30.8.2019
konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska - Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
#Podwieczorek na słodko czy słono?
#Pomysły na podwieczorki dla dzieci
Zaleca się, aby dzieci od ukończenia 6 miesiąca życia zjadały 5 posiłków dziennie, trzy podstawowe i dwa uzupełniające. Rosnący maluch potrzebuje odpowiedniej dawki kalorii. Aby dziecko miało energię przez cały dzień, miedzy głównymi posiłkami musi coś zjeść. I choć podwieczorek to zwykle tylko przekąska, zadbaj o to, aby był pożywny i zdrowy. Małe co nieco zapewni prawidłowy metabolizm i napełni brzuszek sprawiając, że maluch będzie syty do kolacji.
Powinien być lżejszy od kolacji i choć podwieczorek to nie deser dobrze, aby był przyjemny. To czas na sezonowe świeże owoce, koktajl, kisiel czy domowe ciasto z razowej mąki. Lekkie, naturalnie słodkie smakołyki to porcja witamin i idealna przekąska dla malucha.
I choć podwieczorek może być słodki to nie czas na wafle, batoniki i dosładzane serki. Są mało wartościowe i a podawanie ich wyrabia złe nawyki żywieniowe.
Jadłospis dziecka dostosuj do jego wieku. Niemowlak nie zje tego co dwulatek. Podwieczorek powinien dostarczać około 10 procent dziennego zapotrzebowania na energię, jeśli więc dopiero rozszerzacie dietę, malcowi wystarczy owocowy przecier lub specjalny serek dla malucha. Po popołudniowej drzemce możesz podać też zbożową kaszkę z owocami lub inny deser ze słoiczka.
Przekąski dla starszego dziecka powinny być zróżnicowane. Podwieczorek to czas na owoce, budyń, orzechy czy wytrawne kanapki na większy głód. Jeśli masz niejadka zaangażuj go w przygotowanie posiłku. Zróbcie wspólnie sałatkę owocową. Pokrojonymi cząstkami udekorujcie talerze tworząc kwiatowe wzory. Z pomocą foremek do ciasteczek przygotujcie razem wesołe kanapki w różnych kształtach. Wspólne gotowanie to kreatywne zajęcie i doskonały sposób na zainteresowanie malca jedzeniem.
Składniki:
Przygotowanie: Obrane owoce ugotuj we wrzątku. Dodaj kleik, po wystudzeniu zmiksuj.
Składniki:
Przygotowanie: Owoce zagotuj w wodzie, dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną zimnej wody, dosyp cukru. Jeśli kisiel będzie zbyt gesty dolej wody.
Składniki:
Przygotowanie: Do wydrążonych jabłek wlej łyżeczkę miodu, konfitury i bakalii. Posyp jabłko z wierzchu cynamonem. Piecz w piekarniku pod przykryciem w 180 C przez ok. 30 minut
Składniki:
Przygotowanie: Połowę mleka odlej i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Pozostałą część zagotuj. Do ciepłego mleka mieszając powoli wlej zimne. Przelej do miseczki, ostudź, udekoruj owocami.
Składniki:
Przygotowanie: Rozgnieć banana widelcem, wymieszaj z resztą składników, smaż na patelni po 1,5 minuty z każdej strony.
Składniki:
Przygotowanie: Owoce zmiksuj z odrobiną mleka i miodu. Kiedy zabraknie sezonowych owoców sięgnij po mrożonki.
Składniki:
Przygotowanie: Warzywa pokrój w słupki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp przyprawami, skrop oliwą. Piecz w 180 C prze ok 30 minut.
Składniki:
Przygotowanie: Kromkę posmaruj masłem orzechowym, udekoruj plasterkami z banana, posyp rodzynkami.