Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Pytanie o tabletki antykoncepcyjne

Data utworzenia : 2014-04-17 15:02 | Ostatni komentarz 2024-02-23 17:52

Bella

9696 Odsłony
140 Komentarze

Z góry przepraszam jeśli pytanie powinno być w innym wątku. Szukałam i nie znalazłam podobnego wątku więc pytam. Ginekolog przepisał mi przy karmieniu piersią tabletki antykoncepcyjne Cezarette. Wszystko jest ok ale po tygodniu stosowania pojawiły się sporadyczne plamienia (krwawienia) które trwają już 4-5 dni. Nie są ani bolesne, ani obfite. Na ulotce pisze, że mogą się zdarzyć. Tabletki jednoskładnikowe bierze się przez 28 dni cały czas nie robiąc żadnej przerwy jak w przypadku normalnych dwuskładnikowych kiedy pojawia się okres. Czy któraś z Was stosuje / stosowała te tabletki i miała takie krwawienia?

2024-02-23 17:52

Jak brałam tabletki to też miałam alarm ustawiony na daną godzinę. A co do pominięcia tabletki to jeżeli faktycznie jest to tylko 1 tabletka to ochrona powinna zostać zachowana. Najlepiej przeczytać wtedy ulotkę żeby zobaczyć co robic, bo w zależności od dnia cyklu różnie się postępuje.

2024-02-21 11:20

u mnie zawsze byl budzik nastawiony :D

2024-02-20 09:34

mi się zdarzało zabrać za sobą jak np. wychodziłam na miasto i juz była godzina czy dwie w plecy. Także najlepiej wieczorne godziny jak się jest w domu, ale też nie zawsze byłam w domu . Druga sprawa biegunki, wymioty to też się zdarza 

2024-02-19 22:43

Takich małych cudów przy tabletkach to chyba więcej na ten świecie chodzi hehe :) bo przy tabletkach to trzeba być mega punktualnym i sumiennym każdego dnia. Ja czuję że na bank bym o tym zapominala

2024-02-19 20:42

tabletka może też nie zadziałać jak była biegunka  czy trochę więcej godzin spóźnienia, w tedy juz dodatkowe zabezpieczenie obowiązkowe. NIe wiem, ale znam parę przypadków gdy kobiety stosowały tabletki, a w ciążę zaszły, ale nie wypytywałam czy zapomniały nie wziąć itp. Wiem, że nie wiedziały jakim cudem skoro były tabletki 

2024-02-19 17:50

Ja nigdy antykoncepcji doustnej nie stosowałam także ciężko mi powiedzieć. Po CC ginekolog mi wypisała lecz nie mogę jej brać z powodu choroby nerek. Ale wytłumaczyła że z każda nieprawidłowo przyjęta dawko ryzyko zapłodnienia wzrasta ale! Nie znam osoby która co do sekundy przykuje tabletki więc myślę że raczej nikłe prawdopodobieństwo ciąży. Ale też jednak skonsultowała bym to z lekarzem. 

2024-02-19 12:03 | Post edytowany:2024-02-20 14:12

Pozwalam kończyć w środku, pod warunkiem ze brałam wszytskie tabletki na czas na 100%, jeśli się z jakaś spóźniłam choć trochę to mam już paranoje i nie pozwalam XDD, ogolnie szansa na ciąże jest lekko wieksza, gdyby z jakiegoś powodu tabletka miała by nie zadziałać i owulacja miałaby mieć miejsce, ale z racji tego, ze maja 99.8% skuteczności (tzn 99.8% szans ze owulacja nie będzie miała miejsca- trzeba pamiętać tylko ze przy idealnym użyciu) to wydaje mi się ze nie ma czym się batdziej przejmować
Jeśli szukalibyście przychodni w Skawinie do zapisania tabletek, polecam zapisanie się tutaj: https://rcmskawina.pl
Na miejscu można też wykonać odpowiednie badania, które pomogą dobranie odpowiedniej antykoncepcji.

•  

2021-12-29 13:46 | Post edytowany:2022-01-03 13:23

Myślę ze po pominieciu jednej tabletki z całego opakowania nie powinno sie nic stac inna sprawa gdybys pomijala je notorycznie 

Natomiast jeżeli jest to możliwe to może skonsultuj się telefonicznie Bądź sms-em ze swoim ginekologiem Opisz daną sytuację i on na pewno wytłumaczy ci to lepiej i uspokoi cie bardziej niż my bo jednak jest to fachowca