Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

NIEWYDOLNOŚĆ CIEŚNIOWO-SZYJKOWA

Data utworzenia : 2014-03-21 10:24 | Ostatni komentarz 2015-01-14 14:16

sylwia-1986

4497 Odsłony
11 Komentarze

Czy wiecie czym jest NIEWYDOLNOŚĆ CIEŚNIOWO-SZYJKOWA ???? pomocy. miała ktoś w Waszym otoczeniu?

2015-01-14 14:16

Ja jeszcze o tym nie słyszałam.

2015-01-11 19:00

Ja również nie miałam z tym żadnego problemu ale slyszalam ze sporo kobiet boryka się z ta przypadloscia

2015-01-11 18:31

ja wyladowalam w szpitalu w 30 tc- niewydolnosc ciesniowo-szyjkowa. Mialam tylko napinania brzucha... rzadko, ale bylo... w 3 dni szyjka z 3,5 skrocila sie do 2 cm...a pozniej do 1,5 cm i zostal zalozony mi pessar. obecnie 37 tydz i trwamy dalej ;-) a bylo zle..... leki i lezenie robia swoje, oczywiscie pozytywne nastawienie rowniez :-)

2015-01-11 15:04

Niewydolność cieśniowo-szyjkowa jest to bezbolesne skracanie i rozwieranie szyjki macicy w II połowie ciąży któremu zazwyczaj nie towarzyszy krwawienie z dróg rodnych oraz przedwczesne pęknięcie pęcherza płodowego. Głównymi objawami w rozpoznawaniu niewydolności cieśniowo- szyjkowej są: bóle kręgosłupa w części krzyżowej, bóle w podbrzuszu przypominające bóle miesiączkowe, uczucie napięcia w podbrzuszu oraz zwiększona ilość wydzieliny z dróg rodnych. W badaniu ginekologicznym obserwuje się skracanie i rozwieranie szyjki macicy z wpuklaniem dolnego bieguna pęcherza płodowego do pochwy. Leczeniem z wyboru jest założenie na szyjkę macicy szwu okrężnego tzw. Mc Donalda między 10-15 tygodniem ciąży.

2014-04-17 12:53

a czym to się objawia?....

2014-03-28 21:49

Zapraszam do artykułu http://fajnamama.pl/niewydolnosc-ciesniowo-szyjkowa/ bardzo polecam przyszłym mamą które maja tą przypadłość dobrze napisany i konkretny

2014-03-27 21:12

Ja nie mialam tej przypadlosci, ale jak lezalam w szpitalu to wiele dziewczyn borykalo sie z tym problemem i mialo albo zalozony szewek albo na fenoterolu...

2014-03-27 18:07

Niewydolność cieśniowo- szyjkowa to niezdolność szyjki macicy (przedwczesne rozwieranie się szyjki macicy) do utrzymania ciąży do terminu porodu. Brzmi groźnie, ale istnieją metody aby tą ciążę donosić do końca. Zazwyczaj zjawisko te rozpoznaje się w II trymestrze ciąży. Jedną z metod leczenia jest założenie szwu okrężnego metodą McDonalda, zwykle w znieczuleniu zewnątrzoponowym lub podpajęczynówkowym. Na pewno nie należy się przemęczać w ciąży, dużo odpoczywać i nie dźwigać dużych ciężarów.