Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2321 Wątki)

Sposób na gazy w ciąży

Data utworzenia : 2014-04-12 08:16 | Ostatni komentarz 2014-06-24 10:49

asiek07095

17473 Odsłony
21 Komentarze

Jaki jest wasz sposób. Mnie juz od dłuższego czasu one mecza i dosłownie nic nie pomaga ...

2014-04-12 21:14

Wypuszczaj :D Na to nic się nie poradzi, poza dietą. Tak jak mówią dziewczyny, nie jedz wzdymających to ograniczysz troszkę, ale nie wyeliminujesz :)

2014-04-12 12:58

Gazy są czymś naturalnym i nie unikniesz tego. Co najwyżej możesz , tak jak piszą dziewczyny, wyeliminować z diety produkty wzdymające. Ale to nie zgaga, że łykniesz tabletkę i problem z głowy :) Kup sobie psa, zawsze będziesz miała na kogo zwalić (choć się nie obrażaj za ten żart) :P

2014-04-12 11:13

ucisk dziecka także wywołuje szybsze niż zwykle gazy, a tym bardziej poruszające się dziecko. Warto wtedy spojrzeć na swoją dietę i wyeliminować wzdymające produkty groch, fasola, gazowane napoje, niestety surowe warzywa czy owoce także bywają przyczyną wzdęć i gazów , smażone i tłuste tez pomaga w powstawaniu większej ilości gazów. Ja bym przede wszystkim zwróciła uwagę na swój jadłospis i starała się unikac takich potraw, a za to piła dużo wody z cytrynka, jadła gotowane na parze jedzonko (jest zdrowsze a przy tym może zmniejszyć ilość gazów)

2014-04-12 10:53

Powodem gazów w ciąży często są hormony, które wpływają na wolniejsze przesuwanie jedzonka przez nasz układ trawienny (perystaltyka), no i zdecydowanie ucisk macicy na jelita. Jednym z dobrych i ze sprawdzonych przeze mnie metod zmniejszania tych gazów jest jedzenie małych ilości jedzenia, ale za to co 2-3 godziny, żeby organizm mógł sobie poradzić z trawieniem. Powinnaś też jeść powoli, żeby nie nałykać się powietrza. Potrawy powinny być lekkostrawne, smażone na małej ilości tłuszczu i tak jak poprzedniczka napisała, unikaj pokarmów wzdymających. Do picia oczywiście napoje niegazowane, najlepiej bez cukru lub z małą ilością, bo cukier również wpływa na obecność gazów w jelitach. Niektórzy zalecają też jogurty, kefiry itp, ale ja miałam wrażenie, że u mnie wzdęcia się po tych produktach nasilały. Nie wiem czemu, może po prostu to moje jelita nie tolerowały tego typu produktów, ale przecież każda z nas jest inna:) No i na koniec coś co pomaga zawsze. Jeśli zjesz obiad, nie sięgaj za wcześnie po owoce, tylko odczekaj ok 2 godzin aż się strawi, bo zbyt długie "leżenie" owoców w żołądki powoduje jak wiadomo fermentację i wspomniane dolegliwości, dlatego ja zawsze jadłam owoce prawie na pusty żołądek :) Inna sprawa to taka, że trzeba w jakiś sposób zadbać o codzienne wizyty w kibelku, co w ciąży było dla mnie trudne, ale wtedy też gazy są mniej uporczywe:)

2014-04-12 10:35

Przyjrzyj się swojej diecie czy nie masz zbyt dużo produktów powodujących gazy typu cebula, fasole, kasze, groch, kapusta, gazowane napoje..