i za operacje tej wady która miało mieć jej dziecko musiałaby placic bo to nie jest refundowane

2014-06-25 06:02

kasik slyszalam ze takie dziurki w sercu mogą zarosnąć z wiekiem dziecka ,,, znam kilka takich przypadków ,, mi bardziej chodzilo o wady typy brak przegród miedzy komorami , problem z zastawkami itp.,,,ale i tak dziekuje ci za wypowiedz ...może jakiej mamie się przyda jak będzie miała taki problem :) Marta-wu konsultacja już nie jest potrzebna ,,,wspominałam w innym watkach ze to dziecko niedawno zmarlo po kilku przebytych operacjach . Dziecko po porodzie trafilo do jednej z najlepszych klinik w UK ..mama tego dziecka ztreszczala nam wszystko na bieżąco ,,,mimo tego ze dziecko później zmarło to wiemy ze była pod najlepsza możliwa opieka ,,, ratowano jej zycie 4 razy bez chwili zastanowienia .. Założyłam ten wątek bo w czasie ciaży z podejrzeniem wady serca nasuwa się wiele pytan ,,, miałam nadzieje ze znajdzie się ktoś kto przezyl podobna historie i podzieli się swoim doświadczeniem ,,, Kiedy moja znajoma dotknął ten problem wszyscy bardzo wciagneliśmy się w ten temat ,,, w tv pojawiła się wzmianka na temat operacji ....pokazali dziewczyne której w UK radzono usunąć dziecko , wrócila do Polski i podjęto się tego zabiegu w brzuchu i dziś dziecko jest ,,no wiadmo nie całkowicie zdrowe bo serce jest osłabione jeszcze ale zyje i rozwija się prawidłowo poza osłabieniem serduszka ... może nawet to mnie z czasem i nie trzeba będzie innych operacji już .. A póżniej pojawiła się informacja ze operacja po porodzie wady serduszka kosztuje 20 tys euro ... zszokowała mnie ta suma ,, nie wyobrażam sobie sytuacji w której lekarz mnie informuje ... "jutro dziecko musi mieć zabieg proszę załatwić pieniędzy tyle i tyle " skąt taki rodzic ma tyle wziąć???????????/ Zastanawiam się co lekarze robią jak ktoś nie ma pieniędzy ,,, NIC????? Może pojawi się ktoś kto zna odp na to pytanie :).

2014-06-24 21:06

Moja siostrzenica urodziła się z wadą serduszka, a dokładnie z dziurką w serduszku. Z tego co wiem gin nie zalecał operacji płodu, malutka się urodziła, przeszła szereg badań. Najważniejsze było to, że Kaja (bo tak ma na imię) normalnie przybierała na wadzę, po jakimś czasie dziurka się zrosła i operacja nie była wymagana. Dziś ma dwa latka i rozwija się normalnie. Nie wiem tylko czy wada o której piszecie to właśnie tzw.dziurka....?

2014-06-24 19:17

Jeżeli jest ubezpieczona w Polsce za nic nie musi płacić a właśnie w UK są limity na tego typu zabiegi, więc niech się nie zdziwi. Jeżeli ma polskie obywatelstwo jest w ciąży to jest ubezpieczona zdrowotnie przez państwo i tego ubezpieczenia nigdzie nie trzeba załatwiać - idzie do lekarza i mówi, że jest w ciąży - to wystarczy. Jeżeli już urodziła to w okresie połogu też jest ubezpieczona jak i dziecko a po nim może zapisać się na bezrobocie i wpisać pod siebie dziecko. Zabieg był w Polsce i nic za niego ciocia nie płaciła, bo jest tak jak pisałam powyżej - ale kurczę ja teraz nie wiem gdzie, bo to było już kilka lat temu..

2014-06-24 17:39

jak u mego Tobcia było podejrzenie wady serca, to lekarz polecił mi ośrodek referencyjny w Rudzie Śląskiej. może dodatkowa konsultacja by się przydała?

2014-06-24 17:29

Jest to ciężka decyzja. A może konsultacja z dr . Dębską ze szpitala Bielańskiego? Ona się tego typu zabiegami zajmuje i z tego co wiem operacje kończą się sukcesem!

2014-06-24 17:20

samantko a czy zabieg miała w Polsce czy za granica?? Moja bardzo bliska znajoma rodzila w uk ,,, i tak się zastanawiała nad powrotem do Polski ale lekarze z którymi się kontaktowała odradzili jej wracać do uk ,, tu za wszystko trzeba płacic a tam jest na fundusz ..Czy twoja siosrta płaciła za ten zabieg?