Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2329 Wątki)

Macica dwurożna a ciąża !

Data utworzenia : 2014-02-06 15:21 | Ostatni komentarz 2016-08-07 23:38

Konto usunięte

20325 Odsłony
13 Komentarze

Witam ! Jestem posiadaczką macicy dwurożnej i obecnie jestem w drugiej ciąży . Moja pierwsza ciąża przebiegała bez żadnych komplikacji , lecz z powodu ułożenia miednicowego przyszła na świat przez CC w 40 tygodniu ciąży , dostała 10 pkt Apgar . Ważyła 2850 g - lekarz powiedział że taka waga jest spowodowana moją wadą macicy . Obecnie jestem w 8 tygodniu ciąży i wszystko przebiega prawidłowo . A jak z wami jest tu jakaś ciężarna posiadaczka macicy dwurożnej ?

2016-08-07 23:38

Ja jestem posiadaczką takowej macicy, nie miałam żadnego problemu z zajściem w pierwszą ciążę, ale stracilam Synka, wiec był problem z odnoszeniem, od początku był problem plamilam, miałam krwotok lało się ze mnie ale Synek jakoś wytrwał, i nagle w 18 tyg. odeszły mi wody, do końca nie wiadomo co było przyczyną. Aby nosić Córcie pod sercem staraliśmy się prawie rok i jak machnelismy ręką, nagle okazało się ze w ciąży jestem. Ciąża zagrożona od początku była, bo bardzo nisko się Mała usadowila, krwiak, GBSy, macica dwurozna, jednak odpukać jestem dokładnie w 33t i 4d. Zasługa mojej Ginekolog.

2014-07-17 22:29

Jeżeli wada jest niewielka najczęściej nie stanowi ona problemu w donoszeniu ciąży Kobieta ze stwierdzoną macicą dwurożną musi być pod ścisłym nadzorem lekarskim związane jest to z powiązaną z tym problemem niewydolnością szyjki macicy, co zwiększa zagrożenie porodem przedwczesnym. Często konieczne jest założenie szwu szyjkowego w celu utrzymania ciąży. Tylko w niektórych przypadkach np. poronieniach nawykowych, niemożność donoszenia kolejnej ciąży i innych zaleca się chirurgiczną korektę wady. W pozostałych przypadkach zaleca się oszczędzający tryb życia, unikania nadmiernego wysiłku fizycznego a w niektórych przypadkach leżenie w łóżku.

2014-07-14 21:58

Ja mam macice dwurozna i dwie ciaze przeszlam bardzo dobrze, a dzieci urodzilam duze, wiec nie wiem czy to jest regula:) Najlepiej sluchac tego co mowi lekarz.

2014-06-23 21:05

E.Rosińska dbaj o siebie, leż i myśl pozytywnie - będzie dobrze:)! Czy jesteś może z Wawy lub okolic i możesz polecić lekarza który cię prowadzi? Czy miałaś wykonywane jakieś dodatkowe badania przed ciążą? Przepraszam ze dopytuje ale jak pisałam moja przyjaciółka ma też macicę dwurożną i nie wszystko poszło po jej myśli.

2014-06-23 11:53

E.Rosinska potraktuj zalecenie lekarza pwoaznie ..leż , odpoczywaj ..duzo czytaj i za duzo nie mysl o pierwszym poronieniu ! pozytywne myslenie pomaga . Wiem , ze lezenie tez potrafi byc meczace ..ale dasz rade :)

2014-06-23 11:15

E.Rosinska więc dbaj o siebie i maluszka a wszystko będzie dobrze , mam nadzieję że dużo leżakujesz i się nie przemęczasz. Bo to dla swojej dzidzi musisz teraz jak najwięcej wypoczywać:)

2014-06-23 11:10

Witam, jestem posiadaczką macicy dwurożnej , jestem teraz w 2 ciąży (pierwszą poroniłam), na razie z dzidzią wszystko dobrze, tylko lekarz zalecił mi leżeć .

2014-06-19 13:58

Witam. W moim szpitalu był kiedyś przypadek kobiety z macicą dwurożną która była w ciąży bliźniaczej różniącej się 2 miesięcznym odstępem czasu. Okazało się że jej jajniki miały owulację niezależną co jest prawie niemożliwe bo jak zachodzi się w ciążę to owulacja ustępuje. U niej okazało się że po zapłodnieniu komórki z jednego jajnika doszło do zapłodnienia komórki z drugiego. Lekarze nakazali leżeć jej cały czas. Jak był czas na pierwsze dziecko to wykonali zabieg cc co było bardzo ryzykowne ze względu na ryzyko krwawienia i poronienia. Na wszelki wypadek otrzymała sterydy na rozwój płuc dziecka. Po dwóch miesiącach wykonali drugie cięcie cesarskie i dzieci były zdrowe.