Podwieczorek dla dziecka – co zrobić, żeby był zdrowy

30.8.2019

konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska - Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

Podwieczorek dla dziecka – co zrobić, żeby był zdrowy

#Podwieczorek na słodko czy słono?

#Podwieczorek dla niemowlaka

#Podwieczorek dla starszaka

#Pomysły na podwieczorki dla dzieci

Zaleca się, aby dzieci od ukończenia 6 miesiąca życia zjadały 5 posiłków dziennie, trzy podstawowe i dwa uzupełniające. Rosnący maluch potrzebuje odpowiedniej dawki kalorii. Aby dziecko miało energię przez cały dzień, miedzy głównymi posiłkami musi coś zjeść. I choć podwieczorek to zwykle tylko przekąska, zadbaj o to, aby był pożywny i zdrowy. Małe co nieco zapewni prawidłowy metabolizm  i napełni brzuszek sprawiając, że maluch będzie syty do kolacji.

Podwieczorek na słodko czy słono?

Powinien być lżejszy od kolacji i choć podwieczorek to nie deser dobrze, aby był przyjemny. To czas na sezonowe świeże owoce, koktajl, kisiel czy domowe ciasto z razowej mąki. Lekkie, naturalnie słodkie smakołyki to porcja witamin i idealna przekąska dla malucha.

I choć podwieczorek może być słodki to nie czas na wafle, batoniki i dosładzane serki. Są mało wartościowe i a podawanie ich wyrabia złe nawyki żywieniowe.

Podwieczorek dla niemowlaka

Jadłospis dziecka dostosuj do jego wieku. Niemowlak nie zje tego co dwulatek. Podwieczorek powinien dostarczać około 10 procent dziennego zapotrzebowania na energię, jeśli więc dopiero rozszerzacie dietę, malcowi wystarczy owocowy przecier lub specjalny serek dla malucha. Po popołudniowej drzemce możesz podać też zbożową kaszkę z owocami lub inny deser ze słoiczka. 

Podwieczorek dla starszaka

Przekąski dla starszego dziecka powinny być zróżnicowane. Podwieczorek to czas na owoce, budyń, orzechy czy wytrawne kanapki na większy głód. Jeśli masz niejadka zaangażuj go w przygotowanie posiłku. Zróbcie wspólnie sałatkę owocową. Pokrojonymi cząstkami udekorujcie talerze  tworząc kwiatowe wzory.  Z pomocą foremek do ciasteczek przygotujcie razem wesołe kanapki w różnych kształtach. Wspólne gotowanie to kreatywne zajęcie i doskonały sposób na zainteresowanie malca jedzeniem. 

Pomysły na podwieczorki dla dzieci

Owocowy przecier

Składniki:

  • Ulubiony sezonowy owoc ( jabłko, gruszka)
  • Dwie łyżeczki kleiku ryżowego 
  • Pół szklanki wody

Przygotowanie: Obrane owoce ugotuj we wrzątku. Dodaj kleik, po wystudzeniu zmiksuj. 

Kisiel owocowy

Składniki:

  • Około 20 g ulubionych sezonowy owoców ( porzeczki, truskawki, żurawiny)
  •  Pół szklanki wody
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  Opcjonalnie cukier do smaku

Przygotowanie: Owoce zagotuj w wodzie, dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną zimnej wody, dosyp cukru. Jeśli kisiel będzie zbyt gesty dolej wody.

Pieczone jabłka

Składniki:

  • Jabłko
  •  Miód
  •  Domowa konfitura
  •  Orzechy
  •  Rodzynki
  •  Cynamon

Przygotowanie: Do wydrążonych jabłek wlej łyżeczkę miodu, konfitury i bakalii. Posyp jabłko z wierzchu cynamonem. Piecz w piekarniku pod przykryciem w 180 C przez ok. 30 minut 

Budyń

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • Łyżka cukru
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka sezonowych owoców

Przygotowanie: Połowę mleka odlej i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Pozostałą część zagotuj. Do ciepłego mleka mieszając powoli wlej zimne. Przelej do miseczki, ostudź, udekoruj owocami. 

Placki owsiane z bananem

Składniki:

  • 2 jajka
  • Banan
  •  Pół szklanki płatków owsianych
  • Olej roślinny do smażenia

Przygotowanie: Rozgnieć banana widelcem, wymieszaj z resztą składników, smaż na patelni po 1,5 minuty z każdej strony. 

Owocowe smoothie

Składniki:

  • Ulubione owoce
  • Mleko
  • Miód

 
Przygotowanie: Owoce zmiksuj z odrobiną mleka i miodu. Kiedy zabraknie sezonowych owoców sięgnij po mrożonki. 

Warzywne frytki

Składniki:

  • Cukinia, batat, marchewka, pietruszka, ziemniak
  • Łyżeczka oliwy lub oleju kokosowego
  • Sól
  • Wybrane przyprawy 

Przygotowanie: Warzywa pokrój w słupki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp przyprawami, skrop oliwą. Piecz w 180 C prze ok 30 minut. 

Kanapki z bananem i masłem orzechowym

Składniki:

  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Masło orzechowe
  • Banan
  • Rodzynki

Przygotowanie: Kromkę posmaruj masłem orzechowym, udekoruj plasterkami z banana, posyp rodzynkami.