Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Poród w Anglii

Data utworzenia : 2014-05-31 21:21 | Ostatni komentarz 2015-01-27 15:51

położna kinga

4077 Odsłony
17 Komentarze

Na dniach moja najmłodsza siostra będzie rodzić swoje pierwsze dziecko - a moją córkę chrzestną w Anglii. Żałuję, że nie mogła przylecieć do mnie na salę porodową :) Uwierzcie, że prowadzenie ciąży, przygotowania do porodu i sam poród wyglądają zupełnie inaczej niż u Nas. Macie jakieś doświadczenia? Ktoś z rodziny lub znajomych rodził w Anglii? Mogę jej tylko doradzać przez smsy, skype, ale to nie to. Chciałabym ją mieć przy sobie - wtedy mam wrażenie mogłabym jej dużo bardziej pomóc. Ma wsparcie całej rodziny, ale dzielą nas tysiące kilometrów... Wierzę że będzie dobrze!

2014-05-31 21:25

Moja starsza siostra 7 lat temu urodziła swojego synka w Anglii, podobnie będzie z obecną ciążą. Wytyczne lekarzy i przygotowania do porodu, jak i sam poród odbiegają od naszych standardów. Przykładem takim jest to, że po porodzie nie trzymają kobiety i dziecka na obserwacji, tylko po 12 godzinach, kiedy jest wszystko w porządku, wypuszczają mamę z maleństwem do domu, a później przez pewien okres czasu przychodzi do nich położna. Początkowo codziennie, a po chyba miesiącu czy półtora coraz rzadziej. Nie wiem czy to dobrze. Z jednej strony szybko są w domu, ale z drugiej osobiście nie chciałabym codziennych wizyt położnej w domu.