Probiotyki to inaczej tzw. dobre bakterie, które spełniają w organizmie człowieka bardzo ważne funkcje. Dowiedz się, gdzie znaleźć i kiedy można podawać naturalne probiotyki dla dzieci.
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
#Naturalne probiotyki w jedzeniu
#Kiedy można zacząć podawać dzieciom kiszonki
Aby zapewnić maluszkowi zdrową dietę, prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odporność, należy zadbać o dostarczenie produktów bogatych w probiotyki. Czym są probiotyki? To żywe kultury bakterii zasiedlające jelita człowieka. Probiotyki, czyli dobroczynne bakterie, wpływają korzystnie na zdrowie całego organizmu. Dlatego tak ważne jest, by była ich odpowiednia ilość i by dostarczać ich sobie wraz z jedzeniem. Naturalne probiotyki w jedzeniu powinny stanowić element codziennej diety każdego dziecka.
Probiotykami są bakterie produkujące kwas mlekowy, bifidobakterie i drożdże. Probiotyki dostarczane są z zewnątrz, nie poddają się działaniu kwasów żołądkowych, enzymów trawiennych ani kwasów żółciowych w dwunastnicy.
Pierwsze badania nad tym, czym jest probiotyk i jak się zachowuje w jelitach, przeprowadził Ilja Miecznikow, laureat nagrodu Nobla w 1908 r.). Wykazał on, że picie kefiru i jogurtów przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Najlepsze naturalne probiotyki dla dzieci w wieku noworodkowym i niemowlęcym znajdują się w mleku mamy. Pokarm kobiety również zawiera prebiotyki. Co to są prebiotyki i gdzie można je znaleźć? Podpowiadamy.
Aby wspierać odporność organizu i prawidłowe funkcjonowanie organizmu, warto wiedzieć, co to są prebiotyki i czym różnią się od probiotyków. Podczas gdy probiotyki to żywe organizmy, prebiotyki są składnikami żywności, które nie podlegają trawieniu i stymulują wybiórczo rozwój lub aktywność jednego lub większej ilości szczepów bakterii w jelicie grubym. Znajdują się m.in. w mleku matki, soi, cykorii, nieoczyszczonych zbożach (jęczmieniu, pszenicy, owsie) oraz w innych produktach stanowiących źródło błonnika.
Probiotyki wyściełają ścianki jelit. Tworzą w ten sposób płaszcz ochronny i barierę, przez którą do wnętrza organizmu nie mogą wniknąć szkodliwe drobnoustroje czy toksyny. Potrafią też produkować substancje, które wstrzymują namnażanie się chorobotwórczych bakterii, neutralizują toksyny, pomagają zapobiegać biegunkom. Wspierają trawienie i produkują kwas masłowy a także niektóre witaminy (z grupy B i K).
Probiotyki łagodzą nietolerancje i alergie pokarmowe, mogą im w pewnym stopniu zapobiegać a także pomóc w wychodzeniu z nich. Jeśli więc Twoje dziecko jest zagrożone alergią, ma tendencje do biegunek, kłopoty z brzuszkiem, jest po lub w trakcie antybiotykoterapii, probiotyki mogą mu w znaczący sposób pomóc.
Dlatego tak ważne jest dostarczać organizowi naturalne probiotyki w jedzeniu, stosując odpowiednią dietę.
Probiotyki możemy podzielić na dwa rodzaje: naturalne probiotyki w jedzeniu oraz takie, które są w postaci leków i suplementów diety.
Co jest naturalnym probiotykiem? Są to bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium zawarte w produktach spożywczych. Naturalne probiotyki w jedzeniu, można głównie znaleźć w kiszonkach (ogórki, kapusta, buraki itd.) i fermentowanych przetworach mlecznych, takich jak kefir, maślanka czy jogurt. Kiszenie warzyw staje się coraz modniejsze i jest to zdrowa, godna polecenia moda. Do kiszenia nadają się kalafior, marchewka, pomidory, papryka i wiele innych warzyw ale także owoców np. cytryny.
Probiotyki dodawane są do mleka modyfikowanego, kaszek i nierzadko też innych produktów spożywczych przeznaczonych dla dzieci.
Probiotyki można kupić również w aptece. Preparaty apteczne powinny być jednak raczej stosowane doraźnie, w przypadku biegunek, antybiotykoterapii itd. Najlepiej dostarczać dziecku probiotyków wraz z mlekiem mamy, a starsze dzieci powinny jeść produkty bogate w probiotyki.
1x kiszonki naturalne probiotyki
Naturalne probiotyki w jedzeniu to te przede wszystkim w kiszonkach. Podczas kiszenia z cukru zawartego w warzywach powstaje konserwant czyli bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus). Dzięki tym bakteriom warzywa na długo zachowują swoje wartości odżywcze, nie psują się a wręcz nabierają nowych wartościowych właściwości. Dzięki częstemu spożywaniu kiszonki naturalne prebiotyki wnikające w głąb układu pokarmowego zmniejszają ryzyko stanów zapalnych jelit, zakażenia rotawirusem i innymi drobnoustrojami.
Kiszonki można zacząć podawać dziecku, które skończyło rok. Jak zawsze, gdy podajemy coś nowego należy robić to rozważnie, zacząć od małych ilości, zrobić kilka dni przerwy zanim poda się produkt znowu i w tym samy czasie nie podawać dziecku innych nowych produktów. W ten sposób można prześledzić ewentualną negatywną reakcję organizmu na daną rzecz.
Na początek można podać dziecku barszcz zrobiony na kiszonych burakach, trochę kapusty kiszonej albo ogórka. Ogórki warto obrać ze skóry, bo jest twarda i może być na początku trudna do pogryzienia dla tak małego dziecka, a kapustę najlepiej drobno pokroić.
Kiszonki są bardzo kwaśne, więc na początku, dla dziecka przyzwyczajonego do łagodniejszych potraw, ich smak może być trudny. Dlatego warto zacząć od zupy z buraków czy z ogórków, a same kiszonki podawać w małych ilościach. Jeśli danego dnia dziecko ich nie polubi, być może skusi się na nie za kilka dni, przy kolejnej próbie podania.
Aby kości były zdrowe, maluch musi odpowiednio się odżywiać. Co powinien jeść, aby jego kości były silne dziś i w przyszłości? Podpowiadamy, jak skomponować jadłospis, aby uniknąć niedoborów w diecie Twojego dziecka.
Wapń, magnez i cynk to niezwykle ważne składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju małego organizmu. Sprawdź, w jakich posiłkach możesz je dostarczyć maluchowi oraz co grozi dziecku w przypadku ...
W codziennej diecie dziecka nie powinno zabraknąć kwasów omega-3. Mają one pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego oraz są niezbędne do rozwoju układu nerwowego. Dowiedz się, w jakich produktach ...
Mleko i przetwory mleczne są w diecie dziecka źródłem wapnia, białka i wielu cennych witamin. Jednak nie każdy produkt mleczny jest godny polecenia. Podpowiadamy, co warto wybierać.
Dań dla niemowląt i małych dzieci nie powinno się solić. Nie znaczy to jednak, że nie można ich doprawić. Na przykład – ziołami.