5 sposobów na ziemniaki dla niemowlaka

30.11.2020

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Danuta Chrzanowska-Liszewska, specjalista pediatrii i neonatologii

some desc

5 sposobów na ziemniaki dla niemowlaka

Ziemniaki są stale obecne w naszej kuchni. Wiele osób uważa je jednak za mało wartościowy, tuczący „wypełniacz” i dodatek do obiadu. Odkryj z nami na nowo ziemniaki i poznaj proste przepisy odpowiednie dla niemowlaka.

Właściwości odżywcze ziemniaków

Ziemniaki to źródło wielu cennych minerałów, witamin i składników odżywczych. W ich składzie znajdziesz wapń, potas, magnez, żelazo a także błonnik. Ponadto mają dużo witaminy C, witaminę A, witaminy z grupy B.

W 100 gramach ziemniaków jest zaledwie 75 kcal, nie są więc tuczące o ile oczywiście nie poleje się ich gęstym, tłustym sosem.

Ziemniaki dla niemowlaka

Ziemniaki są świetnym wyborem dla małego dziecka. Są lekkostrawne, delikatne w smaku, łatwe do przyrządzenia pod wieloma postaciami, w dodatku nie uczulają. Mogą być pierwszym warzywem malucha, gdy zaczynacie rozszerzać dietę w 5-6 miesiącu.

Zasady przygotowywania ziemniaków:

  • Kupując ziemniaki wybieraj zdrowe, z gładką skórką.

  • Jeżeli ziemniak jest miejscami zielony to najlepiej wyrzuć go. Świadczy to bowiem o zbyt dużej zawartości szkodliwej dla zdrowi solaniny.

  • Cienko obieraj bo pod skórką jest najwięcej witamin lub gotuj ziemniaki w mundurkach, po uprzednim wyszorowaniu a obieraj po ugotowaniu.

  • Gotuj krótko, w niewielkiej ilości wody.

  • Jeśli masz możliwość – gotuj na parze. Dzięki temu ziemniaki zachowają więcej składników odżywczych.

Przepisy na ziemniaki

Po 5.miesiącu

Delikatne puree

Składniki:

  • Ziemniak

  • Odrobina mleka modyfikowanego lub mleka mamy

Ziemniaka dokładnie szorujemy i gotujemy w nieosolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy, dodajemy mleko (ok. 50 ml) i rozgniatamy na papkę. Z czasem możemy dodać do puree rozgniecioną marchewkę czy brokuła a także kapkę dobrego oleju roślinnego.

Po 7. miesiącu

Zupa – krem

Składniki:

  • Ziemniak

  • Marchewka

  • Pietruszka

  • Jajko

  • Olej

  • Woda

Obierz warzywa, pokrój je w kawałki i ugotuj w wodzie. Osobno ugotuj jajko. Zmiksuj warzywa razem z jajkiem i na koniec dodaj łyżeczkę dobrej oliwy lub oleju roślinnego.

Pamiętaj! Jeśli do tej pory nie podawałaś swojemu dziecku jajka to na początek daj mu tylko odrobinę. Jajko ma właściwości uczulające dlatego na początek lepsza będzie mniejsza porcja.

Pieczone ziemniaki z twarożkiem

Składniki:

  • Ziemniak

  • Twarożek

  • Koperek/natka

  • Sól

Wyszorowane ziemniaki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku. Twarożek wymieszaj z ziołami i odrobiną soli. Upieczone ziemniaki przekrój po ostudzeniu na pół i nałóż na nie twaróg z ziołami. Starsze dziecko może dostać na twarożek rzodkiewkę lub ogórka.

Gnocchi / kopytka z dynią

Składniki:

  • 2-3 ziemniaki

  • 200 gramów dyni

  • 150 gramów mąki

  • Jajko

  • 1 – 2 łyżki kaszy manny

Ugotuj warzywa. Po ostygnięciu rozgnieć je widelcem, praską do ziemniaków lub przepuść przez maszynkę. Wymieszaj z mąką, jajkiem i kaszą manną. Wyrób na gładkie ciasto. Uformuj z niego wałki o grubości ok 1,5 cm i pokrój na 1,5 - 2 cm kawałki. Wkładaj gnocchi do wrzątku, gotuj przez chwilę po wypłynięciu.

Po 2 roku

Zapiekanka z mięsem

Składniki

  • 3 Ziemniaki

  • 1 Cebula

  • Kilka różyczek brokułu

  • 1 marchewka

  • Filet z indyka/kurczaka

  • Jajko

  • Kilka łyżeczek jogurtu naturalnego

  • Olej

  • Sól do smaku (w przypadku starszego dziecka można dodać dla smaku czosnek czy trochę pieprzu).

Ziemniaki, cebulę, marchewkę podgotuj w wodzie, na parze lub podduś na patelni z wodą. Zmielone lub drobno pokrojone mięso obsmaż na patelni, jeśli użyjesz gotowanego mięsa przepis będzie odpowiedni również dla dziecka rocznego. Ułóż w naczyniu żaroodpornym rozgniecione warzywa, przełożone mięsem. Podzielone różyczki brokuła połóż na wierzchu, roztrzep jajko z jogurtem naturalnym i na przygotowane warzywa i mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na pół godziny.