Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2321 Wątki)

dlaczego tak sie dzieje??

Data utworzenia : 2014-03-13 00:23 | Ostatni komentarz 2014-07-01 16:04

Konto usunięte

7560 Odsłony
31 Komentarze

Moja szwagierka jest w 2 miesiacu ciazy. za pierwszym razem stwierdzono ciaze ze ciaza jest itp zalozono karte ciazy . co sie okazalo byla dzisiaj na drugim usg i pecherzyk plodowy jest a diecka nie ma. wiec pojechala do kolejnego ginekologa drugi ginekolok stweirdzil to samo jest ciaza ale bez dziscka ;/ jak to sie dzieje ??? ze najpierw byla ciaza i byl zarodek a teraz jest ciaza i zarodka nie ma?? czy moze byc po prostu nie zauwazalny?? ale obydwoje ginekologow robilo usg dopochwowe itp i wyszlo tak samo.

2014-07-01 16:04

To kiedy jest zakładana karta zależy od lekarza. Ja w pierwszej ciąży miałam puste jajo (i tu uwaga: byłam u 4 lekarzy w sumie z tym problemem i każdy powiedział,że pusty pęcherzyk nie ma wpływu na kolejne ciąże. Po prostu się zdarza, padło na mnie i już. Ale to nie oznacza, że będzie problem z kolejną ciążą i jej utrzymaniem.) Oprócz badania usg, miałam robione bhcg, aby potwierdzić, że nie przyrasta jak trzeba lub spada i wtedy zabieg łyżeczkowania. A po 3 miesiącach mogłam się starać o kolejne i za pierwszym razem nam się udało (rodzę w sierpniu). Kartę tej drugiej ciąży miałam założoną w 7 tygodniu i była bardzo zdziwiona, że lekarz nie czeka aż będzie biło serduszko tylko wystarczy mu obecność zarodka. Ale z tego co wiem najczęściej czeka się do tego bicia serducha. Także dziewczyny jeśli komuś to się przydarzy to nie załamywać się, bo tak ja widać na moim przykładzie, pusty pęcherzyk nie ma wpływu na kolejna ciążę.

2014-06-30 22:09

Czas implantacji zarodka - czyli zagnieżdżenia w odpowiednim miejscu w macicy jest niezmiernie ważny. Dopiero wówczas zarodek może się prawidłowo rozwijać. Czasem różnica kilku dni daje to, że bije serduszko lub nie, bywa że jest to 7 albo 8 tydzień ciąży. Im wcześniej dowiadujemy się, że jesteśmy w ciąży tym większy stres i niepewność. Każda kobieta przecież pragnie donosić zdrową ciążę, tylko czasem organizm sam decyduje o tym, czy zdrowa ciąża będzie mogła się zakończyć porodem.

2014-06-26 21:27

no mi np zalozyli karte dopiero w 12 tygodniu ciazy . A mojue szwagierce wtedy juz w 5 ...

2014-06-26 17:54

Mnie ginekolog bardzo długo trzymał w takiej niepewności, to znaczy stwierdził ciąże mnogą już na pierwszej wizycie ale jednocześnie powiedział, że o ciąży mnogiej można mówić dopiero w 10 a nawet 14 tygodniu ponieważ we wczesnych tygodniach bardzo często dochodzi do wchłonięcia jednego z zarodków(lub obydwóch), lub obumarcia. Jeździłam na kolejne wizyty ze ściśniętym sercem, najpierw strach czy serduszka biją, później czy maluch nadal są. Bardzo wielu lekarzy zakłada kartę dopiero gdy jest możliwa weryfikacja bicia serduszka. Wcześniej niestety różnie to może być.

2014-06-25 07:26

marcelkag takie zjawisko jak ty opisałam w moim życiu z osób mi bliskich przerabiałam już chyba ze 4 razy więc dość często się zdarza nawet u mojej rodzonej siostry była taka sytuacja.

2014-06-24 19:45

no teraz mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze i donosi swoje malenstwo ;)

2014-06-24 17:41

Oby wszystko poszło teraz dobrze!

2014-06-24 16:07

Gratulacje :) Ja szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o takim przypadku... no cóż człowiek się uczy :)