22.10.2019
Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii
Kasze stanowią bardzo wartościowy składnik zdrowego posiłku lub dla najmłodszych, pełnowartościowe danie. Mają wiele zalet, dzięki czemu warto je wprowadzić jako podstawowy produkt do menu maluszka:
Kasze zawierają cenne wartości odżywcze. Są źródłem węglowodanów, białka, kwasów tłuszczowych, witamin A, C, E, PP oraz kwasu foliowego. Zawierają potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo. Posiłek na bazie kaszy dostarcza małemu organizmowi siły i buduje jego odporność.
Kasze podawane dziecku na śniadanie to cenne źródło kalorii, czyli paliwa potrzebnego na cały dzień (pierwszy posiłek dnia powinien być wysokokaloryczny i stanowić podstawę dziennego menu dziecka). Podane w formie ciepłego posiłku rozgrzewają organizm malca i dają mu siłę do zabawy.
Kasze są bogate w węglowodany złożone, które zaspokajają głód i dostarczają dziecku energii na długi czas. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są wolniej trawione przez dziecko niż w przypadku spożycia produktów zawierających węglowodany proste. Maluch nie robi się szybko głodny.
Błonnik pokarmowy zawarty w kaszach to niezbędny składnik codziennej diety zarówno dzieci jak i dorosłych. Należy do węglowodanów złożonych, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. Odgrywa niezwykle ważną rolę: reguluje pracę jelit, ułatwia wypróżnianie, wpływa pozytywnie na skład mikroflory jelit, wchłania toksyny i metale ciężkie z organizmu i pobudza ich wydalanie.
Kasze manna, jęczmienna i orkiszowa zawierają gluten, czyli białko naturalnie występujące w niektórych zbożach. Według aktualnych zaleceń dotyczących rozszerzania diety, zaleca się wprowadzanie dzieciom małych porcji glutenu w 5. m. ż. dziecka, np. w postaci pół łyżeczki kaszy manny, w celu profilaktyki celiakii. W tym czasie podajemy kasze bezglutenowe (np. jaglaną). Jeśli obserwujemy, że dziecko nie wykazuje objawów nietolerancji glutenu możemy zacząć podawać kasze zawierające gluten w formie pełnowartościowych posiłków w 7-8. m. ż. dziecka.
Na rynku jest ogromny wybór kaszek przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Mamy do wyboru kaszki jednozbożowe, wielozbożowe, kleiki, kaszki mleczne i bezmleczne (te ostanie można przygotować na wodzie lub mleku mamy). Mogą być smakowe: bananowe, jabłkowe, brzoskwiniowe, truskawkowe, malinowe. Niektóre są słodzone, a inne bez dodatku cukru. Do kaszek można samodzielnie dodawać owoce, dzięki czemu maluch otrzymuje dodatkową porcję witamin.
Kaszka to idealny posiłek na początek rozszerzania diety. Możemy ją podać w formie papki do jedzenia łyżeczką. To doskonały trening samodzielności dla małego smakosza. Możemy przyrządzić ją również w formie płynnej i podać dziecku do wypicia w kubeczku. Niektórzy rodzice karmią malucha kaszką z butelki, ale to może sprzyjać powstawaniu próchnicy.
Przyrządzanie kaszki zajmuje kilka minut. Wystarczy przeczytać instrukcję na opakowaniu i wymieszać kaszkę z ciepłą wodą lub mlekiem (w zależności od rodzaju kaszki) w proporcjach zaleconych przez producenta. Temperatura mleka lub wody powinna być ani za gorąca, ani za zimna (ok. 45-50 stopni) – nie podgrzewamy już przygotowanej kaszki.