8 powodów by podawać dziecku kasze

22.10.2019

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

8 powodów by podawać dziecku kasze

Kasze stanowią bardzo wartościowy składnik zdrowego posiłku lub dla najmłodszych, pełnowartościowe danie. Mają wiele zalet, dzięki czemu warto je wprowadzić jako podstawowy produkt do menu maluszka:


1.    Wspierają zdrowy rozwój dziecka 

Kasze zawierają cenne wartości odżywcze. Są źródłem węglowodanów, białka, kwasów tłuszczowych, witamin A, C, E, PP oraz kwasu foliowego. Zawierają potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo. Posiłek na bazie kaszy dostarcza małemu organizmowi siły i buduje jego odporność. 

2.    Rozgrzewają 

Kasze podawane dziecku na śniadanie to cenne źródło kalorii, czyli paliwa potrzebnego na cały dzień (pierwszy posiłek dnia powinien być wysokokaloryczny i stanowić podstawę dziennego menu dziecka). Podane w formie ciepłego posiłku rozgrzewają organizm malca i dają mu siłę do zabawy.

3.    Dostarczają energii

Kasze są bogate w węglowodany złożone, które zaspokajają głód i dostarczają dziecku energii na długi czas. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są wolniej trawione przez dziecko niż w przypadku spożycia produktów zawierających węglowodany proste. Maluch nie robi się szybko głodny.

4.    Stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego

Błonnik pokarmowy zawarty w kaszach to niezbędny składnik codziennej diety zarówno dzieci jak i dorosłych. Należy do węglowodanów złożonych, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. Odgrywa niezwykle ważną rolę: reguluje pracę jelit, ułatwia wypróżnianie, wpływa pozytywnie na skład mikroflory jelit, wchłania toksyny i metale ciężkie z organizmu i pobudza ich wydalanie. 

5.    Zawierają niezbędny gluten 

Kasze manna, jęczmienna i orkiszowa zawierają gluten, czyli białko naturalnie występujące w niektórych zbożach. Według aktualnych zaleceń dotyczących rozszerzania diety, zaleca się wprowadzanie dzieciom małych porcji glutenu w 5. m. ż. dziecka, np. w postaci pół łyżeczki kaszy manny, w celu profilaktyki celiakii. W tym czasie podajemy kasze bezglutenowe (np. jaglaną). Jeśli obserwujemy, że dziecko nie wykazuje objawów nietolerancji glutenu możemy zacząć podawać kasze zawierające gluten w formie pełnowartościowych posiłków w 7-8. m. ż. dziecka.

6.    Można z nich przyrządzić różnorodne dania 

Na rynku jest ogromny wybór kaszek przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Mamy do wyboru kaszki jednozbożowe, wielozbożowe, kleiki, kaszki mleczne i bezmleczne (te ostanie można przygotować na wodzie lub mleku mamy). Mogą być smakowe: bananowe, jabłkowe, brzoskwiniowe, truskawkowe, malinowe. Niektóre są słodzone, a inne bez dodatku cukru. Do kaszek można samodzielnie dodawać owoce, dzięki czemu maluch otrzymuje dodatkową porcję witamin. 

7.    Najlepsze do nauki jedzenia

Kaszka to idealny posiłek na początek rozszerzania diety. Możemy ją podać w formie papki do jedzenia łyżeczką. To doskonały trening samodzielności dla małego smakosza. Możemy przyrządzić ją również w formie płynnej i podać dziecku do wypicia w kubeczku. Niektórzy rodzice karmią malucha kaszką z butelki, ale to może sprzyjać powstawaniu próchnicy.

8.    Są łatwe w przyrządzaniu 

Przyrządzanie kaszki zajmuje kilka minut. Wystarczy przeczytać instrukcję na opakowaniu i wymieszać kaszkę z ciepłą wodą lub mlekiem (w zależności od rodzaju kaszki) w proporcjach zaleconych przez producenta. Temperatura mleka lub wody powinna być ani za gorąca, ani za zimna (ok. 45-50 stopni) – nie podgrzewamy już przygotowanej kaszki.