Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Prawidłowe ułożenie Dziecka w 32 tc

Data utworzenia : 2013-08-23 18:38 | Ostatni komentarz 2015-02-13 13:32

paulina_kowalew

8083 Odsłony
22 Komentarze

Hej Dziewczyny mam pytanko związane z ułożeniem Dziecka.... jestem w 32tc, moje brzucho od początku ciąży jest bardzo nisko, nie podniosło się pod piersi, Dziecko cały czas jest w pozycji poprzecznej, nie przekręca się wgl, nie jest ułożone główką do dołu, tak jak powinno to już być. Lekarz na chwilę obecną zakwalifikował mnie do cesarskiego cięcia... wiem, że takie ułożenie Dziecka zdarza się, ale bardzo często... czy któraś z Was była w takiej sytuacji ? Lekarz dał czas do 34 tc na to, aby się Maleństwo przekręciło, ale co będzie jeśli się nie odkręci ?

2013-08-24 21:14

w ogóle rozwarcie może występować, ja miałam na 2 cm od 33 tyg ;) podobno za drugim razem rozwarcie szybciej się robi, a za pierwszym nie powinno się zdarzać, ale jeżeli to tylko 0,5cm to radzę się oszczędzać i dużo odpoczywać...

2013-08-24 13:59

Dzięki Wam Dziewczyny za odpowiedzi i podpowiedzi. Jestem ogólnie już nastawiona na cc, owszem najważniejsze jest Dziecko, aby było zdrowe :) Powiedzcie mi jeszcze jedną, taką rzecz. Otóż na ostatniej wizycie ( w środę) dowiedziałam się, że mam rozwarcie na 0,5 cm... czy to jest normalne w 32tc, przy takim ułożeniu Dziecka ?

2013-08-24 12:38

Mi mówiono, że dzidzia może obrócić się nawet tydzień przed porodem. Mój 2 synek był ułożony prawidłowo już w 31tc, a mimo to w urodził się potylicowo obwinięty pępowiną. Tak więc jeszcze wszystko może się zdarzyć. Trzymam kciuki za Was.

2013-08-23 22:17

a mój drugi synek do 34 tygodnia był odwrocony pupą ;) jak w 32 tygodniu pytalam lekarza czy nie powinien się już odwrócić to mi powiedzial, że ma jeszcze czas i zebym sie nie martwila... a jego przekrecenie poczulam bardzo dobrze ;) w 33 tyg :) spokojnie, ma jeszcze czas, a jakby co, to będzie cc... mój był prawidłowo ułożony a i tak było cesarskie cięcie na koniec, teraz cieszę się, że juz po wszystkim i nic zlego sie nie stalo... chociaz wiadomo, ze lepiej urodzic naturalnie (szybciej do siebie sie dochodzi i lepiej dla dziecka). Najwazniejsze to sie nie stresowac :)

2013-08-23 21:36

Zona kolegi męża z pracy miała taka sama sytuacje i lekarz również zakwalifikował ja do ciecia cesarskiego. Nie masz się czym martwic najważniejsze jest to żeby maluszek był zdrowy, a ze ma takie plozenie z nie główka w dół to tak się czasami zdarza. Zawsze może się przekręcić, ale nie denerwuj się, bo nawet jeśli tak się nie stanie to poprostu dzieciątko przyjdzie na świat przez cc.

2013-08-23 21:09

Jeżeli dziecko nie ułoży się główką do dołu będzie musiała Pani rodzić przez cięcie cesarskie. Czasem się zdarza, że dziecko się nie przekręca. Proszę poczekać do 34 tygodnia, może dzidziuś ułoży się główką do dołu.