Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Mleko czy nie za wcześnie ??

Data utworzenia : 2014-06-18 18:08 | Ostatni komentarz 2016-09-12 15:25

Magdalena.Motyka

15993 Odsłony
40 Komentarze

Witam jestem w 15 tygodniu ciąży. Gdy się wczoraj obudziłam miałam 2 wielkie plamy na piersiach! Czy to możliwe aby już w 4 miesiącu mieć mleko w piersiach ? A może coś jest nie tak? Proszę o odpowiedź lub wyjaśnienie co to oznacza.

2014-06-18 21:47

Dziewczyny, a wtedy mleko, które jest po urodzeniu dziecka jest tak samo wartościowe skoro leci go tak mało i tylko przez kilka dni?

2014-06-18 21:38

Zaobserwowałam u mojej siostry że jak się bardzo czymś denerwowała to również miała wyciek pokarmu w trakcie ciąży. Produkcję i wypływ powodują hormony w momencie gdy zaczyna się nadmierna produkcja adrenaliny to zazwyczaj również wpływa na produkcję oksytocyny która powoduje wypływ pokarmu (ale również skurcze macicy). Ważne jest aby po pierwsze postarać się opanować głowę, troszkę wyluzować. Po drugie absolutnie nie stymulować piersi. Nie drażnić ich stanikiem, nie masować, nie ściskać, unikać pieszczot podczas stosunku.

2014-06-18 21:30

Witam!! Magda nie masz czym się martwić! wszystko jest w normie! Twój organizm już produkuje mleko, oczywiście wydzielanie pokarmu w gruczołach piersiowych u kobiety zaczyna się w 16 tygodnia ciąży. Jest to tzw. mleko przedporodowe. Wypełnia ono przewody mleczne, niektóre z kobiet w tym okresie tak jak Ty mogą zauważyć pojedyncze krople pokarmu wyciekające z brodawki sutkowej. Oczywiście nie powinnaś stymulować piersi, a jeśli dużo jest tego mleka to proponuje noszenie wkładek laktacyjnych! :) pozdrawiam

2014-06-18 20:23

Magda myślę że twoje hormony teraz strasznie szaleją i taki jest tego efekt , jest to całkiem normalne zjawisko tym bardziej zobacz dziewczyny też piszą żę tak miały. Ale na spokojnie na następnej wizycie porozmawiaj z lekarzem prowadzącym Twoją ciąże i zobaczysz co on Ci powie:) Trzymaj się cieplutko i nie martw na zapas

2014-06-18 19:48

Spokojnie miałam podobnie. Lekarz stwierdził, że taka moja uroda:) To o niczym złym nie świadczy.

2014-06-18 19:05

Mi siara z piersi również zaczęła lecieć w 4 miesiącu ciąży. Na początku tez sie przestraszylam, ale to jest normalne, nie ma się czym martwic. U niektorych kobiet piersi wczesniej sie przygotowują do laktacji. Tak jak poprzedniczki pisaly najlepiej nosić wkładki laktacyjne.

2014-06-18 18:25

Mam koleżankę,której siara leciała w 16 tygodniu.. widać u niektórych kobiet jest to całkiem normalne :) raczej nie ma się czym przejmować :) kup sobie wkładki laktacyjne i używaj ich! będzie Ci wygodniej i będziesz się czuła bardziej komfortowo :) fakt,zapytać lekarza mozesz,nie zaszkodzi,w końcu lekarz od tego jest,żeby powiedzieć co i jak,ale myślę,że nie masz się czym obawiać.

2014-06-18 18:14

Witam mojej siostrze także już leciał pokarm w 4 miesiącu i się tym nie przejmowała musisz na noc zakładać wkładki laktacyjne ona też tak robiła ale jak będziesz na wizycie to zapytaj o to lekarza ponieważ każda ciąża inna jest :) Mi osobiście wydaje się że tobie siara leci i dla mnie to normalne ja osobiście w ogóle nie miałam pokarmu pojawił mi się 5 dobie i tylko miesiąc małą karmiłam bo mi zaniknął :(