Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2326 Wątki)

Brak przeciwciał na ospę wietrzną w ciąży.

Data utworzenia : 2019-03-12 10:40 | Ostatni komentarz 2023-11-10 22:11

K.Pudelko

866 Odsłony
23 Komentarze

Hej, dziewczyny dziś odebrałam wyniki na Igg na ospę wietrzną okazało się że wynik ujemny igg; 0,19 - czyli że nie byłam chora. Ale w wieku dziecięcym byłam szczepiona. Czy któraś z was miała podobnie ? Co lekarz zalecił w takiej sytuacji ?

2023-10-24 09:06

Ja właśnie znam osobę, która ospę miała 2 razy w życiu ale to podobno jest bardzo, bardzo rzadko spotykana sytuacja. Jednak jak widać w życiu rożnie bywa, lepiej więc dopytać lekarza prowadzącego ciążę. 

2023-10-24 05:10

Ja bym zapytala lekarza dodatkowo o ten temat pewnie zleci badania wiedzac ze ma sie dzieci w wieku gdzie istnieje wysokie ryzyko zachorowania,

Chociaz raz przechorowana ospa nie daje gwarancji ze sie ponownie jej nienprzejdzie, bo sa tez takie przypadki;/

2023-10-23 18:16

Syn przechodził ospe kiedy ja byłam w 1 trymestrze ciąży i nie zaraziłam się. Oczywiście w.dziecinstwie już chorowałam na ospe. 

2023-10-16 09:59

Podbijam temat.  Ja w dzieciństwie przechodziłam ospe. Moje dzieciaki jeszcze nie przyniosły z przedszkola. I zastanawiam się czy jest sens robić przeciwciała, tak na wszelki wypadek? Mam już drugi trymestr i ciągle mnie męczy ten temat.. co gdyby. 

2019-03-13 07:18

Dziękuję, tak na różyczkę mam wysokie igg. :)

2019-03-12 11:49

Nawet jeśli byłaś szczepiona(choć ja osobiście nie jestem pewna, bo te szczepienia są od niedawana), to z Twojego Igg wynika, że nie masz już przeciwciał. Tak jak napisała mamameg, możesz jedynie starać się unikać zakażenia, co niestety nie jest zbyt łatwe bo osoby z ospà zarażajà juz kilka dni przed wystąpieniem objawów. A robiłaś badania na przeciwciała różyczki? Bo to jednak ona jest bardziej.niebezpieczna w ciąży.

2019-03-12 11:26

K. Pudełko jeżeli nie chorowałaś na ospę w dzieciństwie, nie masz przeciwciał. Powinnaś się zaszczepić na około 3 miesiące przed planowaną ciążą. Teraz pozostaje tylko prewencja, możesz unikać unikać osób, które na nią chorują, unikaj przychodni, kontaktu z dziećmi w wieku przedszkolnym, które mogą Cię zarazić. Trzymam kciuki!