Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Ciąża i poród (2322 Wątki)

Kolejna ciąża po cesarskim cięciu. Kiedy?

Data utworzenia : 2013-08-01 00:29 | Ostatni komentarz 2015-12-09 19:37

Monia

43644 Odsłony
49 Komentarze

Witam serdecznie. Jestem szczęśliwą mamą 7,5 miesięcznej Gabrysi i jestem po cesarskim cięciu. Teraz najprawdopodobniej jestem w ciąży i nie wiem czy się martwić czy nie jest za wcześnie. Pani doktor która mnie prowadziła w drugiej połowie ciąży powiedziała że przez rok nie mogę zajść, a ta P.dr. która prowadziła pierwszą połowę stwierdziła że tylko pół roku trzeba odczekać, natomiast trzecia P.dr. kazała czekać co najmniej dwa lata. Po takich rozbieżnych informacjach ja po prostu się strasznie pogubiłam i nie wiem kto ma rację i kogo się słuchać. Martwić się czy nie? Może ktoś wie ile faktycznie powinno się odczekać i czym grozi przedwczesna ciąża po cesarce? A może ktoś był w podobnej sytuacji?

2015-12-09 19:37

To prawda... jak dla mnie ie ma co ryzykować i masz rację... nie zawsze wszystko widać na USG

2015-12-09 15:47

raczej na pewno nie pozwolą chociaż zależy na kogo trafi. Wielu lekarzy się boi żeby kobieta rodziła naturalnie nawet 2 lata po cc a co dopiero po 7 miesiącach. U mnie w szpitalu tak jest że bardzoooo rzadko kobieta po cc może rodzić naturalnie po prostu się boją o powikłania że np. łożysko wrosło w bliznę i wtedy to dopiero może być problem. A na usg nie zawsze wszystko widać

2015-12-09 13:48

dziś na jednej z grup, w których jestem na Facebooku jedna mama wyznała, że jest 7 miesięcy po cc i jest w ciąży i co ma zrobić, żeby zwiększyła szansę naturalnego porodu... Nie łudziłabym się na jej miejscu, że urodzi naturalnie, dla lekarzy to będzie za duże ryzyko

2015-12-09 10:33

lepiej poczekać i pocieszyć się dłużej jednym maluszkiem ;)

2015-12-08 21:51

No i mogą być powikłania przy porodzie... kobieta może doznać krwotoku, macica może pęknąć, różne są przypadki, bo jednak to jest bardzo ryzykowne...

2015-12-08 20:18

znam 2 osoby u których nie minęło nawet 5 miesięcy i zaszły w ciąże po cc. I lepiej przechodziły te ciążę niż ja swoją pierwszą ale wiadomo wtedy i tak cesarkę muszą mieć bo za krótki okres czasu minął i więcej kontroli u lekarza jak i usg. Ale nie u każdego tak wszystko super przebiega więc jednak lepiej się wstrzymać bo może nawet macica pęknąć a wtedy to jest niewesoło..

2015-12-08 14:13

W takim przypadku zrobią cc, bo nie mają innego wyjścia, ale będzie to zagrożenie zarowno dla życia matki jak i dziecka... cc jest operacją, a nie jakimś tam małym zabiegiem..

2015-12-08 14:01

sama jestem ciekawa co w takim przypadku?!?! ogólnie jestem po cc i sama się zastanawiam kiedy jakby co można planować drugą. Non stop słysze opinie że po roku, o 2 latach to już nie słyszałam ;) chodź ja od swojej usłyszałam, że jak będzie wszystko ok to i po 6msc ;) osobiście jeszcze nie planuje :P