Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2321 Wątki)

Sposób na gazy w ciąży

Data utworzenia : 2014-04-12 08:16 | Ostatni komentarz 2014-06-24 10:49

asiek07095

17472 Odsłony
21 Komentarze

Jaki jest wasz sposób. Mnie juz od dłuższego czasu one mecza i dosłownie nic nie pomaga ...

2014-06-24 10:49

Mnie niestety też dokuczają częste gazy i wzdęcia. Tak jak juz dziewczyny pisaly trzeba zmodyfikowac swoja diete tak zeby byla jak namniej uciążliwa dla jelit. Rozmawialam z lekarzem i powiedzial ze trzeba zredukowac potrawy ciężkostrawne, tj. smażone na oleju, tłuste i mocno przyprawione, a należy stosować pokarmy bogate w błonnik tj. pieczywo pełnozairniste, makarony pełnoziarniste, różnego rodzaju kasze. Aaaa i ważna rzecz trzeba jeść wolno i dobrze przeżuwać pokarm, żeby dostawało się jak najmniej powietrza podczas posiłku. A co do produktów wzdymających takich jak fasola, pieczarki czy kalafior, groch to przekonałam sie nie raz na własnej skórze że są bardzo "gazopędne" i obciążające.

2014-06-23 20:07

Miałam okropne wzdęcia w brzuchu mi wszystko jeździło okropnie, a na dietę zawracałam uwagę., więc to chyba w dużym stopniu jest indywidualna sprawa każdego organizmu jak reaguje na zachodzące w naszym organizmie zmiany. Ta nieprzyjemna dolegliwość opuściła mnie w II trymestrze Powodem gazów w ciąży mogą być hormony, które wpływają na wolniejsze trawienie jak pisze levusek. Ja stosowałam znany chyba wszystkim espumisan, który pomagał i nie ma żadnych przeciwwskazań do jego stosowania w ciąży.

2014-04-17 07:27

może za dużo produktów, które są wzdymające? fasola, pieczarki, kalafior?

2014-04-14 17:02

Właśnie - zwróć uwagę na to co jesz, bo może coś powoduje u Ciebie wzdęcia. A nie pijesz czasem dużo gazowanych czy lekko gazowanych napoi? u mnie to właśnie nawet woda mineralna gazowana powodowała wzdęcia i jak ją odstawiłam problem sam znikł :)

2014-04-13 21:00

Też się uśmiałam z tego, co napisała Proud Mommy :D Mnie na szczęście nie męczyły gazy, to znaczy zdarzały się, ale bardzo sporadycznie i głównie po tym, jak zjadłam coś, co je powoduje. Robiłam tak, jak napisała Lipka166 :)

2014-04-13 20:55

Hehe Proud Mommy dobry tekst :-D ja zawsze jak mi sie zdarzyło wypuścić gazy przy kimś to mówiłam, ze to maluszek sobie pozwolił. Najważniejsze to trzeba patrzeć na dietę, ale i tak gazy towarzysza w ciąży wiec moja rada Nie wstrzymywać. Jeśli jestesmy gdzieś gdzie sie krepujemy, to mozemy iść do toalety i wypuścić baczka :-D

2014-04-13 16:11

Trzeba zdecydowanie zwrócić uwagę na diete i , unikaj potraw wzdymających i mających takie efekty. Polecam przeczytać artykuł na pareting sposób http://parenting.pl/portal/gazy-w-ciazy ale mamabasia już kilka ważnych informacji Ci napisała z tego artykułu

2014-04-13 12:38

najlepszym sposobem na gazy w ciąży jest... ich wypuszczanie :) nic nie poradzisz, takie uroki tego stanu. ze smażonego zawsze warto zrezygnować lub ograniczyć, ale kapusta, groch, fasola? taka kapusta jest zdrowa, niskokaloryczna, ma dużo potasu, wapnia, witaminy B - a to wszystko jest b. potrzebne w czasie ciąży. fasola? samo zdrowie - budulcowe białko. mamabasia - o ile faktycznie warto czasem zamieniać białe produkty na ciemne, to nie wolno zamienić wszystkiego. nadmiar błonnika też może być niebezpieczny, o czym często zapominamy, jedząc tylko ciemny ryż, ciemny chleb, ciemny makaron. NADMIAR błonnika SPRZYJA powstawaniu gazów! pojawiają się również zaparcia.