Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2330 Wątki)

Powtarzający się z róznym natężeniem ból pachwin, przeszywające kłucia i skurcze w pochwie, rwący ból podbrzusza

Data utworzenia : 2014-01-28 15:04 | Ostatni komentarz 2023-06-28 17:21

tasia88

91659 Odsłony
39 Komentarze

Dokuczaja mi od kilkunastu dni takie dolegliwości jak rwący ból pachwin, rwanie i kłócie biegnące jakby wzdłuż pochwy a do tego jeszcze ból podbrzusza. Domyślam się że te bóle to przygotowywanie się macicy do porodu. Ale czy to powód do działania - tzn. znak że poród tuż tuż? Mam się tym nie przejmować czy raczej dzwonić do ginekolog-położnej prowadzącej moją ciążę i ją poinformować o stanie aktualnym? Mam się martwić o Didziusia, nic mu nie będzie? Ruchy mojej Małej, ich liczba np. w ciągu godziny, są w normie - tzn. ani się nie zwiększają ani nie zmniejszają.

2014-01-28 15:59

ja bym zadzwoniła, bo bólu w pachwinach nie miałam ja od razu miałam skurcze

2014-01-28 15:36

Ja również jestem zdania, ze powinnas skontaktować się, ze swoim lekarzem prowadzącym ciążę. Bóle brzucha i podbrzusza to najczęściej skurcze przepowiadajace, szykujace Twój organizm na te wlasciwe - porodowe. Bol w pachwinach moze byc niepokojacy dlatego wlasnie konsultacja z lekarzem jest tu wskazana.

2014-01-28 15:31

Zadzwoń do lekarza i powiedz mu co się dzieje. Wtedy będziesz wiedziała co robić. Mnie rwący ból brzucha złapał jakoś w podobnym okresie co ciebie i już do końca ciąży musiałam być na Fenoterolu i głównie siedzieć i leżeć.

2014-01-28 15:29

Ja dłuższy czas odczuwałam takie dolegliwości przed porodem. Prócz ogólnego bólu w pachwinach ,odczuwałam w tych okolicach również skurcze. Ból podbrzusza też miałam. Trochę uczucie jakbym miała dostać okres. Dolegliwości miałam dość długo ,a mimo to urodziłam po terminie (2 dni). Jeśli ruchy Maluszka są w normie to myślę ,że nic się nie dzieje. U mnie było wszystko w porządku. Mimo wszystko jeśli się niepokoisz to wspomnij o tym lekarzowi na kolejnej kontroli. Wiadomo ,że lepiej spać spokojnie i wiedzieć ,że z Maleństwem wszystko ok;) Ale do porodu może być jeszcze troszkę czasu ,więc tym się akurat nie przejmuj ;) Mój organizm długo się do niego przygotowywał ;)

2014-01-28 15:16

Koniecznie skonsultuj się z lekarzem prowadzącym. Ból w kroczu świadczy najprawdopodobniej o rozciąganiu spojenia łonowego (co jest naturalnym przygotowaniem miednicy do porodu). Bardziej niepokojący jest ból w pachwinach, o którym piszesz.

2014-01-28 15:14

Ja jestem w 34 tc.

2014-01-28 15:11

Mi pod koniec ciąży tez towarzyszył taki przenikający ból w pachwinach i lekarz mi mówił że to ciało przygotowuje się do porodu. Ale ból podbrzusza może świadczyć również o innych ewentualnych problemach i najlepiej byłoby gdybyś skontaktowała się z lekarzem prowadzącym Twoją ciąże i zobaczysz co on Ci powie. Wiem że u mnie trwało to ok 4 tygodni przed porodem