Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2321 Wątki)

Pępowina dwunaczyniowa - badanie pępowiny podczas USG

Data utworzenia : 2014-06-04 12:10 | Ostatni komentarz 2014-06-09 13:19

BeataP86

18100 Odsłony
11 Komentarze

Czy przy każdym badaniu lub chociażby przy jednym badaniu USG miałyście badaną pępowinę? Jeśli tak, to w którym tygodniu i co było badane (czy jest prawidłowo zbudowana, umiejscowiona itp.)? Ja chodziłam na USG do lekarza z NFZ oraz prywatnie na USG. Lekarz z NFZ nigdy nie wspominał nic o pępowinie- zawsze mówił, że wszystko jest ok (jeśli chodzi o tętno, budowę dziecka, łożyska, wody płodowe)- byłam 3 razy u tego lekarza z NFZ na USG, gdyż tyle razy wykonuje się badanie USG jeśli chodzi o NFZ (w każdym trymestrze jedno USG). Natomiast lekarz prywatny zauważył, że pępowina jest dwunaczyniowa (prawidłowa pępowina powinna być trzynaczyniowa) i w związku z tym musieliśmy przebadać się dodatkowo, gdyż pępowina dwunaczyniowa może być "niebezpiecznia", ponieważ wiąże się z wadami układu naczyniowo- sercowego, moczowo-płciowego oraz pokarmowego dziecka. Jest to bardzo istotne, gdyż niektóre wady można leczyć już w łonie matki- można leczyć pod warunkiem, że lekarz odpowiednio wcześnie zauważy te wady i podejmie leczenie. I jak tu ufać lekarzom z NFZ? Dlaczego nie zauważył wcześniej tak istotnej kwestii? Gdybyśmy nie poszli prywatnie do lekarza to nawet nie mielibyśmy pojęcia, że nasza pępowina jest dwunaczyniowa :-( Na szczęście po dokładnych badaniach prenatalnych okazało się, że pępowina nie wpłynęła na rozwój dziecka i dziecko rozwija się prawidłowo, ale było dużo stresu, gdyż była to już większa ciąża... u nas wyszło, że pępowina dwunaczyniowa to po prostu "taka uroda", ale piszę ten wątek żeby niektóre z Was dopilnowały tej kwestii u lekarza, który wykonuje USG. Ja jestem pierwszy raz w ciąży i nie wiedziałam w ogóle, że jest coś takiego jak pępowina dwunaczyniowa i jak bardzo ważną rolę odgrywa jej budowa. Przy kolejnej ciąży na pewno dopilnuję, by lekarz wykonujący USG zwracał uwagę na tę kwestię. Jeśli lekarz wykryje pępowinę dwunaczyniową- czyli nieprawidłową- to z tego co wiem zaraz po porodzie dziecko musi być dokładnie przebadane jeśli chodzi o układ naczyniowo-sercowy. Czy któraś z Was miała wykrytą pępowinę dwunaczyniową podczas badania USG lub po porodzie? Jeśli tak, to czy dziecko urodziło się zupełnie zdrowe?

2014-06-04 23:13

Chodzę do dwóch lekarzy - z NFZ i drugiego - prywatnie (i porównuję opinie oraz badania) Lekarz z NFZ - nigdy nic mi nie wspomniał o pępowinie, ale skierował mnie na badania prenatalne, powiedział również, że na badaniach wszystko dokładnie zostanie omówione. Pierwsze badania prenatalne miałam w 12 tygodniu ciąży - nikt nie badał mi pępowiny. Drugie badania prenatalne - w 20 tygodniu ciąży - tym razem miałam zbadaną pępowinę i dowiedziałam się, że jest trzynaczyniowa. Aż do teraz, do przeczytanego wyżej wątku nie miałam pojęcia, że może być dwunaczyniowa i jakie mogą być następstwa. Smutne jest to, że lekarze podczas wizyt nie udzielają informacji i nie dzielą się wiedzą. Jedynie odpowiadają na ewentualne pytania - jeśli takowe pacjent zada.

2014-06-04 18:33

Didisia, a jeśli mogę zapytać to pod jakim kątem była badana pępowina?

2014-06-04 18:11

Ja pierwszy taz miałam "badaną pępowinę" w 12 tc na badaniu prenatalnym, a drugi raz na połówkowym. Oba usg były u prywatnego lekarza.