13.3.2025
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Słońce i piękna pogoda sprzyjają długim spacerom. Co jednak, kiedy w połowie wyprawy maluch domaga się posiłku? Jeśli nie chcesz zawracać lub szukać sklepu i karmić malca przypadkowym jedzeniem, weź prowiant ze sobą. Podpowiadamy, jakie przekąski dla niemowląt warto zabrać na spacer.
To szybkie i zdrowe przekąski dla niemowląt. Możesz kupić gotowe musy lub samodzielnie przygotować je w domu. Jeśli wybierzesz te ze sklepu, zwróć uwagę na skład. Najlepsze są bez cukru, zagęszczonych soków, aromatów, barwników i niezdrowych „polepszaczy”. Na rynku dostępne są wielorazowe saszetki, do samodzielnego napełniania. Do środka możesz włożyć ulubione purée i podać głodnemu maluchowi prosto z tubki. To również dobry sposób na przemycenie tych mniej lubianych potraw. Głodny malec chętniej zje, ukryte wśród słodkich owoców zdrowsze warzywa.
Co włożyć do środka? Najlepiej napełnić saszetkę zgodnie z kulinarnymi upodobaniami malucha. Mogą to być zblendowane na gładką masę same owoce lub na większy głód coś bardziej sycącego np. mus z dodatkiem kaszy czy płatków.
Możesz podać malcowi kukurydziane chrupki lub wafle ryżowe. Dzieci chętnie je jedzą, a podawane w rozsądnych ilościach nie zaszkodzą. W dodatku pałaszujący je maluch, trenuje samodzielne jedzenie, trzymanie i wkładanie do buzi. Omijaj jednak smakowe przekąski dla niemowląt z dodatkiem aromatów i soli. Postaw na chrupki przeznaczone dla małuch dzieci, które są zrobione z wyselekcjonowanych ekologicznych zbóż.
Alternatywą dla kupnych chrupek mogą być chipsy warzywne. To łatwe do przyrządzenia, pełnowartościowe, przyjemnie chrupiące i zdrowe przekąski dla niemowlaka.
Dobrze przygotowane, zaspokoją pierwszy głód. W dodatku są zdrowe i mają mnóstwo potrzebnych rozwijającemu się dziecku witamin. Wybieraj sezonowe, odpowiednie do wieku malca. Umyte, pokrojone na cząstki, obrane ze skórki lub szypułek, stanowią doskonałą, orzeźwiającą, kolorową przekąskę. Poza sezonem możesz podawać ulubione owoce liofilizowane. Są zdrowe smaczne, chrupiące, w trakcie suszenia nie tracą żadnych witamin i składników odżywczych. W dodatku są dostępne przez cały rok, mają długi termin ważności i nie mają konserwantów.
Na spacerze sprawdza się również owoce suszone. Pamiętaj, że nie powinny być siarkowane, unikaj takich, które mają w składzie E220.
To doskonałe porcja energii. Zrobione ze zbóż i bakalii stanowią doskonałą alternatywę dla słodkich batoników ze sklepu. To pożywne, pełnowartościowe, zdrowe przekąski dla niemowląt, po której maluch będzie miał siłę na dalszy spacer i zabawę na świeżym powietrzu.
Maluch jadł je na śniadanie? Weź te, co zostały ze sobą na dwór. Kiedy maluch zgłodnieje dokończy posiłek. Łatwo je zapakować i podać na zewnątrz. Smaż małe, aby maluszek mógł samodzielnie jeść je rączką.
Kanapki zaspokoją nawet największy głód. Świeży chleb i duża ilość dodatków to pyszna i zdrowa przekąska. Spacer poprawia apetyt, a ulubione składniki w środku skuszą do jedzenia nawet niejadka. Nie próbuj jednak, co chwilę podkładać malcowi do buzi jedzenia. Karmienie w trakcie wspinaczki po drabinkach, czy huśtania to nie najlepszy i niebezpieczny pomysł.
Pamiętaj. Jeśli jest bardzo gorąco, zapakuj kanapki do przenośnej lodówki.
Do przygotowania przekąski dla niemowląt, która jest w postaci musu, wystarczy blender. Wybrane dodatki włóż do urządzenia i zmiksuj na gładką masę.
Przygotowanie:
Wybrane warzywa pokrój w cienkie plastry. Oprósz solą i dowolnymi przyprawami, pokrop oliwą. Tak przygotowane warzywa, wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Te zdrowe przekąski dla niemowlaka są gotowe po 30-35 minutach pieczenia w piekarniku ustawionym na 210 °C.
Składniki:
Przygotowanie:
Namoczoną w nocy ciecierzycę, ugotuj do miękkości w wodzie. Odlej i do mokrej dodaj paprykę, sól i olej. Pomieszaj. Wsyp na blachę piekarnika. Piecz 20 minut w 200 °C.
Składniki:
Przygotowanie:
Płatki podpraż na patelni. Przesyp do miski. Dodaj resztę sypkich składników. Wymieszaj z ciepłym miodem. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy miód stężeje pokrój masę na małe batoniki.