Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2324 Wątki)

dziedziczenie grupy krwi

Data utworzenia : 2013-11-06 15:20 | Ostatni komentarz 2016-03-02 15:58

nosia89

7945 Odsłony
64 Komentarze

Grupy krwi dziedziczone są niezależnie od czynnika Rh. Dziedziczenie odbywa się według prawa Mendla, czyli reguły przekazywania cech dziedzicznych. Określa się ten proces, jako kodominację. Heterozygota posiada jednocześnie cechy obu alleli rodziców. Jeden allel otrzymujemy od matki, drugi od ojca, determinują oni w ten sposób grupę krwi swojego potomstwa. W układzie głównych grup krwi AB0 możliwe są tylko cztery warianty dziedziczenia – A, B, AB lub 0. Znając grupę krwi każdego z rodziców, można przewidzieć grupę krwi ich dziecka, która nie ulega zmianie w czasie całego jego życia. Jaką grupę krwi będzie miało dziecko? Grupy krwi to serologiczne zróżnicowanie krwi w obrębie gatunku. Dziecko dziedziczy grupę krwi i czynnik Rh, podobnie jak inne swoje cechy - po rodzicach. Jego krew może być podobna do krwi mamy albo taty. Krew podzielona jest na grupy i posiada oznaczenia: A, B, AB, 0 oraz Rh+, Rh–. Na tej podstawie mówi się o zgodności pomiędzy grupami. Jeżeli kobieta jest w ciąży lub dopiero planuje potomstwo, może sprawdzić, jakiej grupy krew będzie płynąć w żyłach dziecka. Wystarczy znać swoją grupę krwi oraz grupę krwi ojca. Dziedziczenie grup krwi (układ AB 0) Grupa krwi ojca i matki Możliwe grupy krwi dziecka A x A A lub 0 B x B B lub 0 A x 0 A lub 0 B x 0 B lub 0 A x B A, B, AB lub 0 A x AB A, B, lub AB B x AB A, B, lub AB AB x AB A, B lub AB AB x 0 A lub B 0 x 0 0 Grupa krwi w układzie AB0 jest jedną z nielicznych cech osobniczych, która dziedziczy się w prosty i przewidywalny sposób, ilustrując dobrze przy tym różnice między genotypem a fenotypem. Jaką grupę krwi mają wasze maluchy?

2013-11-07 15:16

U nas dziecko może mieć tylko A lub 0, bo jesteśmy z kombinacji A x A. Ale jeśli chodzi o czynnik Rh mamy różne. Dlatego mam nadzieję, że odziedziczy po mnie +. Spodziewam się dziewczynki więc wtedy w przyszłości uniknie konfliktu serologicznego. A nie wiedziałam, że noworodkowi nie można określić grupy krwi.

2013-11-07 08:36

Mój syn ma grupę krwi po mężu A+

2013-11-06 21:54

jeśli maluch po tacie odziedziczył + to od ciebie będzie miał 0

2013-11-06 21:45

Ja mam 0 Rh-, a maluch odziedziczył po tacie + ale nie pamiętam z jaką literką. Nie wpisali nam wyniku badania w książeczce ale podejrzałam w karcie lekarzy jeszcze w szpitalu.

2013-11-06 19:00

Niewiarygodne, bo krew ma niby jeszcze mamy.. To jest bardzo ciekawe: ))

2013-11-06 17:34

Albo po mnie albo po tatusiu i po mnie :)

2013-11-06 17:24

To wychodzi na to ze córka od dziebie odziedziczyła 0. Ja nie znam grupy krwi synka

2013-11-06 16:56

Ja mam grupę krwi 0 Rh+, mój mąż nie wie jaką ma, a córka ma 0 Rh- przynajmniej tak wpisali w książecce, z tym że z tego co mi wiadomo, badanie grupy krwi do 6 miesiąca życia dziecka jest niewiarygodne.