13.3.2025
Konsultacja merytoryczna: lek. Alicja Kołodziejczyk-Nowotarska , Certyfikowany Doradca Laktacyjny (CDL), neonatolog
#Dlaczego siara jest tak ważna
Siara to pierwsze mleko, które zaczyna tworzyć się już w ciąży (zwykle ok. 20 tygodnia) i utrzymuje się kilkanaście lub kilkadziesiąt godzin po porodzie. Siara stopniowo ulega przemianie i jej skład zaczyna coraz bardziej przypominać klasyczny pokarm mamy.
Jej skład znacząco różni się od mleka, które pojawia się w późniejszych fazach. Jej wygląd też jest inny: siara jest bardziej żółta, gęstsza, ma kwaśny odczyn, inny jest też jej smak i zapach
Po urodzeniu dziecka ważne jest, by jak najszybciej spróbować przystawić je do piersi. Po pierwsze ma to znaczenie dla rozwoju laktacji ale też ogromnie ważne są dobroczynne właściwości siary.
Nawet maleńka ilość siary pozwoli zabezpieczyć noworodka przed zagrożeniami i odżywić jego organizm.
Siara zwiększa jego odporność, pomoże też oddać smółkę i jest lekkostrawna.
Siara jest wyjątkowo bogata w białka, które przyspieszają dojrzewanie układu pokarmowego małego ssaka.
Przede wszystkim siara zawiera jednak bardzo wysokie stężenie przeciwciał, które skutecznie bronią dziecko w pierwszym okresie po porodzie, gdy jest najbardziej narażone na czynniki chorobotwórcze a jego układ immunologiczny jest jeszcze w powijakach. Siara, dzięki prostaglandynom, stanowi specyficzny filtr, który ochrania narządy dziecka. Siara stanowi dla noworodka naturalny antybiotyk i choć jest jej niedużo, to jej funkcje są nie do przecenienia.
Siara jest wyjątkową mieszaniną składników, których nie jest w stanie odtworzyć żadna, nawet najlepsza mieszanka mleczna. Zawiera hormony (między innymi wzrostu), enzymy, aminokwasy, immunoglobuliny, laktoferynę (regulator odporności) i leukocyty, czyli białe krwinki, które budują odporność dziecka. Do tego stanowi bombę witaminową (wit. A, C, witaminy z grupy B, E, D3 itd.) i jest niezwykle bogata w związki mineralne (chlor, chrom, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo itd.), niezbędne dla prawidłowego rozwoju.
Siara jest niskokaloryczna w porównaniu do dojrzałego mleka, jest to ok. 50-65 kcal, podczas gdy mleko późniejsze ma ok. 75 kcal. Dla małego brzuszka jednak nawet jej minimalna ilość jest wystarczającym źródłem energii.